Varme ryger ud i den blå luft - politisk prisloft spænder ben

En omformerstation nær Høng vil kunne forsyne omkring 100 husstande med fjernvarme. Men politiske regler spænder ben, og i stedet bliver der fyret for fuglene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Herslev ved Høng på det vestlige Sjælland ligger en stor omformerstation.

Dens primære opgave er at forbinde elnettet i Øst- og Vestdanmark, men som en sidegevinst danner omformerstationen også en masse overskudsvarme.

Varmen kan forsyne mindst 100 husstande med fjernvarme, men lige nu ryger al varmen i stedet ud i den blå luft.

Kalundborg Forsyning vil gerne udnytte overskudsvarmen, men et politisk bestemt prisloft sætter en stopper for projektet.

- Det er prisloftet, der gør, at vi ikke tør gå ud og lave de investeringer, der skal til for at udnytte varmen, fastslår Lars Lundgaard, der er afdelingsleder i Kalundborg Forsyning.

Ifølge afdelingsleder i Kalundborg Forsyning Lars Lundgaard, er det prisloftet, der gør, at overskudsvarmen fra omformerstationen ikke bliver udnyttet.
Ifølge afdelingsleder i Kalundborg Forsyning Lars Lundgaard, er det prisloftet, der gør, at overskudsvarmen fra omformerstationen ikke bliver udnyttet. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det er ellers politisk bestemt, at overskudsvarme skal udnyttes mere effektivt. 

Men i et forsøg på at beskytte forbrugerne og fjernvarmeselskaberne mod for høje priser, har et politisk flertal valgt at lave et prisloft på overskudsvarme.

Nationalt prisloft

Prisloftet fastsættes ud fra et gennemsnit af prisen på varme fra en varmepumpe og varme fra en fliskedel.

Hvis udgifter til køb af overskudsvarme, investeringer, drift, vedligeholdelse, transmission, distribution og administration overstiger prisloftet, bliver det for risikabelt for fjernvarmevirksomhederne at udnytte overskudsvarmen.

Også selv om der i flere tilfælde er tale om projekter der både vil være gode for klimaet og økonomien.

quote Jeg synes, det er på tide, at vi sørger for at få det prisloft revet ned

Signe Munk (SF), klima- energi- og forsyningsordfører

Derfor bør prisloftet afskaffes, lyder det fra interesseorganisationen Dansk Fjernvarme:

- Varmen koster noget forskelligt i hele landet, og det er rigtigt svært at lave et ensartet prisloft, der gælder for hele Danmark, derfor er det en hel forkert tænkning at tro, at man kan lave et nationalt prisloft, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener, at prisloftet på overskudsvarme bør fjernes.
Direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener, at prisloftet på overskudsvarme bør fjernes. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Overskudsvarme til Holbæk

Prisloftet har bremset projekter med overskudsvarme i hele landet, og kan også få konsekvenser for planerne om at føre overskudsvarme fra Kalundborg til Danmarks største gasby Holbæk.

Planerne blev præsenteret under stor mediebevågenhed sidste år og indebærer, at overskudsvarme fra Novo Nordisk og Novozymes kan være med til at forsyne 30.000 husstande i Holbæk med fjernvarme.

Læs også
Milliardplan skal hjælpe virksomheder og sikre stor gasby fjernvarme
Læs også
Milliardplan skal hjælpe virksomheder og sikre stor gasby fjernvarme

Men også her kan planerne blive bremset af prisloftet:

- Prisloftet vil sandsynligvis have betydning for nogle af de store projekter, men der har vi ikke været nede og regne på det endnu, det kræver, vi bliver lidt mere konkrete, siger Lars Lundgaard.

Politisk vilje

På Christiansborg er både regeringen og oppositionen klar til at se på reglerne på området.

- Jeg synes, det er på tide, at vi sørger for at få det prisloft revet ned, siger klima- energi og forsyningsordfører Signe Munk (SF) og fortsætter:

- Der er rigtig meget klimapolitik, som kan være svært at gennemføre, men det er altså ret nemt at tage et prisloft væk og på den måde få grøn overskudsvarme over i vores varmeforsyning.

Både regeringen og oppositionen er klar til kigge nærmere på reglerne på området, så det måske fremover bliver nemmere at udnytte overskudsvarmen fx fra omformerstationen nær Høng.
Både regeringen og oppositionen er klar til kigge nærmere på reglerne på området, så det måske fremover bliver nemmere at udnytte overskudsvarmen fx fra omformerstationen nær Høng. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Moderaternes ordfører på området er også klar til at indgå i forhandlinger:

- Jeg er meget åben for at se på, om det er det rigtige niveau, og om der sker nogle ting i ordningen, der gør, at det ikke er hensigtsmæssigt, det vil jeg rigtig gerne være med til at kigge på, siger Henrik Frandsen (M).

Alene fra industrivirksomheder er der overskudsvarme nok til at kunne levere fjernvarme til 100.000 boliger.

Det er den politiske ambition, at alle der kan få fjernvarme skal have fjernvarme senest i 2028. 


Nyhedsoverblik