Den 31. januar kunne den nye maskinmesteruddannelse i Kalundborg byde velkommen til de første fem studerende.
Uddannelsen i Kalundborg er en underafdeling af Maskinmesterskolen København og skal være med til at styrke uddannelsen og gøre det mere attraktivt for flere at læse til maskinmester.
En af de fem nye studerende er 28-årige Emil Marsilius Jensen fra Holbæk. Han har en baggrund som finmekaniker, men vil nu prøve at gå i en ny retning.
- Det er faglig og personlig udvikling, der er til grund for mit valg om at starte på denne her uddannelse, siger han.
Også klassekammerat Emil Jørgensen, som kommer fra Jyderup og har en baggrund som elektriker, havde set frem til at starte på den nye uddannelse tirsdag.
- Det er spændende at begynde at studere igen. Det bliver sjovt at skulle lege med formler og matematik igen, siger han.
Danmark mangler maskinmestre
Tidligere har det kun været muligt at læse til maskinmester i Lyngby, hvis man har ønsket at tage uddannelsen på Sjælland.
En af de vigtigste årsager til, at der har været behov for at åbne en ny maskinmesteruddannelse er, at der er stor mangel på maskinmestre i Danmark. Og manglen vil kun blive større, mener rektor på Maskinmesterskolen København, Ulrik Bak Nielsen.
- Danmark mangler maskinmestre. Der sker rigtig mange ting på det grønne område og på det tekniske område, som gør, at der er stor efterspørgsel på maskinmestre. Og som det ser ud lige nu, kan vi simpelthen ikke forsyne nok maskinmestre.
Maskinmesteruddannelsen er en bred teknisk professionsbachelor, som tager 3,5 år at færdiggøre. Når man er uddannet maskinmester er det muligt at få arbejde i blandt andet energisektoren, industrien og som maskinmester på et skib, forklarer Ulrik Bak Nielsen.
- Det her er en rigtig bred uddannelse, som er meget spændende, og som kan bruges til rigtig meget. Derfor er det også godt, at det nu er muligt for flere at læse den, siger han.
Den nye uddannelse bød tirsdag velkommen til fem nye studerende, men ifølge Ulrik Bak Nielsen er der plads til 20 studerende.
Kalundborg er i rivende udvikling
De seneste år er der åbnet flere videregående uddannelser i Kalundborg.
Det er blandt andet muligt at læse diplomingeniør i bioteknologi, diplomingeniør i maskinteknolog, en professionsbachelor på bioanalytikeruddannelsen. Man kan også tage en produktøruddannelse, en elektrikeruddannelse eller en tømreruddannelse i byen.
Og nu skal det så være muligt at blive maskiningeniør.
Uddannelsen har i første omgang lejet sig ind på Processkolen i Kalundborg. Og det er et samarbejde, som der er mange muligheder i, mener uddannelseschef på Processkolen Leif Dam Pedersen.
- Kalundborg er i rivende udvikling. Alle virksomhederne hungrer efter medarbejdere med forskellige uddannelser, og det er maskinmesteruddannelsen jo en del af. Så vi håber på, at vi kan servicere virksomhederne i lokalområdet, siger han.
Maskinmesteruddannelsen er ikke den sidste uddannelse, som får en afdeling i Kalundborg.
Både DTU og arkitektuddannelsen har planer om at rykke til byen. DTU vil at oprette to nye kandidater i biomanufacturing og industrielt design, mens arkitektuddannelsen åbner til sommer.