Udflytning af uddannelser vækker jubel: - Det vil højne niveauet

I alt otte uddannelser er på vej her til sendeområdet. Både en rektor og erhvervsformand ser betydelige fordele i flere lokalt forankrede uddannelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste års politiske aftale om at sende en række videregående uddannelser ud i provinsen er i dag rykket et stort skridt nærmere en realisering. For et politisk flertal er blevet enige om, hvordan aftalen skal udmøntes.

I alt otte uddannelser flyttes her til sendeområdet, og i Kalundborg står man til at få både en ingeniøruddannelse og en arkitektuddannelse til byen.

Det er godt nyt, lyder det fra Karen Marie B. Christensen, der er rektor på det lokale Allikelund Gymnasium:

- Det er noget, vi virkelig glæder os over. Man kan sige, det er rigtig godt for vores by, for vi har et erhvervsliv i eksplosiv vækst i øjeblikket.

Hun peger også på, at flere uddannelser i lokalområdet vil betyde, at flere unge vælger at tage en videregående uddannelse:

- Vi ved jo, at uanset om man er en stærk eller en svag elev, så er mobilitet en svær ting. Jeg tror helt klart, det vil højne vores uddannelsesniveau i Kalundborg, at man kan gå direkte fra gymnasiet ud og tage en videregående uddannelse i lokalområdet, siger hun.

quote Jeg synes, det er en super fed idé med udgangspunkt i, at vi ikke bare får en kæmpe klump af unge et sted

Mikkel Broni Simonsen, elev, 3.X på Allikelund Gymnasium

Samtidig lider eleverne også et afsavn, når de i dag må rejse til de større byer for at tage en videregående uddannelse, påpeger hun:

- Vi ved jo, at så er de nødt til at give afkald på alle de ting, som de er rigtig glade for. På den måde kan jeg høre på gangene, at det er noget, der optager dem, og de synes, det er fedt, man kan blive uddannet i byen, hvor man er.

Karen Marie B. Christensen, rektor for Allikelund Gymnasium i Kalundborg, forventer, at flere lokale uddannelser vil føre til, at flere unge tager en videregående uddannelse.
Karen Marie B. Christensen, rektor for Allikelund Gymnasium i Kalundborg, forventer, at flere lokale uddannelser vil føre til, at flere unge tager en videregående uddannelse. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Kalundborg har i forvejen fået en række uddannelser til byen indenfor de seneste år – blandt andet maskinmesteruddannelsen, biotek-ingeniør og elektrikeruddannelsen.

quote Det er også vigtigt for et område som Nordvestsjælland, at der er mulighed for at uddanne sig lokalt

Jens Lerager, erhvervschef, Kalundborgegnens Erhvervsråd

Og det er afgørende for byens produktionsvirksomheder, at flere uddannelser rykker til, lyder det fra erhvervschef for Kalundborgegnens Erhvervsråd, Jens Lerager:

- For det første er det jo vigtigt for vores erhvervsliv, at de har mulighed for at trække på de kompetencer, de har brug for. Der hjælper det rigtig meget at have nogle studerende, som passer godt til vores erhvervsliv.

- Men det er også vigtigt for et område som Nordvestsjælland, at der er mulighed for at uddanne sig lokalt, tilføjer han.

Jens Lerager
Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Planerne om udflytning af uddannelser har også mødt modstand. Blandt andet fra universiteterne der frygter ringere kvalitet af uddannelserne.

Elever bakker op

Blandt et par af de elever, som TV2 ØST traf i dag på Allikelund Gymnasium, er holdningen til udflytningerne dog fortrøstningsfuld. Her mener man, det er en rigtig god beslutning, i forhold til at få ungdommen til at blive i byen:

- Jeg gad godt selv være arkitekt, så hvis jeg lige havde været et par år yngre og arkitektuddannelsen stod klar her, så havde det helt sikkert gjort, jeg ville blive i Kalundborg fremfor at flytte til en anden by, siger Sarah Dyrby, der går i 3.X på Allikelund Gymnasium.

Læs også
Ny politisk aftale - her kommer der nye uddannelser
Læs også
Ny politisk aftale - her kommer der nye uddannelser

Hun tror, at også andre elever ville vælge at blive boende i Kalundborg med flere uddannelser i byen – i hvert fald for en stund:

- Jeg ved ikke, om de bliver her og får arbejde her – men de bliver her nok i hvert fald og studerer, og så kan det være, de flytter ud og kommer tilbage senere. Det er i hvert fald min egen plan.

Samme opfattelse har Mikkel Broni Simonsen, der også går i 3.X på Allikelund Gymnasium:

- Jeg synes, det er en super fed idé med udgangspunkt i, at vi ikke bare får en kæmpe klump af unge et sted, men at vi får spredt de unge lidt mere ud i landet, siger han.

Afsætter 805 millioner

Aftalen er indgået af regeringen, Venstre, SF, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne. Ifølge planen skal de nye uddannelser være klar senest i 2030.

Få det fulde overblik over de uddannelser, som flytter her til sendeområdet i grafikken her:

Grafik: Nick Abildgaard

Oprindeligt var der lagt op til, at 10 procent af uddannelsespladserne ville forsvinde i de fire universitetsbyer. Det tal er nu barberet ned til 6,4 procent.

Derudover er der en række uddannelsesinitiativer, der modtager flere penge end oprindeligt planlagt. Partierne bag aftalen har således prioriteret 805 millioner kroner i etablerings- og udviklingsmidler frem til 2028.


Nyhedsoverblik