De fleste opbevarer cykler, værktøj og vinterdæk i deres værksted, men det er der ikke plads til hjemme hos Mikkel Elling. Hans værksted er fyldt op med alt fra IC3 tog til færger og lastbiler. Han har 90 kvadratmeter modellandskab og 800 meter skinner i størrelse 1:87.
- Vi har nok fyldt 75 procent af rummet op. Det er, så man kan komme rundt, men der er ikke noget spildplads, siger Mikkel Elling.
Hans mange modeltog kører forbi miniatureudgaver af alt fra Holbæk Station til Padborg Transportcenter, og det hele ligner virkeligheden på en prik.
- Jeg synes, at der er en stor tilfredsstillelse i at bygge noget selv. Der er håndværk i det i miniskala, og der er lidt kunst i det, siger Mikkel Elling.
Fik sit første tog i julegave
Til daglig er Mikkel Elling togfører hos DSB, men interessen for tog blev vakt længe før, han trak i uniformen for første gang. I 1972 pakkede han sin første togbane.
- Det blev pakket op med det samme, og et par af mine fætre hjalp med at samle det, så det kunne køre rundt på sofaen med det samme. Jeg kunne jo ikke vente, siger Mikkel Elling.
Siden har både interessen og togbanen vokset sig en hel del større.
- Min første modelbane byggede jeg på loftet i mine forældres boghandel, og da min kone og jeg købte huset her, var det med henblik på, at der skulle være plads til en stor modelbane, siger Mikkel Elling.
Det lykkedes at finde et hus med et passende stort værksted, og som en lille prik over i'et, så ligger det kun et par meter fra den rigtige bane. Flere gange i timen kan Mikkel Elling kigge ud af døren og tjekke detaljer ud på toget, der drøner forbi.
- Der er en hel del tog i mit liv, det kan man roligt sige, siger Mikkel Elling.
Da købsaftalen på huset i Kalundborg var skrevet under, og familien Elling flyttede ind, blev værkstedet hurtigt sat i stand.
- Det passede med, at det var færdigt, da vi skulle holde min søn Jakobs barnedåb. Den blev holdt den 10. maj 1998, og 18 dage senere havde vi så indvielse på den første lille bid af banen, fortæller han.
Artiklen fortsætter under billederne.
Sønner er også togentusiaster
Jakob er blevet lige så interesseret i tog som sin far. Det samme er lillebror Mads. Helt fra de var små, har de hjulpet med at udvide banen.
Artiklen fortsætter under billederne.
- Da jeg var lille, var min far ved at bygge færgen Peder Paars, og jeg kan huske, at jeg var ude og se ham bygge det. Vi har sådan en computerstyret fræser, og det synes jeg var meget fascinerende. Det tog jo mange timer, siger Jakob Elling.
I dag er hans største interesse at bygge udrykningskøretøjer i størrelse 1:87.
- Lige nu er jeg i gang med at male figurer til politiets indsatsstyrke, siger Jakob Elling.
- Når jeg laver politibiler, tager jeg først og køber en rå model, og så sætter jeg tape på for at kunne male indenfor de felter, jeg laver. Det tager lang tid, fordi de lysdioder, man arbejder med er rigtig små: 0,2 gange 0,4 milimeter. Det er ret småt at arbejde med.
Artiklen fortsætter under billederne.
Bygger det hele selv
De tre togentusiaster deler deres store interesse med andre hver torsdag aften, hvor klubben "Modellerne" mødes for at snakke om tog, køre med tog og bygge nye ting til modellandskabet.
- Vores motto er jo simpelthen, at hvis man ikke kan købe det, så må man bygge det selv, siger Mikkel Elling.
Når "Modellerne" starter på et nyt byggeprojekt, tager de typisk ud på stedet og tager et par billeder, eller finder billeder på nettet af den togvogn eller station, de vil bygge. Det betyder for eksempel også, at deres togvogne får grafittitags, hvis de virkelige tog har det.
- Det var lidt vanskeligt for nylig, da vi skulle lave en model af motorvejen, for hvordan ser striberne egentlig ud? Hvor langt er der mellem skiltene? Det lægger man jo ikke lige mærke til, når man kører der, og det kan være lidt svært at finde oplysninger om på nettet, siger Mikkel Elling.
Olsen-banden og dronningebesøg
"Modellerne" nøjes dog ikke med at bygge tog, veje og stationer. Modellandskabet tæller også modeller af en scene i Olsen-banden på Sporet, et dronningebesøg størrelse 1:87 og mange andre finurlige ting. Det vigtigste er, at tingene ligner virkeligheden.
Artiklen fortsætter under billederne.
- Vi har før haft nogle ting, hvor der så er kommet en ekspert, som har sagt, at det der kan ikke lade sig gøre i virkeligheden. Så må vi jo kaste håndklædet i ringen og sige: "Det vidste vi altså ikke, men vi skal straks lave det om.", siger Mikkel Elling.
Selv om gulvpladsen er trang i værkstedet i Kalundborg, har Mikkel Elling og co. ikke planer om at sætte byggeriet i stå på modelbanen.
- Der vil altid være små bitte detaljer, man kan lave. Der er nok arbejde til 100 år. Det er ikke noget problem, siger Mikkel Elling.
Du kan finde "Modellerne" på facebook og se endnu flere af deres modeller her.