I dag er det en uge siden, kommunalvalget fandt sted.
Allerede på valgnatten kunne flere kommuner melde ud, at de havde fundet deres borgmester, mens andre kommuner kunne tilslutte sig bølgen de efterfølgende dage.
Mandag fik Læsø Kommune besat borgmesterposten efter næsten en uges forhandlinger, men Slagelse Kommune mangler stadig at få overdraget borgmesterkæden som den sidste kommune i landet. Det kan byrådspolitikkerne gøre helt frem til den 15. december, men lykkes det ikke gennem forhandlinger, skal den nye borgmester findes ved afstemning – eller ved lodtrækning i yderste konsekvens.
- Der er et klart lovkrav om, at man skal vælge en borgmester, så det bliver man nødt til på den ene eller den anden måde. Hvis man ikke får en aftale inden den 15., hvilket jeg vil gætte på, man gør, så bliver man nødt til at mødes den 15. og foretage en afstemning. Hvis den ender uafgjort, så er der ikke andre løsninger end at trække lod mellem de to kandidater, der er, siger forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og kommunalforsker Roger Buch til TV ØST.
Manglende borgmester er ikke usædvanligt
Med 2,5 uge til fristen fortæller Roger Buch, at det ikke er usædvanligt, at der stadig er en kommune, der står uden en borgmester – snarere tvært imod. Det er normalt, at det kan tage en, to og tre uger, før man finder frem til en borgmester.
Det er faktisk lidt usædvanligt den her gang, at alle kommuner er på plads så hurtigt. At der så hænger en enkelt kommune nu, det er der ikke noget epokegørende i
- Det er faktisk lidt usædvanligt den her gang, at alle kommuner er på plads så hurtigt. At der så hænger en enkelt kommune nu, det er der ikke noget epokegørende i, siger Roger Buch.
Men ligefrem at ende med en lodtrækning forekommer meget sjældent, fordi ingen har en interesse i at trække lod, siger Roger Buch. Han mindes ikke, at man har set det før i kommunalpolitik, men vi har derimod set det i landspolitikken i 1998, hvor Venstres Ivar Hansen og Socialdemokraternes Birte Weiss endte med en lodtrækning til posten som folketingsformand, fortæller han.
En mere ’spiselig’ kandidat kan afhjælpe forhandlingerne
Allerede tirsdag nat blev John Dyrby Paulsen (S) udnævnt til at overtage borgmesterposten i Slagelse Kommune, efter det var lykkedes at samle et flertal med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Liberal Alliance i ryggen.
Det, der er vejen frem er, at der enten er nogen, der bøjer sig, eller at man finder andre kandidater eller andre konstellationer
Men dagen efter indkaldte den siddende borgmester, Stén Knuth (V) til forhandlinger, hvor Liberal Alliances ene mandat var i spil. Og siden da er det ikke lykkedes at komme frem til en endegyldig aftale.
Det kan skyldes politiske forskelle og personlige relationer mellem nogle af politikkerne, fortæller kommunalforskeren og vurderer, at nye bud på konstellationer kunne hjælpe byrådspolitikkerne videre.
- Det, der er vejen frem er, at der enten er nogen, der bøjer sig, eller at man finder andre kandidater eller andre konstellationer. Det kan for eksempel være ved at man finder en anden kandidat end den, som er Venstres kandidat, som er mere spiselig for Liberal Alliance. Det er en af løsningsmodellerne.