Virksomhed gør klar til vindmøllepark – modstandere fortsætter kampen

Selv om virksomheden bag en havmøllepark i Jammerland Bugt lige nu tester havbunden, er kampen mod møllerne langt fra slut for modstanderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 2012 har der været planer om en havvindmøllepark i Jammerland Bugt, og European Energy, der står bag projektet, har nu hentet prøver fra havbunden for at finde ud af, hvor møllerne kan placeres.

European Energy vil opføre de 40 vindmøller mellem seks og otte kilometer ude i bugten, og forventningen er, at parken står færdig om tre år.

- Vi glæder os til 2023, hvor projektet kommer i drift og kommer til at levere en masse grøn strøm til en omkostning, der er lig med nul for staten, lyder det fra Jasmin Bejdic, der er chef for havvind i European Energy.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jasmin Bejdic, chef for havvind i European Energy, håber, at møllerne kan være i drift i Jammerland Bugt i 2023.
Jasmin Bejdic, chef for havvind i European Energy, håber, at møllerne kan være i drift i Jammerland Bugt i 2023. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Et overgreb på naturen

Projektet har mødt stor modstand undervejs, og selv om European Energy nu har foretaget prøver af havbunden, så har modstanderne langt fra opgivet håbet om at standse projektet.

De har klaget til Energistyrelsen over projektets VVM-redegørelse, som de kalder for mangelfuld.

Foreningen Beskyt Jammarland Bugt! har samlet 1300 medlemmer. De mener blandt andet, at vindmølleparken vil true dyrelivet, og så er der også en bekymring for, at de 40 møller vil skæmme udsigten.

- Det er et fuldstændigt unødvendigt overgreb på naturen at placere dem i bugten. Man kan lige så godt placere dem ude på havet, hvor det blæser mere. Dertil kommer, at udsigten til vindmøllerne konverterer bugten fra at være et rekreativt område til at være et industriområde, siger Ole Nyvold, der er formand i foreningen Beskyt Jammarland Bugt!

Fortrøstningsfulde trods modstand

I sidste ende håber Ole Nyvold, at sagen ender for en domstol – også selv om det kan tage flere år, før der er en endelig afgørelse.

- Det er fint med mig. En dag uden vindmøller i Jammerland Bugt er en god dag, lyder det fra formanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er planen, at havvindmøllerne skal stå seks til otte kilometer fra land i Jammerland Bugt.
Det er planen, at havvindmøllerne skal stå seks til otte kilometer fra land i Jammerland Bugt. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Hos European Energy kender de alt til de kritiske røster, men de er alligevel fortrøstningsfulde.

- Det er selvfølgelig aldrig rart, at der er noget modstand, men vi har faktisk hørt fra rigtig mange, at de er positive omkring projektet, og vi har også fået en undersøgelse via megafon, der viser, at flertallet støtter den grønne omstilling og støtter vores konkrete projekt. Der, hvor vi ser den største modstand, er fra sommerhusejerne, som bor udenfor kommunen, siger Jasmin Bejdic.

Tror ikke på 2023

Foreningen mod havvindmøllerne giver dog ikke meget for undersøgelsen, som den mener er foretaget blandt for mange, der slet ikke bliver berørt af vindmøllerne, og formand Ole Nyvold tror ikke på, at vindmøllefolkene får parken på plads i 2023.

Havvindmøller
Læs også
Sverige advarer mod kystnære havvindmøller i Storebælt
Havvindmøller
Læs også
Sverige advarer mod kystnære havvindmøller i Storebælt

- Det vil jeg godt lave et meget stort væddemål om, og i den sammenhæng vinder jeg, siger han og henviser til, at der med klager og endnu en offentlig høring ifølge ham kan gå nogle år, før der er en endelig afklaring.  

Det er forventningen, at havvindmøllerne skal forsyne 200.000 husstande med strøm, hvis altså de kommer til at stå i Jammerland Bugt.


Nyhedsoverblik