Det var bekymrede borgere, der slog alarm, da en speedbådssejler sejlede med en alt for høj promille sidste år i Kattegat, ikke langt fra Samsø.
En politipatrulje fik fat i den 28-årige mand fra Kalundborg, der senere med en blodprøve blev taget i at have sejlet med en promille på langt over det tilladte.
Nu er dommen faldet i sagen, og speedbådssejleren skal betale 43.000 kroner i bøde for sejladsen. Bøden er beregnet ud fra mandens indkomst, og det er taget i betragtning, at det er en førstegangsforseelse. Sker det igen vil bøden blive højere.
- Det er meget alvorligt, at man ikke overholder spiritusreglerne til søs. Specielt hvis man færdes steder, hvor der er andre mennesker, der sejler. Hvis man fører ens skib påvirket - så er man ikke klar i hovedet - det er ligesom med spirituskørsel, siger Tanja Sekara fra Midt- og Vestsjællands Politi, der er anklager i sagen.
Ud over den mærkbare bøde, så har manden bag rettet i speedbåden også fået forbud mod at føre skib, eller tage posten som både styrmand og maskinfører i et år.
En af få sager
Sagen mod skibsføreren er en af de meget få, der har været med skibstrafik det seneste år, hvor der ellers er skruet op for de maritime kontroller.
Hos Midt- og Vestsjællands politi var der fra den 1. januar 2022 og indtil denne uge 44 sager i alt, der handler om overtrædelser af lovene om søfart. De handler især om manglende forsikring, sejlads i fredede områder, manglende redningsveste og lignende forhold.
Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har der i samme periode registret 35 sager. Ligesom hos Midt- og Vestsjællands Politi dækker sagerne mange forskellige aspekter ved det at føre skib - men sjældent spritsejlads.
Sejler ansvarligt
Hos Midt- og Vestsjællands Politi har man i år oprettet en særlig maritim enhed, der patruljerer på vandet.
Her er indtrykket dog, at der generelt er meget bedre styr på sikkerheden til søs.
- Der er en klar forskel, hvad angår alkohol til for eksempel biltrafik. Det hører virkelig til sjældenhederne. Det virker ikke som om, at spritussejlads er noget som lystsejlere praktiserer. Det er som om, at de virkelig har respekt for det at være på vandet, siger fungerende politikommissær Peter Bjerre, der arbejder i den maritime enhed.
Han oplyser, at de fleste sager handler om manglende certifikater, og for eksempel at huske tilstrækkeligt med redningsveste på bådene.