Nyvangskirken i Kalundborg har været genstand for megen ballade.
En ballade, der langtfra er slut.
I maj 2022 stoppede det daværende menighedsråd, da der var samarbejdsvanskeligheder med den tidligere biskop Peter Fischer Møller.
I august fik kirkens præst, Birgitte Saltorp, så meddelelsen om, at hun blev fritaget for tjeneste.
De seneste ni måneder er medlemmer af menighedsrådet blevet skiftet ud tre gange, og i september blev der valgt et ny menighedsråd.
Der har været en rapport fra arbejdstilsynet, som viste, at der var risiko for psykisk vold for medarbejderne. Det tyder på, at der er noget, der er riv rav ruskende galt
På grund af interne uenigheder blev der dog udskrevet valg igen blot få uger efter. Men problemerne fortsatte og tre medlemmer, inklusiv formanden, stoppede, inden der var gået en måned.
I december meddelte kirkens præst, Palle Kongsgaard, at han stopper ved udgangen af januar måned.
Fredag var der indkaldt til ekstraordinært menighedsrådmøde i Nyvangskirken. Her valgte endnu et menighedsrådsmedlem at gå.
Ifølge Pernille Svare, der er næstformand og pt konstitueret formand, handler stridighederne om økonomi.
- Der har været interne uenigheder om de ting, der har været. Vi har valgt, at vi gerne vil genåbne vores budgetter, fordi vi er et nyt menighedsråd, og vi vil gerne kigge ind i vores økonomi, siger hun.
- På en mystisk måde har det gjort, at der har været en masse ballade. Vi har fået at vide, at det er en kirke i krise, og at der er ikke noget økonomi, og der har været en masse bøvl.
Biskoppen inddraget i sagen
På baggrund af balladen har Pernille Svare inddraget biskoppen i Roskilde Stift i sagen.
- Vi tager det meget alvorligt, lyder det fra Ulla Thorbjørn Hansen, der er biskop i Roskilde Stift.
En stor undersøgelse fra sidste år viste, at hver tredje har oplevet dårligt arbejdsmiljø i folkekirken. Hvorfor er det her så stor en ting?
- Alle steder, hvor mennesker mødes, kan der opstå konflikter. Det sker også på andre arbejdspladser, men det er noget, vi skal tage alvorligt i folkekirken. Det skal være godt at gå på arbejde i folkekirken, siger biskoppen.
Kirkehistoriker: - Noget er riv rav ruskende galt
Ifølge Rasmus H.C. Dreyer, der er adjunkt i kirkehistorie ved Københavns Universitet, drejer konflikten sig om mere end blot økonomi.
- Det lyder til, at der er nogle konflikter, som menighedsrådet ikke har ret meget lyst til at tale om. Vi hører om økonomien, men vi hører også, at de beder biskoppen gå ind i sagen, og at hun aktivt vil det. Det tyder på, at der er mere i den her konflikt end bare en uenighed om økonomien i kirken.
Hvor almindeligt er det med et betændt arbejdsmiljø i kirken?
- Der var en del sager sidste år og fokus på dårligt arbejdsmiljø i folkekirken generelt. Man skal dog huske, at der er mange menighedsråd og sogne, hvor det fungerer upåklageligt. Men lige Nyvangskirken er et sted, som i mange år har haft problemer, fortæller Rasmus H.C. Dreyer og henviser til en rapport foretaget af arbejdstilsynet af miljøet i Nyvangskirken:
- Der har været en rapport fra arbejdstilsynet, som viste, at der var risiko for psykisk vold for medarbejderne. Det tyder på, at der er noget, der er riv rav ruskende galt.
Hvorfor er det så svært at få samarbejdet til at fungere i menighedsrådene?
- Folkekirkens system er baseret på, at man har et myndigt og ansvarsfuldt lægfolk, altså almindelige medlemmer af folkekirken, som kan blive valgt til menighedsrådet, og som så også tager det hverv på sig. Men der er det særlige ved folkekirken, at der er en balance mellem at præsten er ansat og også med i menighedsrådet, og så er menighedsrådet dem, der styrer de andre medarbejdere i kirken.
- Og der skal være et samarbejde mellem parterne. Nogle gange kan vi se i belastede menighedsråd, at nogle menighedsrådsmedlemmer vil bestemme. Det er baseret på, at det skal være et tillidsfuldt samvirke mellem præst og menighedsrådsmedlemmerne, og når det samvirke bryder sammen, og nogle menighedsrådsmedlemmer vil styre deres egen kirke og spille medarbejderne ud mod præsten eller omvendt, så går det galt, siger Rasmus H.C. Dreyer.