Endnu et kapitel skriver sig i historien om en mulig vindmøllepark i Jammerland Bugt ved Kalundborg.
Energistyrelsen har nu igangsat den første af i alt to afsluttende høringsfaser, inden projektet kan gå fra idé på papir til virkelighed på havet.
Men protesterne mod havmølleparken er store.
- Vi er alvorligt bange for, at gæsterne fravælger området og at besøge os. Og det får fatale konsekvenser for os – det kan vi jo ikke bære økonomisk under nogen omstændigheder, lyder det fra Lone Feilskov, der er ejer af Urhøj Camping.
Det er European Energy, der står bag havvindmølleprojektet i Jammerland Bugt.
Projektet skrev sit første kapitel i 2012. I 2014 blev der skrevet endnu et, da der blev givet tilladelser til forundersøgelser af havvindmølleparken.
Vi vil gå videre til domstolene i Danmark og vi vil gå til EU domstolene
I 2015 lå VVM-redegørelsen klar, og som blev sendt i offentlig høring i 2018. Den fik 440 høringssvar, og efterfølgende valgte Energistyrelsen at indhente en ekstern vurdering af det afsnit i rapporten, der omhandlede konsekvenserne for de fugle, der lever i området.
Som konsekvens af den vurdering blev der tilføjet endnu et kapitel. Området, hvor møllerne skulle opføres, blev gjort mindre, og først i 2020 blev forundersøgelsen endeligt godkendt.
Nu tyder det på, at de sidste kapitler snart kan skrives – nu skal der udarbejdes et tillæg til VVM-undersøgelsen, inden projektet, der skal kunne forsyne op mod 250.000 husstande i Danmark, endegyldigt kan godkendes.
1400 har meldt sig ind i protestgruppe
Undervejs i projektet er der opstået store protester mod de mellem 34 og 60 havvindmøller, som European Energi har planer om at opføre i bugten.
I alt har 1400 personer meldt sig ind i foreningen ”Beskyt Jammerland Bugt” i protest mod parken, der skal tage sin begyndelse seks kilometer fra land.
- Det, der vil ske i det øjeblik, man sætter de her kraftværker op ude på vandet, er, at man vil ændre hele karakteren af området fra at være et naturskønt område, der er præget af fred og ro, til at det vil være et industriområde, lyder det fra Ole Nyland, der er formand for foreningen.
- Og hvem gider holde sommerferie i et industriområde?
Et skridt mod et grønnere klima
Danmark har sat et mål om at være klimaneutral i 2050 og ifølge en ekspert er der brug for kystnære vindmøller for at nå dét mål.
- Der er helt klart brug for kystnære møller og landvindmøller. Særligt i Østdanmark, hvor vi i forvejen ikke har nær så meget vedvarende energi, som man har i Vestdanmark. Så det vil gavne den grønne omstilling og få de her møller i gang, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.
Hvorfor ikke sætte dem op for miljøets skyld?
- Det kan man også gøre, men ikke her. Så op i Kattegat, det synes jeg, er meget bedre, siger Lone Feilskov.
Artiklen fortsætter under billedet:
Vil gå hele vejen til EU-Domstolen
Energiselskabet European Energy håber, at den endelige tilladelse til projektet ligger klar cirka et år fra nu.
Hvis projektet bliver godkendt, er foreningen ”Beskyt Jammerland Bugt” klar til endnu mere kamp for en bugt fri for havvindmøller.
- Så vil vi forfølge den her sag hele vejen igennem, siger Ole Nyvold.
- Vi vil gå til energiklagenævnet, hvis det viser sig, at Energistyrelsen giver etableringstilladelse, vi vil gå videre til domstolene i Danmark og vi vil gå til EU-domstolene, og vi har midlerne til at gøre det, og vi har vedholdenheden, vi har kæmpet den her kamp i snart otte år, og vi bliver ved til det sidste slag eller det sidste ord er sagt i sagen.
Det er muligt at indgive høringssvar indtil den 2. december.