Nye Borgerlige og Alternativet er nye elever i klassen: Hvem skal nu ryste i bukserne?

De stiller for første gang op til kommunalvalg. Og selv om det er svært at spå deres fremtid, så skal nogle partier holde ekstra godt fast i vælgerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er to nye jokere med i kortspillet, som kan blive afgørende, når kabalen skal gå op på valgaftenen. 

Nye Borgerlige og Alternativet stiller op til deres første kommunalvalg, og her bliver det interessant at se, hvor mange vælgere, der går med jokerne. 

Sådan lyder det fra Robert Klemmensen, der er professor MSO ved Syddansk Universitet. 

- Noget tyder på, at det er to partier, der taler til ret forskellige vælgerskarer, siger han. 

quote Det ville overraske, hvis Alternativet fik en stor stemme i Holeby

Robert Klemmensen, professor, SDU

Hold på hat og vælgere

Hvis vi lægger ud med Alternativet, så bliver det ifølge professoren spændende at se, hvor mange stemmer de tager fra SF og Radikale Venstre.  

- Det er i det rum mellem de to partier, at Alternativet har valgt at placere sig. Og når det er sagt, så ser vi også, at Alternativet hovedsageligt vil skulle finde deres vælgere i de lidt større byer. Det vil sige, at de nok vil klare sig bedre i Næstved, end i nogle af de mindre byer, fordi noget tyder på, at de i nogen udstrækning er et byfænomen, siger Robert Klemmensen. 

Så det er ikke i små byer på Lolland, de vil finde de fleste af deres vælgere? 

071019_stemmeseddel.jpg
Læs også
To nye partier dropper Stevns og Faxe Kommune
071019_stemmeseddel.jpg
Læs også
To nye partier dropper Stevns og Faxe Kommune

- Det ville overraske mig. Det kommer an på, hvor mange SF'ere, der ser sig selv i dem. Det ville overraske, hvis Alternativet fik en stor stemme i Holeby. Det ville jeg simpelthen blive overrasket over, siger Robert Klemmensen. 

Der er dog et vis forbehold i forudsigelserne, pointerer professoren. Der er nemlig ret få valg, hvor Alternativet har stillet op, og derfor er det temmelig dårlige data, man kan tale ud fra. 

- Og det bliver endnu dårligere, når vi bevæger os over til Nye Borgerlige, som stiller op til deres første valg nogensinde, siger Robert Klemmensen.

DF og LA skal holde godt fast i vælgerne

Men professoren tør dog godt byde ind med, hvor Nye Borgerlige skal hente deres stemmer. Han vurderer, at det særligt vil være Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som står for skud. 

- De skal trække stemmer fra de Dansk Folkepartister, som mener, at Dansk Folkeparti er gået for langt mod venstre, vurderer han. 

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl har nemlig spillet på to heste, lyder det som årsag fra Robert Klemmensen. På den ene side vil Dansk Folkeparti gerne tale velfærdspolitik med Socialdemokratiet og på den anden side gerne samarbejde med Lars Løkke om at danne regering ved næste valg. 

- Det er jo en måde at tale politik på, som nærmest rummer en iboende selvmodsigelse, siger Robert Klemmensen.

- Og det rejser spørgsmålet om, hvor stor en andel af Dansk Folkepartis vælgere, som mener, at partiet på deres økonomiske politik er gået for langt til venstre. De har nu for første gang et alternativ at gå til, som leverer stram indvandrerpolitik og højreøkonomisk politik. Det kan godt betyde noget i steder som Guldborgsund. 

Og så er der selvfølgelig Liberal Alliance, som kan tabe stemmer til Nye Borgerlige. Det kan være vælgerne, som er tiltrukket af den liberale økonomiske politik, men som ønsker en mere indvandrerkritisk politik - hvilket de får med Nye Borgerlige.

Nationalpolitik slår igennem med halv kraft

Men er deres politik på nationalt plan også det, man kan forvente på kommunalt plan?

- Det, vi plejer at sige, er, at de nationalpolitiske tendenser slår igennem med halv kraft i kommunen, siger Robert Klemmensen.

quote De nationalpolitiske tendenser slår igennem med halv kraft i kommunen

Robert Klemmensen, professor, SDU

- Det vil sige, at der en hel del stemmer, som kommer til de lokale kandidater af andre grunde end de landspolitiske. 

Så er det de nye partier, som bliver de nye tunger på vægtskålene? 

- Ja, det vil de måske kunne. Det kommer til at afhænge meget direkte af valgresultatet, og hvordan vælgerne sammensætter kommunalbestyrelserne, siger Robert Klemmesen. 

Svært at forestille sig en borgmesterpost

Men er det utænkeligt, at de får indflydelse? 

- Konstitueringerne i kommunerne er meget brede, så der vil sikkert være indflydelse at hente. Så det er ikke utænkeligt, at de henter indflydelse der. Men det næsten umuligt at sige noget om, hvor stor den bliver. Dels fordi vi ikke kender valgresultatet, men der kan ske alle mulige ting. Det så vi i Lolland Kommune ved sidste valg. Der nåede borgmesterposten at være forbi to-tre partier, siger Robert Klemmensen. 

Socialdemokratiet snuppede ved sidste kommunalvalg borgmesterposten for næsen af Det Konservative Folkeparti, der ellers så ud til at have sikret sig magten. Men en ny aftale med Venstre førte til, at Holger Schou Rasmussen (S) trak det længste strå.

- Det er svært at forestille sig, at et nyt parti som Alternativet eller Nye Borgerlige tager borgmesterposten, men det er ikke utænkeligt, at de godt kan komme til at sidde med nøglepositioner rundt omkring, siger Robert Klemmensen.

Når blå øjne ikke er så blå

quote Begge partier rummer elementer af protest

Robert Klemmensen, professor, SDU

Er det partier, man stemmer på som protest eller som et svar på politikerlede?

- Det kan det sagtens være. Begge partier rummer elementer af protest, siger Robert Klemmesen.

- Landspolitisk havde Liberal Alliance en del af den protest, indtil de kom i regering, og de stålfaste blå øjne ikke var så blå alligevel, når det kom til skattepolitik og så videre. Det gør jo, at protestpotentialet er røget og forsvundet for nogle vælgere. Og det kan gøre, at Nye Borgerlige kan få et godt valg, siger Robert Klemmensen. 

Også på kommunalt plan? 

- Også på kommunalt plan - det slår som sagt igennem med halv kraft.


Nyhedsoverblik