Tiltalt for at kontakte mindreårige på Snapchat: - Det er desværre meget udbredt

Det er langtfra nogen sjældenhed, at børn afpresses på Snapchat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et bestemt medie går igen i flere tiltalepunkter mod en 26-årig mand fra Kalundborg – nemlig Snapchat.

Den 26-årige er ved Retten i Holbæk tiltalt for at have kontaktet flere hundrede mindreårige piger til trods for, at han ved Østre Landsret i 2020 blev idømt et forbud mod at kontakte personer på under 18 år. 

Han er også tiltalt for at have krænket flere af de mindreåriges blufærdighed ved at sende dem billeder af sine kønsdele på det sociale medie og for at have lokket pigerne til at sende billeder af dem selv, hvorefter han har brugt billederne til afpresning.

Hvad er Snapchat?

Snapchat er en app, hvor brugerne deler billeder, videoklip og tekst med hinanden. Det helt særlige ved Snapchat er, at indholdet er indstillet til at forsvinde, efter modtageren har set det. Herefter kan indholdet ikke åbnes igen.

Den funktion har været med til at gøre Snapchat til et flygtigt og ”hurtigt” socialt medie, hvor det indhold, der deles, er mere hverdagsagtigt, umiddelbart og uredigeret end på for eksempel Instagram. Aldersgrænsen for at oprette en profil på Snapchat er 13 år.

Kilde: Børns Vilkår

Og netop sociale medier som Snapchat er et yndet redskab for pædofile og groomere, når de forsøger at komme i kontakt med mindreårige, lyder det fra Red Barnet, der driver rådgivningstjenesten SletDet.

- Det er desværre meget udbredt, at voksne tager kontakt til børn via sociale medier. De fleste af de sager vi ser på SletDet-rådgivningen har fundet sted på Snapchat, siger Per Frederiksen, der er psykolog hos Red Barnet.

Læs også
Tiltalt for at voldtage synshandicappet pige
Læs også
Tiltalt for at voldtage synshandicappet pige

Skyder med spredehagl

I sagen fra Kalundborg har den tiltalte kontaktet langt over hundrede mindreårige. Og ifølge Red Barnet er det ikke en usædvanlig fremgangsmetode.

- Groomeren skriver ud til hundredvis af børn og unge, og kontakten fortsætter med dem, der melder tilbage. I det øjeblik, at barnet sender noget intimt materiale, ser vi, hvordan samtalen ændrer karakter, og det bliver afpresningssager, siger Per Frederiksen.

Spørger man Red Barnet, så er det alt for let for personer med uærlige hensigter at udnytte de sociale medier.

Læs også
26-årig tiltalt for at lokke børn med penge for sex på Snapchat
Læs også
26-årig tiltalt for at lokke børn med penge for sex på Snapchat

- Der er flere elementer, der gør det meget nemt. Der er ingen verificering. Man kan som groomer give sig ud for at være en jævnaldrende. Men der er heller ikke nogen beskyttelse mod, at voksne kan tage kontakt til børn, siger Per Frederiksen.

Børns Vilkår, der blandt andet står bag Børnetelefonen, oplever den samme type henvendelser fra børn, der har været udsat for krænkelser på de sociale medier.

- Det foregår ofte på et medie som Snapchat. Her skriver de sammen og barnet får en oplevelse af, at de opbygger en venskabsrelation, selvom personen bag måske udgiver sig for at være yngre, end vedkommende i virkeligheden er, siger Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspert i Børns Vilkår.

- Det starter måske som en romantisk, flirtende relation, hvor de sender nogle billeder frem og tilbage. Så går det over i den her afpresning, hvor personen i den anden ende truer med for eksempel at dele billederne med barnets venner og familie, hvis der ikke bliver sendt flere  billeder, eller hvis ikke barnet overfører et beløb til den her person, siger hun.

For børnene er det en meget alvorlig situation, hvor de kæmper med skam og skyld over at have delt billeder med den, der presser dem.

- Rigtig mange af dem udtrykker meget stor bekymring. De er bange, frustrerede og kede af det. De ved ikke, hvad de skal stille op. Rigtig mange har ikke lyst til at tale med deres forældre om det - og så ringer de for eksempel til os på Børnetelefonen, siger hun.

Vær opmærksom på aldersgrænser

Hos politiet er der også kommet et øget fokus på online krænkelsessager.

I 2022 oprettede National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) Politiets Online Patrulje, der netop holder øje med de digitale platforme herunder sociale medier, men også forskellige gamingplatforme.

TV2 ØST ville gerne have spurgt Politiets Online Patrulje ind til deres erfaringer gennem de seneste to år, men de har ikke ønsket at stille op til interview på grund af den verserende sag ved Retten i Holbæk.

Har man været udsat for eksempelvis grooming eller seksuel afpresning, så kan man søge rådgivning ved SletDet som Red Barnet står bag eller Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår.

Derudover opfordrer Per Frederiksen fra Red Barnet til, at man som forælder også holder øje med, hvordan ens barn gebærder sig i den digitale verden.

- Som forældre kan man interessere sig for sit barns digitale liv - og følge med i, hvilke platforme barnet færdes på, og hvem skriver barnet med. Og så skal man også være opmærksom på, hvad der er af aldersgrænser på de sociale medier. Der er jo en grund til, at de er der.

Sagen mod den 26-årige mand fra Kalundborg begyndte mandag ved Retten i Holbæk. Han er desuden tiltalt for blandt andet voldtægt af en mindreårig, forsøg på voldtægt, besiddelse af børnepornografisk materiale og overtrædelse af et forbud mod kontakt med personer under 18 år.


Nyhedsoverblik