Novo Nordisk støvsuger markedet for håndværkere

Succesen for Novo Nordisk ser ud til ingen ende at have, men nu går deres vækst ud over håndværkervirksomheder over hele Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Novo Nordisk vokser og vokser. 

I 2023 steg deres omsætning med 51 procent i forhold til året før. Det betyder blandt andet, at de investerer 42 milliarder kroner i deres produktionsfaciliteter i Kalundborg, og til det skal de bruge flere medarbejdere. 

Det mærker man nu konsekvensen af hos flere håndværksfag - blandt andet i mekanikerbranchen. 

quote Vi skal give mere i løn, og så skal folk betale mere for at få repareret deres biler

Flemming Nielsen, indehaver af Skovsø Auto, Slagelse

Hos Skovsø Auto i Slagelse mistede de i slutningen af 2023 en medarbejder, der blev tilbudt et job hos Novo Nordisk. 

- Jeg har ikke fået at vide, at han ikke var glad for at arbejde her. 

- Jeg tror, det har noget med løn at gøre. Jeg vil ikke stå og sige, hvad han tjener, men det er nok næsten dobbelt så meget, som jeg tilbyder. Og jeg synes alligevel ikke, det er i den lave ende, siger Flemming Nielsen, der er indehaver af Skovsø Auto. 

På et møde med flere andre af hans mekanikerkollegaer kunne de i slutningen af oktober tælle ti mekanikere fra Slagelseområdet, der alle den 1. november skulle starte i job på Novo Nordisk. 

Flemming Nielsen forstår udmærket godt, at medarbejderne vælger at skifte. Det sætter alligevel ham i en svær situation. 

- Det giver mig en udfordring, og det er at finde flere folk. Og det er ikke nemt i øjeblikket, fortæller han. 

Han har søgt en medarbejder siden november og har kun modtaget en henvendelse, som alligevel ikke endte i en ansættelse. 

Presser branchen

Det er ikke kun Flemming Nielsen, der oplever, at medarbejdere bliver tilbudt bedre vilkår, hvis de skifter job til Kalundborg-fabrikken. 

Hos arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk har de hørt fra flere af deres medlemmer, at Novo Nordisks rekruttering begynder at blive et problem.

- Det er jo rigtig godt, at der er god vækst hos Novo, for det giver også opgaver til håndværksvirksomhederne. Men der er også en bagside af medaljen, som vores medlemmer oplever i Vestsjælland, og det er, at de mister medarbejdere til Novo Nordisk, og at der er rift om de gode medarbejdere, siger direktør Morten Frihagen.

Han fortæller, at det tidligere typisk har været nogle enkelte andre håndværksmester i byen, man har ligget i konkurrence med om at få de gode medarbejdere, men at det har ændret sig markant.

Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk.
Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- Sådan er det altså ikke længere. Nu konkurrerer man også med industrivirksomheder, og det er meget tydeligt på Vestsjælland, siger han.

- Og det er klart, at der er nogle frustrationer, hvis man faktisk har nogle opgaver, men ikke kan få besat sine stillinger, siger Morten Frihagen, der mener, at man i branchen er nødt til at se på, hvad man kan tilbyde medarbejdere, som virksomheder som Novo Nordisk ikke kan.

- Vi er nødt til at se indad og se, hvordan gør vi det særligt attraktivt at være i håndværksbranchen og skabe nogle gode rammer og vilkår for at fastholde medarbejderne, siger han.

Også AutoBranchen Danmark har overfor TV2 ØST givet udtryk for deres bekymring over Novo Nordisks store rekruttering. 

Ansat knap 6.000 

Novo Nordisk har i 2023 ansat næsten 6.000 nye medarbejdere i Danmark og har dermed mere end 28.000 medarbejdere.

Det har ikke været muligt for Novo Nordisk at stille op til interview, men i en mail skriver de blandt andet:

- Vi vil fortsætte med at investere i Danmark og bidrage til samfundet på alle planer - også gennem skabelsen af nye danske arbejdspladser til glæde for både den enkelte og for samfundet.

Læs også
- Simpelthen ikke til at holde ud, siger nabo til Novo Nordisk
Læs også
- Simpelthen ikke til at holde ud, siger nabo til Novo Nordisk

Derudover understreger virksomheden, at de også selv uddanner folk - blandt andet inden for håndværk. 

- Vi tilbyder hvert år lærlingepladser til blandt andet automatikteknikere, datateknikere og elektrikere, som igennem en periode på 3,5 til 5 år veksler mellem skole og at være en del af arbejdspladsen.

Flemming Nielsen fra Slagelse kan kun se én løsning på, at Novo Nordisk ikke får lov til at ansætte alle medarbejderne. 

- Vi skal give mere i løn, og så skal folk betale mere for at få repareret deres biler.


Nyhedsoverblik