Ildsjælenes gode råd: Sådan skaber vi nyt liv i gamle huse

Her er en række gode råd fra ildsjæle, der er i fuld gang med at realisere ønsket om et kulturmødested i deres lokalområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gammel skole, forsamlingshuset, en nedlagt bank - de står der bare, de gamle bygninger, som ikke længere fungerer som det, de blev skabt til. En række ildsjæle har idéer til, hvad bygningerne kan bruges til, men hvordan gør man lige?

Fælleskab, frivillighed og lokal udvikling

Realdanias kampagne, Underværker, støtter projekter, som tager udgangspunkt i bygningsarven, og omdanner eksisterende huse til mødesteder, kulturhuse, ungdomsklub eller hvad der nu er brug for i det enkelte lokalsamfund. Nøgleordet er ildsjæle, og dem er heldigvis mange af, lige som mange gerne gør en stor frivillig indsats for deres lokalsamfund.

Lørdag d. 17. september er der informationmøde på Errindlev Mejeri på Lolland, hvor I kan høre om Realdanias kampagne Underværker, og møde andre ildsjæle og høre om deres erfaringer. Realdanias kampagne løber til 2017.
Læs om arrangementet i TV ØSTs kalender Guiden.

TV ØST har talt med folkene bag nogle af de mange lokale projekter, som har søgt eller allerede fået støtte fra Realdania. Her er deres gode råd til Jer, der går med tanker om at starte selv.  

Kommunikation er nøglen  

Jens Algot er formand for Fællesskab Tølløse, foreningen bag Kulturmødestedet No1 i Tølløse, som åbnede i februar 2016 i en nedlagt bank. Foreningen har søgt Realdania om penge til en energirenovering, så varmeudgifterne kan minimeres, samt mindre ændringer, som fx at fjerne en væg for at give nem adgang mellem café og køkken, og en handicaprampe. Der kommer svar på ansøgningen sidst i september.
Jens Algot 
har disse råd:

Kommunikation er nøglen til at det lykkes 
Helt fra starten skabte foreningen Fællesskab Tølløse et nyhedsbrev, som holdt alle interesserede orienteret om forløbet, herunder lokale politikere og medier. Det betød, at når foreningen henvendte sig til myndigheder og byens borgere om hjælp og støtte, så vidste de allerede alt om projektet og seriøsiteten bag.

Lad Jer inspirere af andre
Fællesskab Tølløse var tidligt i processen på studietur for at se, hvordan andre gjorde.

I skal sikre Jer lokal opbakning
Det er vigtigt at være sikker på, at I har både økonomisk og holdningsmæssig opbakning. Og find måder at få det dokumenteret på. I Tølløse har man fx solgt folkeaktier, som giver penge til projektet og viser borgenes støtte, og samtidig dokumenterer det helt konkret med et stykke papir. 

Tro på det og vær målrettet!
- Og se Jer ikke tilbage, råder Jens Algot.

Husk at give det videre

August Friedenreich Hage er godsejer på Oremandsgaard ved Præstø, og ejer af den fredede Kragevig Husflidsskole fra 1872 . Han og en række andre lokale ildsjæle står bag en renovering af bygningen, så den kan bruges til kulturarrangementer året rundt. Taget er allerede skiftet, men gulvet skal skiftes og isoleres, og der skal installeres varmekilder.

Brug tid på ansøgningen og brug billeder
Jo grundigere ansøgningen er, jo bedre, og jo nemmere er det fonde mv. at behandle ansøgninger. Godt billedmateriale gør projektet konkret at forholde sig til.

Benyt Jer af det, hvis Jeres projekt ligger i et yderområde 
Mange fonde vil gerne støtte yderområder og ser velvilligt på at styrke livet, kulturen og fællesskabet på landet og i mindre samfund. Kontakt folk, der har forstand på fundraising, de er ekperter i at søge de helt rigtige steder.

Budgetter stort!
I skal stadig være realistiske og ikke søge om FOR mange penge, men det er nemmere at betale lidt tilbage end at stå og mangle i sidste ende. 

Husk at give det videre og hjælp andre
Sæt pris på alle dem, der har hjulpet Jer. At give Jeres erfaringer videre, kan være Jeres bidrag til kulturlivet og udviklingen af fællesskabet andre steder.  Interessen for kultur og lokalt fællesskab spreder sig som ringe i vandet, og giver flere lysten til måske at køre lidt længere for gode oplevelser.
 

 


Nyhedsoverblik