17-årige Sofie Nordmark Mortensen kan ikke starte i skole. Specialskolen Lolland har ikke fået lavet den undervisningsplan, som giver Sofie adgang til enten et ekstra år på specialskolen - eller til at starte på STU - den særligt tilrettelagte uddannelse, som blandt andet også er målrettet unge med handicap.
Sofie er adopteret fra Etiopien og har cerebral parese - spastisk lammelse. Hun har indtil juni gået på Specialskolen Lolland, hvor forældrene Gert Mortensen og Anne Nordmark Petersen regnede med, at hun skulle fortsætte et sidste år. Men kort før sommerferien, blev det ekstra år afvist.
- Vi var chokerede. Vi var helt sikre på, at Sofie skulle have et ekstra år på Specialskolen, da hun først lige havde fået en talecomputer, som hun ellers var lovet i det 11. skoleår. Talecomputeren skal gøre hende ekstra rustet til at flytte på bosted med ligesindede, når hun fylder 18 år - men da hun først fik en i foråret fra hjælpemiddelafdelingen, så troede vi, at hun skulle bruge efteråret på Specialskolen på at lære at bruge den, siger Anne Nordmark Petersen.
Men sådan skulle det ikke gå. Den 4. juli blev det 12. år afvist og så kom sommerferien.
- Alt lukkede ned, og vi kunne ikke få fat i nogle rådgivere eller tale med nogen fra kommunen.
Skole havde ikke lavet papirarbejdet
Nu stod parret så med et nyt problem. De finder ud af, at Specialskolen Lolland ikke har lavet en undervisningsplan for Sofie - og uden en undervisningsplan - så er Sofies muligheder for at komme på STU meget ringe.
- Der ligger ingen undervisningsplan, der er ingen VISO-rapport (en neurologisk rapport, red), der er nødvendig for at finde ud af, hvilke tilbud Sofie skal have på STU, og der er heller ingen pædagogisk psykologisk vurdering - en såkaldt PPV. Kort sagt, så havde Specialskolen slet ikke lavet nogle af de vigtige undersøgelser, som kan få Sofie videre i livet. Jeg er simpelthen så rasende og skuffet over det, siger Anne Nordmark Petersen.
Skal måske lukke livsværk
Nu står parret i den situation, at Sofie må sidde i fars frisørsalon, indtil mor får fri og kan hente hende. Derfor er eneste mulighed for parret at kontakte Ankestyrelsen og bede dem om en hasteafgørelse, så de kan få noget hjælp til hjemmepasning af Sofie med hjælp fra handicaphjælpere. Ellers får det katastrofale konsekvenser for den lille familie.
- Vi kan i sidste ende risikere at måtte lukke min mands livsværk, frisørsalonen - alternativt lukke den i min opsigelsesperiode, hvis jeg tvinges til at sige op. Vi er nedbrudt, ødelagt og føler os kørt helt over. Jeg håber, at en eller anden politiker vil hjælpe os, når nu administrationen ikke vil - og har mere travlt med at holde ferielukket, siger Anne Nordmark Petersen.
Lovbrud
Næstformand i Skole og Forældre, Regitze Spenner Ishøy er rystet over den måde familien er blevet behandlet på.
- Vi taler her om to forældre, der i årevis har arbejdet og betalt til vores fælles kasse, og så bliver de behandlet på den måde. Jeg håber, at der er nogen, som tager fat i specialskolens ledelse og sætter dem på plads. Der må sidde nogle på den skole med meget røde ører, siger næstformanden.
Hun er ikke i tvivl om, at skolen har brudt folkeskoleloven ved ikke at lave de påkrævede undersøgelser og uddannelsesplaner.
- Specialskolen skal følge Folkeskoleloven - og i min optik er det klart brud på retningslinjerne, når man ikke overholder de bestemmelser, der er. Det er stærkt problematisk det, der foregår, siger Regitze Spenner Ishøy.
Sag ligger i Ankestyrelsen
TV2 ØST har kontaktet leder af Specialskolen Lolland, Jørgen Danielsen, der henviser til Lolland Kommune. Her oplyser souschef for Børn- Unge og Familie i Lolland Kommune, Michael Winther Hansen, at man ikke udtaler sig om sager, der ligger til afgørelse i Ankestyrelsen. Men han håber, at sagen bliver afgjort hurtigt, så der kan findes en løsning snarest muligt.
Video: Sag om specialskolen skabte hård debat på byrådsmøde den 25. maj.