15 mand er lige nu i gang med at ombygge en stor ethanolfabrik ved Asnæsværket i Kalundborg. Nu har firmaet bag, RE Energy, planer om ikke bare at ombygge, men også at bygge endnu en fabrik.
- Vi overtog fabrikken over hals og hoved på grund af corona og produktionen af sprit fra april 2020. Nu går vi så i gang med det, der skal danne grundlaget for den fremtidige drift. Det betyder, at vi dels bygger den gamle fabrik om, og så vi fjerner nogle af de børnesygdomme, den har. Derudover har vi lavet en aftale med et canadisk firma, Comet Bio, om at bygge en fabrik ved siden af, fortæller Henrik Maimann, direktør i RE Energy.
Den gamle fabrik er oprindeligt ejet af virksomheden Inbicon, men lukkede i 2014. Her har RE Energy altså valgt at puste nyt liv i fabrikken. Den skal fra sommeren blandt andet producere anden generations bioethanol - et brændstof, som laves af restprodukter fra landbrug og skovbrug.
Disse produkter bruges blandt andet til transport og brændsel til kraftværker.
- RE Energy videreudvikler verdens første anden generations bioethanolanlæg i fuld skala, som har været lukket ned siden 2014, og som vi ser meget frem til at få i drift igen til sommer. Den nye aftale med Comet Bio indebærer, at vi står med et langt stærkere fundament og samtidig en langt mere bæredygtig forretning, siger Christian Ree, bestyrelsesformand i RE Energy.
Artiklen fortsætter under billedet.
Derudover skal der også produceres præbiotika, der er en ingrediens i fødevarer til at sikre en sund tarmflora.
- Vi går sammen med canadierne om at investere og bygge en fabrik, der overtager råmateriale, der kommer fra vores fabrik og så renser og koncentrerer det, så man ender med at have det her fibermateriale, siger Henrik Maimann.
Produkt der skal hjælpe tarmene
Den nye fabrik kommer til at være 1600 kvadratemeter, og Henrik Maimann afviser ikke, at de kan ende med at skulle udvide, hvis projektet bliver en succes.
- Præbiotika går ind og hjælper på tarmflora. Det er noget, der er dokumenteret. Der er relativt oppe i tiden, siger han.
Det er især canadierne, der står bag projektet, og det er altså dem, der nu hjælper til at gøre projektet endnu større.
- Canadierne har lavet det her på et lille anlæg, hvor de har testet nogle ting af, men det er første gang, det bliver testet på stor skala, siger Henrik Maimann.
Derfor bliver det også det amerikanske marked, hvor præbiotika er godkendt, der kommer til at være i fokus. Men på sigt kan det også komme til EU.
Produktionen af præbiotika i Kalundborg forventes at være i drift i fjerde kvartal 2022.
Video: TV2 ØST besøgte RE Energy i april 2020, da fabrikken på få dage blev genåbnet for at producere ethanol til håndsprit: