- Situationen er ikke deres skyld. Så jeg synes, det er en rigtig fin gestus. Et meget flot tiltag.
Sådan siger Glenn Swärd, der er formand for handelsstadsforeningen i Kalundborg, Vores Kalundborg. Han driver normalt Swärds Guldsmedie, der er en af de mange butikker i byen, der er hårdt ramt af nedlukningen af Danmark.
Mens du ikke kan tage i en specialforretning for at købe en gryde, fordi alle nonfood-forretninger er lukket, så kan du få den hos Kvickly, hvor du samtidig kan handle både børnetøj, legetøj og bøger, som du ellers ville gå i andre forretninger for at ordne.
Men det skal ikke komme Kvickly til gode, at konkurrenterne er lukket. Sådan siger foreningen bag Kvickly i Kalundborg, Kalundborg Brugsforening, der nu i lighed med de øvrige Kvickly-butikker i Danmark donerer store beløb til andre butikker via handelsstadsforeningen.
Alt i alt ventes 67 Kvickly-butikker i Danmark at donere mindst 10 millioner kroner væk efter nedlukningen i januar og februar. Det er dog forskelligt, hvordan pengene gives.
Artiklen fortsætter under billedet.
Gør en forskel
I Kalundborg er der tale om et beløb på den anden side af 200.000 kroner, oplyses det.
- Pengene gør helt klart en forskel. Vi kan hurtigt få brugt en kvart million. Omvendt vil det helt klart give et boost, når vi får de her penge at gøre godt med. Så det er en stor hjælp, siger Glenn Swärd fra Vores Kalundborg.
Han oplyser, at eksempelvis hjælp til markedsføring og en opdatering af Shop Sjælland er blandt de ideer, som diskuteres.
Keld Haapanen er direktør for giveren af den store gave, Kalundborg Brugsforening.
Han er ikke i tvivl om, at det er det eneste rigtige at gøre.
- Vi ønsker ikke at profitere på en situation, hvor andre har det svært. Skulle vi så lukke vores nonfood-afdelinger ned? Nej, det ville også være dumt, siger han.
Han fortæller, at foreningen i stedet nåede frem til den beslutning, at de ville give de ekstra penge, de havde tjent på situationen, væk.
- Vi donerer den ekstra indtjening på at hjælpe de butikker, der er lukket ned i den her periode. Vi sender pengene ud til handelsstandsforeningen lokalt, som jo varetager butikkernes interesse og bedst kan vurdere, hvordan pengene gavner mest, siger han.
Har vakt stor debat
Det har siden nedlukningen vakt stor debat, at supermarkeder må sælge de samme varer, som de nedlukkede detailhandlere lige nu brænder inde med. I januar besøgte vi en frustreret boghandler i Næstved:
- Jeg synes, at det er konkurrenceforvridende. Enten skal man lukke af for det, der ikke er dagligvarer, eller også skulle de små detailbutikker have lov at have åbent, mener Søren Lange, ejer af Bog & Idé-butikken i Næstveds bymidte.
VIDEO: I Næstveds bymidte er boghandleren fortsat lukket ned. Han mener ellers, at han trygt kunne lade kunderne komme ind.
Også regionspolitiker Jacob Jensen (V) blandede sig i debatten.
For en ting er nemlig, at situationen kan opfattes som konkurrenceforvridende, men Jacob Jensen frygter også, at nedlukningen på sigt vil gå hårdt ud over de mange små butikker, der netop er kendetegnende for vores område.
- Når først kunden er gået et andet sted hen og har oplevet, at man kan købe blækpatronen eller bogen i et stort supermarked, så er det svært at få dem til at komme tilbage. Vi risikerer, at en masse butikker i vores område må dreje nøglen om i den kommende tid.
Kan være mere end 200.000 kroner
Og det er altså det, man forsøger at undgå i blandt andet Kalundborg. Som nævnt, så er der tale om et beløb på mindst 200.000 kroner til de lokale erhvervsdrivende, men det kan vokse endnu mere.
Det siger Kirsti Thygesen, der er varehuschef i Kvickly Kalundborg.
- Det er det, vi forventer. Måske op mod 250.000 kroner, hvis der er lukket frem til udgangen af februar. Hvis nedlukningen varer længere, bliver beløbet selvfølgelig større, siger hun.
Hun siger, at beslutningen også ud fra en forretningsvinkel giver rigtig god mening.
- På den lange bane er det bare vigtigt, at der er en handelsby, hvor kunderne har mange forskellige muligheder, når de vil handle ind. Det er vigtigt for os. Og derfor gør vi det her, siger hun.
Hun fortæller, at det er en beslutning, der vinder stor støtte blandt de ansatte.
- Medarbejderne siger, at de er stolte af at arbejde i sådan en virksomhed. Og det er selvfølgelig rigtig dejligt, at vi nu går på arbejde og har det rigtig godt med den arbejdsplads, vi arbejder for, siger Kirsti Thygesen.