Naturpark Åmosen, der ligger i Vestsjælland, får 11,1 millioner kroner til at etablere stier, adgang til søer og åer og formidling af spændende viden om landskabet.
Projektet, der går under navnet Nye veje i Naturpark Åmosen, samler lokalsamfund, forskere, lodsejere og serviceudbydere og skal gøre det let og attraktivt for gæster at komme helt ud i landskabet og opleve Vestsjællands unikke landskab, som rummer skatte fra jægerstenalder til vikingetiden.
På nuværende tidspunkt besøger cirka 10.000 gæster Naturpark Åmosen årligt, men lokalsamfund, lodsejere og serviceudbydere vil i fællesskab styrke områdets infrastruktur, for at tiltrække flere besøgende.
Om Naturpark Åmosen:
- Naturpark Åmosen er udpeget på grund af områdets helt unikke kultur-, natur-, geologiske og landskabsmæssige værdier.
- Naturparken udgør en sammenhængende ’fugtig’ landskabskorridor bestående af ådale, søer og moseområder, som strækker sig 45 kilometer igennem et kuperet morænelandskab.
- Naturparken har et samlet areal på ca. 8.500 ha.
I Naturpark Åmosen kan man opleve landskab dannet af store gletsjere under sidste istid for 18.000 år siden, og det giver i dag både unik natur og dyreliv. Men besøgende er der ikke så mange af.
- Der er jo god plads herude, så vi kunne sagtens have en masse flere mennesker herude, som kunne opleve de her gode ting, siger naturvejleder Ole Tofthøj Rasmussen.
Borgerne skal inddrages
Projektet ledes af adjunkt Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet, der vil stå for et forskningssamarbejde med særligt fokus på borgerinddragelse.
- Borgerinddragelse og demokratisk regionaludvikling har værdi i sig selv. I den sammenhæng vil vi inddrage lokalsamfundet for at forankre den herboende kulturhistorie. Det gør vi for at udvikle turisme, der er lokalt mobiliserende og tager afsæt i lokalsamfundets særpræg, siger adjunkt og projektleder Thomas Skou Grindsted i en pressemeddelelse.
Artiklen fortsætter under billedet.
De nye veje i Naturpark Åmosen bliver en tur igennem hele Danmarks historie fra stenalder over vikingetid og middelalder og frem til nutiden. På de ruter, der skal etableres i projektet, kan besøgende nyde friluftslivet, naturen og en række af kulturhistoriske steder af international karakter.
Følger man ruterne kommer man ikke blot gennem unikke landskaber, man kan også blive klogere på blandt andet kulturhistorie, geologi og natur. Ruten går forbi Lille og Store Åmose, som har den største koncentration af velbevarede stenalderbopladser i Danmark.
Artiklen fortsætter under billedet.
De to moser og tilhørende søer udgør tilsammen Danmarks største lavmose. Disse og andre steder vil lokale ildsjæle fortælle og forklare om netop deres lokalområde.
Projektpartnerne er Naturpark Åmosen, Roskilde Universitet, Visit Holbæk, Visit Vestsjælland, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Sorø Kommune og Støtteforeningen Naturpark Åmosen
Nye veje i Naturpark Åmosen:
- Projektet begynder i foråret 2019, og den nye infrastruktur i Naturpark Åmosen er klar i foråret 2021
- 50 kilometer stier inklusiv ti oplevelsesruter med særlige temaer
- Nye broer og punkter til at udsætte kano fra
- Ruterne kommer til at gå forbi en række landskabs- og kulturhistoriske perler, som fortæller 10.000 års historie
- Ruterne på private arealer skal fastlægges i tæt samarbejde med lodsejere, serviceudbydere og lokalsamfund. Alle aftaler vil være baseret på frivillighed
- Ruterne placeres, så de krydser den kommende Istidsrute, således at cyklende gæster får en ekstra oplevelse
- På ruterne er der shelters, campingpladser og andre muligheder for overnatning og indkøb
- Særligt fokus på formidling og involvering af ildsjæle, foreninger og lokalsamfund langs ruten
- Arbejdet kan følges på naturparkaamosen.dk