Fra husflidsskole til pokéstop

Den gamle husflidsskole i Kragevig ved Præstø går ind i næste fase mod at blive kulturhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Over døren står der ”Husflidsskole”. De lokale kalder det ”Snitteskolen”.

Ude på landet i et skovbryn i Kragevig ved Præstø ligger en smuk gulstensbygning med grønne, udskårne træudhæng og masser af snirklede detaljer.

Denne septemberdag skinner solen. En hest skridter forbi på vejen, og myggene sværmer i stilheden. Der er ingen busrute og vejen er for smal til at to biler kan passere.

Lidt længere fremme slutter vejen ved idylliske Kragevig med rigt fugleliv.

Oremandsgaard Kammermusikfestival

Det første man bemærker, når man træder ind i husets sal, er en lysekrone lavet af elggevirer.

Loftet er af mørkebrunt træ og en række træsøjler støtter taget. Huset er fredet indvendigt og udvendigt. August Friedenreich Hage, godsejeren på Oremandsgaard, som ejer skolen, beskriver stilen som ”noget schweizisk alpehytte plus noget gotisk plus noget nationalromantisk”.

Det er et godt rum til koncerter, for akustikken er god med alt det træ. Hvert år siden 1990 har den gamle skole huset Oremandsgaard Kammermusikfestival, som tiltrækker gæster langvejs fra.

- Der er så mange fugle her, så man får virkelig fornemmelsen af, at musikken blander sig med skoven, det er ret vildt, fortæller August Friedenreich Hage, mens han viser rundt udenfor i haven, hvor der er bygget en hytte med bar og hvor den ene væg kan åbnes, så der også kan holdes udendørs koncerter.

Historisk samlingssted for de lokale

Skolen har altid været samlingssted for de lokale. August Friedenreich Hages tipoldemor startede skolen i 1872 sammen med den lokale skovrider, Rosthøj, og her kom de lokale i vintermånederne, hvor der ikke var meget at gøre i landbruget.

Der blev snedkereret møbler og snittet husgeråd og pigerne syede.

Desuden var skolen nødkirke, når vintervejret var hårdt. Men det er 100 år siden, der blev lavet husflid her. Den unge godsejer har selv gået i skovbørnehave her og husker barndommens julemarkeder og høstfester.

Tiden er løbet fra en godsejer, der kan ordne alt

Det er først og fremmest godsejeren, der er ildsjælen bag nytænkningen af husflidsskolen.

Men han er ikke alene, for adskillige andre lokale ildsjæle har idéer til, hvad huset skal bruges til fremover: folkmusicfestival eller litteraturfestival for eksempel. 

Læs også artiklen: Ildsjælenes gode råd: Sådan skaber vi nyt liv i gamle huse

Og udover udlejning til private fester, håber de på, at mange flere vil bruge stedet til arrangementer. Kammermusikfestivalen tiltrækker også folk, der får lyst til at bruge stedet til andre ting.

- Men tiden er løbet fra en godsejer, der bare kan ordne alt. Der er brug for partnerskaber, og man skal bare sige det, så springer der 10 op! Folk hjælper hinanden helt vildt. Når vi holder Kammermusikfestival henter og bringer en fyr frivilligt musikerne og nægter kategorisk at modtage penge. Og rengøring efter koncerterne doneres af et lokalt rengøringsfirma, fortæller August Friedenreich Hage begejstret.

Ingen ny tanke at gøre huset tidssvarende

For få år siden fik bygningen et meget tiltrængt nyt tag. Banken ville i den forbindelse da godt lige høre, om sådan en større investering i det gamle hus havde noget længere perspektiv, og det satte gang i processen med at skabe et nyt kulturhus.

Tanken var ikke ny, for August Friedenreich Hage har altid været glad for stedet.

Men den eneste varmekilde er en brændeovn, og det er ganske enkelt ikke nok til, at huset kan bruges hele året. Der er søgt penge fra Realdanias kampagne ”Underværker” til isolering af gulv og vægge, og i oktober begynder arbejdet.

De gamle tagvinduer er allerede skiftet, og så planlægges det at installere fjernstyrede pilleovne, så man på forhånd kan bestille opvarmning hjemmefra ved et tryk på en knap.

Huset skal bidrage til det lokale fællesskab

- Det her hus skal være noget, der bidrager til fællesskabet hernede, og det er vigtigt, man har sådan noget, siger August Friedenreich Hage. Vi er godt klar over, at kulturarrangementer her ikke er en guldrandet forretning. Vi skal bare have det til at fungere. Hellere at der sker noget, og at der er nogen fast, end at det løber rundt økonomisk.

- Oremandsgaard skal nok hjælpe med at finansiere, og så kan man betale hvad man kan. Hvis folk har en idé, kan vi tale om lejen, og betale det man kan, siger August Friedenreich Hage. Det skal helst pege videre, end at huset bare står her. Det kan jo virkelig noget. Det er et hus, der fortjener noget liv. Vi vil bare have, at nogen andre kommer og bruger huset.

Pokémons

En dag blev August Friedenreich Hage overrasket ved skolen af en flok unge mennesker.

De var på Pokémonjagt, og det viser sig, at husflidsskolen både har pokéstop og pokégym. Således placeret på det moderne verdenskort, er der ingen tvivl om, at den smukke bygning i skoven snart vil danne ramme for både lokale arrangementer og få opmærksomhed langt ud over Præstø og omegn.

Forventningen er, at huset står klart til brug til det nye år.


Nyhedsoverblik