Bare 100 meter fra bygrænsen i Brokkebjerg nord for Kalundborg er der planer om at opføre et nyt biogasanlæg.
Det betyder lugtgener og tung transport ved skolevejen, mener beboerne i landsbyen, som forsøger at få projektet stoppet.
Men trods modstanden fra beboerne rykkede planerne om biogasanlægget onsdag aften rykkede et skridt nærmere. Ved et byrådsmøde stemte et flertal for at iværksætte en miljøkonsekvensanalyse, som skal undersøge konsekvenserne ved at opføre et eventuelt biogasanlæg ved Brokkebjerg.
Vi havde selvfølgelig helst set, at arbejdet med biogasanlægget blev stoppet her
- Vi havde selvfølgelig helst set, at arbejdet med biogasanlægget blev stoppet her, men vi er åbne overfor, hvad miljøkonsekvensanalysen kan belyse af vores spørgsmål, som vi har sendt ind til kommunen, for vi har ikke fået svar på særlig meget, siger Morten Haugård Johansen, beboer i Brokkebjerg.
- Flere politikere har desuden sagt, at fordi de siger ja til en undersøgelse, så er det ikke ensbetydende med, at de siger ja til biogasanlægget. Tværtimod bliver vi alle sammen klogere, tilføjer han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Morten Haugård Johansen understreger, at trods udfaldet ved dagens byrådsmøde så kæmper landsbyen videre mod biogasanlægget.
Afstandskrav med 500 meter til nærmeste bebyggelse
Borgerne i Brokkebjerg mener desuden, at Kalundborg Kommune bryder med flere regler, hvis politikerne ender med at godkende et biogasanlæg ved Brokkebjerg.
- Det skal planlægges til specielt udpegede områder i kommunen, og Kalundborg Kommune har faktisk udpeget to områder til formålet. Der ligger et område nede på Asnæs og et ved Gørlev, og altså ikke her i Brokkebjerg. Det har man valgt at gøre på grund af nogle afstandskrav med 500 meter til nærmeste bebyggelse, samt at det skal ligge ved en stor, offentlig vej, udtalte Frederik Riisgaard til TV ØST den 16. august og tilføjede:
- Ingen af de kriterier er blevet opfyldt her.
Undersøger miljøkonsekvenser
Biogasanlægget er ikke blevet godkendt endnu. Først har Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune bedt om en miljøkonsekvensundersøgelse af området for at vurdere generne.
Men næstformanden i udvalget mener, at det i sig selv er et skridt for langt at gå.
- Og så synes jeg jo ikke, man behøver at sætte et stort værk i gang og pålægge ansøger en udgift i forhold til miljøkonsekvensberegning, skabe utryghed i et helt lokalsamfund, og så sige: Bare rolig, vi har ikke bestemt os endnu. Hvorfor skal man så gøre det, sagde Hanne Olesen (S), næstformand i Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, den 16. august.
Hun frygter, at en miljøkonsekvensrapport er så godt som et ja til biogasanlægget, men det afviser udvalgsformanden.
- Det er jeg ikke enig i. Jeg har alene sagt ja til, at vi skal udarbejde en miljøkonsekvensrapport. Så får udvalget den tilbage, og så læser vi den selvfølgelig igennem for at se, hvilke konsekvenser det har for lokalområdet derude i forhold til de eksisterende forhold, og de forhold, biogasanlægget vil føre med sig i fremtiden. Her har vi muligheden for at stoppe. Udover det kan vi også vælge at sætte den i høring, hvorefter vi igen har muligheden for at stoppe projektet. Så jeg anerkender ikke synspunktet, udtalte formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, Jakob Beck Jensen (V), den 16. august til TV ØST.