Ny international skole på vej til Kalundborg

En ny international skole bliver et nyt greb i Kalundborg Kommunens ønske om at tiltrække og fastholde arbejdskraft.

En ny international skole bliver næste år til virkelighed i Kalundborg.

quote Vi mener, at med den høje vækst, vi har, så er det nu, behovet er der

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune

Kommunen har netop afsat 11 millioner til den nye folkeskole, hvor eleverne allerede vil kunne tage plads ved deres skriveborde efter sommeren 2025.

- Vi er ved at have brug for den nu. Vi tiltrækker rigtig meget arbejdskraft fra udlandet, fordi der er en høj vækst i Kalundborgområdet. Faktisk skaber vi 1.100 nye arbejdspladser om året, siger borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V).

Hidtil har byen tiltrukket mange unge, udenlandske studerende og nyuddannet arbejdskraft. Ønsket er nu at tiltrække både udenlandske familier og internationale danske familier, fortæller han. 

- Der er også rigtig mange medarbejdere, der er her for en tid, og så skal de arbejde i et andet land. Og for dem har det stor værdi, at man kan gå på den her internationale skole, hvor det, man skal lære, er det samme, uanset hvilken skole man er i.

Borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), er glad for, at den internationale skole nu bliver en realitet.
Borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), er glad for, at den internationale skole nu bliver en realitet. Foto: Orson Bernild-Brown

Tilmed mener borgmesteren, at den udenlandske arbejdskraft er nødvendig for at følge med i byens store erhvervsmæssige udvikling.

- Det kommer nu, fordi mængden af arbejdskraft er for lille. Vi har for rekord lav ledighed, og vi kan se, at hvis ikke man kan tiltrække nogen til fra udlandet, så kommer vi til at tage arbejdskraft fra hinanden. Og det går ud over de små virksomheder, siger han.

Skal tiltrække og fastholde arbejdskraft

Det er især Novo Nordisk, der trækker den udenlandske arbejdskraft til Kalundborg. 

Virksomheden er i øjeblikket den største i Danmark og beskæftiger ifølge deres hjemmeside omkring 4.500 mennesker i Kalundborg alene. I alt har de mere end 64.000 ansatte spredt over 80 lande.

På få år er andelen af internationale medarbejdere hos virksomheden steget fra ganske få til 10 procent.

Spørger man Lene Bach Jørler, der er erhvervschef i Kalundborgegnens Erhvervsråd, er det en god nyhed for byen, at der nu kommer en international skole.

Hun fortæller, at flere fra erhvervslivet har set frem til, at en sådan mulighed skulle opstå.

- I Kalundborg er vi jo beriget med mange forskellige nationaliteter også på et meget fagligt højt plan, og vi er dybt afhængige af kvalificeret arbejdskraft, siger hun og fortsætter:

- Og det betyder jo, at hvis vi skal fastholde dem og få dem til at blive her, så bliver det en udfordring, hvis de har familie eller skal til at have det. På den måde vil det give en helt anden mulighed for at fastholde og også udvide en god international medarbejderkreds.

Den internationale skole overtager Skolen på Herredsåsens tomme lokaler. De får dog en kærlig hånd, inden de nye elever møder ind efter sommeren.
Den internationale skole overtager Skolen på Herredsåsens tomme lokaler. De får dog en kærlig hånd, inden de nye elever møder ind efter sommeren. Foto: Orson Bernild-Brown

Lene Bach Jørler håber, at den internationale skole vil have en tiltrækningskraft, der vil få endnu flere til at flytte til Kalundborg og derved styrke muligheden for at rekruttere flere medarbejdere.

- Vi mangler så mange arme, ben, hænder og hoveder, for vi kan ikke følge med. Så vi ser det som endnu et greb for at imødekomme rekrutteringsbehovet.

Flytter ind på kommunal skole

Skolen skal have til huse på den allerede eksisterende skole Skolen på Herredsåsen. Her står flere lokaler tomme, som nu skal bruges til at undervise de internationale elever.

Kristian Kallenbach, 2. viceborgmester i Kalundborg Kommune og skoleleder på Skolen på Herredsåsen.
Kristian Kallenbach, 2. viceborgmester i Kalundborg Kommune og skoleleder på Skolen på Herredsåsen. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Jeg synes, det er en kæmpe mulighed for, vi kan blive inspireret af andre måder at undervise på, andre kulturer og andre måder at gå i skole på, siger Kristian Kallenbach, der udover at være skoleleder på Skolen på Herredsåsen også er 2. viceborgmester i Kalundborg Kommune.

Den internationale skole får egne lokaler, men skal blandt andet dele kantine med eleverne på Skolen på Herredsåsen.

Afholdte lukkede møder med Novo

Planen om en international skole i Kalundborg har gennem flere år været på tegnebrættet i kommunen.

I februar modtog kommunen kritik fra både lokalpolitikere og borgere, da DR afslørede, at Novo Nordisk havde holdt mindst 14 lukkede møder med Kalundborg Kommune siden 2019.

Inspireret af Lolland

Den nye internationale folkeskole i Kalundborg bliver den anden i TV2 ØST’s sendeområde.

I august 2021 åbnede den første kommunale internationale folkeskole på Lolland.

Skolen har især mange elever, der er børn af forældre, som er med til byggerierne af Femern-forbindelsen og den nye Storstrømsbro.

Borgmesteren holder dog fast i, at kommunen har ladet sig inspirere af Lolland Kommune, som i 2021 åbnede en international skole, og at det ikke udelukkende har været et ønske fra de store virksomheder i byen. 

- Vi mener, at med den høje vækst, vi har, så er det nu, behovet er der.

Er det her en Kalundborg-skole eller en Novo-skole?

- Det er en Kalundborg-skole. Vi har en lang række store virksomheder, som tiltrækker international arbejdskraft. De får også glæde af det, siger Martin Damm.

Det er bag denne facade at internationale studerende kommer til at have deres daglige gang.
Det er bag denne facade at internationale studerende kommer til at have deres daglige gang. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Forude venter en renovering af skolens eksisterende lokaler, så de står klar til brug ved skolestart i 2025.

Den internationale skole forventes at være bygget færdig i august 2028.


Nyhedsoverblik