Lørdag var der travlt på Rønnebæksholm ved Næstved. Irina Anastassia Grodzinskaja og en gruppe frivillige brugte en stor del af dagen på at pakke en større lastbil med gammelt hospitalsudstyr.
Irina Anastassia Grodzinskaja har boet i Danmark i omkring 30 år, siden hun flyttede fra Ukraine. Nu arbejder hun som frivillig for at sende nødhjælp godt 2000 kilometer væk til den østlige del af Ukraine, hvor ødelæggelserne er størst.
- Det er primært til hospitaler og skoler, der skal genopbygges. Der er mange hospitaler, der er ødelagte. Så alt hvad vi har kunne samle, for eksempel hospitalssenge, kørestole og hjælpemidler, det er enorm vigtigt, siger hun.
Jeg bliver så rørt over, at der er så mange danskere, som virkelig gør meget hele tiden. Det er ikke bare en engangsaktion, det er noget, der foregår hele tiden
Lastbilen blev pakket af en gruppe ukrainere, der var mødt op for at hjælpe med at pakke lastbilen. Flere af dem er flygtet fra krigen i løbet af det seneste år.
Derfor ved de også, at landet har brug for alt det nødhjælp, de kan skaffe. Lørdag var det blandt andet 20 gamle hospitalssenge, kørestole og andet hospitalsudstyr, der blev pakket i lastbilen.
- Det betyder meget, for man er meget påvirket af det, der sker i Ukraine. Det varer så længe, og man ved ikke, hvornår det slutter. Hvis vi kan hjælpe, betyder det utroligt meget, siger Irina Anastassia Grodzinskaja.
Irina Anastassia Grodzinskaja har været med til at stå for lørdagens indsamling. Hjælpen kommer også fra den danske NGO Hjælp Ukraine.
Foreningen har siden 2016 indsamlet nødhjælp til ofre for krig i Ukraine. Fra start hjalp de ofrene for Ruslands annektering af Krim-halvøen. I dag der kommet endnu mere opmærksomhed omkring deres arbejde, efter Putin sidste år invaderede Ukraine.
Jeg tror på, at når frivillige mennesker arbejder sammen om at gøre noget godt, så bliver verden også et bedre sted
Den opmærksomhed mærker Irina Anastassia Grodzinskaja også.
- Der er mange danskere, der ikke havde nogen forbindelse til Ukraine, inden krigen begyndte. Jeg bliver så rørt over, at der er så mange danskere, som virkelig gør meget hele tiden. Det er ikke bare en engangsaktion, det er noget, der foregår hele tiden, siger hun.
Lokal indsamling hjælper ukrainere
Det gamle hospitalsudstyr kommer fra Nødhjælpsdepotet ved Næstved. Nødhjælpsdepotet er en forening af frivillige, der indsamler genbrug. Det er for eksempel skolemøbler, hospitalsudstyr og tøj, som kan genbruges som nødhjælp de steder, hvor der er behov for det.
Ida Marker er bestyrelsesmedlem i foreningen Nødhjælpsdepotet. Lørdag var hun mødt op for at holde styr på lasten til Ukraine, da der også skal laves toldpapirer til turen. Derfor havde hun også så travlt, at hun næsten ikke havde tid til at svare på spørgsmål, mens lastbilen blev pakket.
- Normalt laver jeg toldpapirer, så jeg skal prøve på at holde orden i kaos. Lige nu er jeg lige ved at få dårlige nerver, for de passer noget, uden at jeg kan se, hvad de gør, siger Ida Marker med et stort smil.
Nødhjælpsdepotet hjælper forskellige steder, hvor der er brug for det. Lørdag gik deres hjælp altså til Ukraine, så deres nødhjælp kan hjælpe med at genopbygge landet.
- Jeg tror på, at når frivillige mennesker arbejder sammen om at gøre noget godt, så bliver verden også et bedre sted. Det lyder måske naivt, men det at man arbejder for at hjælpe andre, det gør at man får det bedre med sig selv, siger hun.