- Du kan ikke finde et klip, hvor jeg siger, at jeg vil bevare alle skoler.
Sådan lyder det i dag fra Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i TV2 ØSTs valgserie Det lovede de.
I 2017 blev der i Lolland Kommune indført en ny skolestruktur. Da kommunalvalget nærmede sig for fire år siden, lød det sådan her fra borgmesteren i valgdebatten på TV2 ØST:
- Vi kunne få meget mere for de penge, men det er jo ikke det, vi er interesserede i i en landdistriktskommune som Lolland, altså i at sige, at så laver vi én stor skole midt på Lolland.
- Så ødelægger vi jo hele det fine kar af små landsbysamfund, vi har. Der har vi sagt, at vi vil gerne være med til at holde hånden under de her lokalsamfund, men der skal lokalsamfundene også vælge deres skole til.
Hvis skolen ikke er fagligt og økonomisk bæredygtig, så kommer den til at lukke. Sådan vil det også være fremadrettet
I dag står Steen Bahnsen i Dannemare med følelsen af, at borgmesteren gjorde alt andet end at holde hånden under landdistriktsområdet i Dannemare.
I 2019 blev skolen i Dannemare nemlig lukket af et flertal i byrådet.
- Det var et chok, selvfølgelig var det et chok, lyder det i dag fra Steen Bahnsen, der stiller op til byrådet i Lolland Kommune for Nakskov Listen ved dette kommunalvalg.
I 2017 valgte han nemlig at købe den gamle købmandsgård i byen. Her var det helt afgørende, at der lå en folkeskole få kilometer væk fra det nye hjem.
- Det tog lang tid at finde det rigtige sted. Det tog flere år. Vi har to små børn, der skulle starte i børnehave og skole, og skolen ligger to kilometer hernede for enden af vejen i cykelafstand, siger Steen Bahnsen.
Artiklen fortsætter under billedet:
Forældre bakkede ikke op om skolen
Det er Steen Bahnsens helt klare indtryk, at borgmesteren ikke ønskede at lukke skolematrikler i landdistriktsområderne efter at have set debatten i 2017.
Men det gjorde han og et flertal i byrådet knap to år efter, og i dag har Steen Bahnsens børn nu fire gange så langt til skole.
- Det var fuldstændig i modstrid med alt det, vi havde lagt op til i de to år, vi havde forsøgt at finde et sted her på Lolland, vi kunne bo. Der var jo en skole, der var en børnehave, Det var indbydende og børnevenligt, siger Steen Bahnsen.
Da planerne om en skolelukning blev lagt frem, var der 64 elever på Dannelunde Skole. Holger Schou Rasmussen mener fortsat, at der dengang blev truffet den rigtige beslutning om skolens fremtid.
- Vi vil gerne bevare de her landdistrikter, men for mig er det ikke et spørgsmål om økonomi. Det er også et spørgsmål om faglighed i en matrikel, og når vi kom ned og kunne se, at der kun var 50 elever på en skole, så kan jeg ikke stå på mål for det faglige miljø på sådan en skole, siger han.
Han mener, at forældrene i området bærer en del af ansvaret for lukningen.
- Når vi kommer ned i så små matrikler, så koster en elev mere end dobbelt så meget som en gennemsnitlig elev. Det vil sige, at vi skal tage rigtig mange ressourcer fra andre områder og putte derover. Og når en elev koster dobbelt så meget på en matrikel, så er forældrene også nødt til at vælge den til. For det var jo ikke sådan, at der ikke var elever nok i det område. Havde alle elever, der var i det opland til Dannelunde Skole, valgt at bruge den skole, så havde der været 130 elever, og så havde den ikke været i fare, siger Holger Schou Rasmussen i dag.
Artiklen fortsætter under billedet:
Vil lukke flere skoler, hvis det er nødvendigt
Lolland Kommune arbejdede på en ny skolestruktur i mere end et år, inden den blev implementeret den 1. august 2017.
I arbejdsgruppen har der blandt andre siddet forældre, skolelærer, eksperter på skoleområdet og embedsfolk.
Under valgdebatten lovede Holger Schou Rasmussen, at strukturen skulle have fred og ro til at blive implementeret ordentligt.
I dag fortæller han, at politikernes arbejde har været afhængig af de tilbagemeldinger på strukturen, som gruppen løbende er kommet med.
- Når de kommer og siger til mig, at en løsning på papiret er god, men at den i praksis simpelthen ikke fungerer, så lytter vi til det.
Af den grund vil Holger Schou Rasmussen heller ikke afvise, at der kan komme flere skolelukninger eller strukturændringer, hvis han bliver valgt som borgmester ved valget den 16. november.
- Hvis skolen ikke er fagligt og økonomisk bæredygtig, så kommer den til at lukke. Sådan vil det også være fremadrettet, siger han.