28 russiske søfolk anholdt - nu ender sagen i Højesteret

En sag om russiske søfolk, der var ansat på slæbebåde uden dansk arbejdstilladelse, kan føres ved Højesteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Højesteret skal tage stilling til en sag om 28 russiske søfolk, der var ansat på slæbebåde ved Femern uden at have dansk arbejdstilladelse.

Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til, at Rigsadvokaten kan anke sagen til landets øverste domstol. Det skriver Procesbevillingsnævnet på sin hjemmeside.

Spørgsmålet om søfolkene har vakt bekymring i fagbevægelsen. Her mener man, at sagens udfald kan få stor betydning for de ansattes vilkår ved anlæg af de store havmølleparker og energiøer.

Fjernede grundlag for deportation

Det var en dag i marts 2021, at russerne blev anholdt af politiet. De arbejdede på to slæbebåde ud for Lollands kyst. Bådene slæbte materiel til den kommende Femern-forbindelse.

Myndighederne udviste alle 28 mænd, fordi de manglede en arbejdstilladelse, men siden har først Retten i Nykøbing Falster og senere Østre Landsret fjernet grundlaget for deportationen.

Læs også
28 russiske arbejdere blev anholdt - nu er de frikendt
Læs også
28 russiske arbejdere blev anholdt - nu er de frikendt

Ved Retten i Nykøbing Falster var det store spørgsmål under møderne, om russerne i Danmark var på fast eller midlertidigt ophold.

Mens at Landsretten skrev i dommen fra april i år, at det er uklart, om russernes arbejde faktisk krævede en arbejdstilladelse. Eller om de var omfattet af en fritagelse for kravet om arbejdstilladelse, som gælder for ansatte på i hvert fald visse former for skibe og sejlads i dansk farvand.

Manglede arbejdstilladelse

Sømændene befandt sig hele tiden på vandet. De var kun i land ved på- og afmønstring.

Forinden havde søfolkene og deres arbejdsgiver ikke spurgt de danske myndigheder, om de måtte arbejde på dansk søterritorie uden arbejdstilladelse.

Dette ville ellers have været naturligt at gøre, noterede dommerne i landsretten.

Men uklarheden om regelgrundlaget gør alligevel, at der ikke er "det fornødne sikre grundlag for at straffe" de 28 russere.

Læs også
28 russere anholdt på havet - nu er de for retten igen
Læs også
28 russere anholdt på havet - nu er de for retten igen

Under hele det retslige efterspil har de 28 russere ikke haft mulighed for at være til stede, da de i forbindelse med anholdelsen blev udvist af landet og nægtet indrejse i to år i alle 27 lande i Schengensamarbejdet heriblandt Danmark.

Hvilket har haft store konsekvenser for deres arbejdsmuligheder.

Det udtalte  Niels Jørn Friborg, som var forsvarer for de 28 russere, i forbindelse med landsretssagen i foråret.

En principiel sag

Forud for landsretssagen i foråret udtalte Fagforeningen 3F, at der var tale om en principiel sag, som kan få afgørende betydning for de rammer, som Femern-forbindelsen og andre byggerier herhjemme udføres under.

Læs også
Retssag mod 28 russiske søfolk er i gang – var der overhovedet krav om arbejdstilladelse?
Læs også
Retssag mod 28 russiske søfolk er i gang – var der overhovedet krav om arbejdstilladelse?

For de internationale regler er mindre restriktive end de danske regler for eksempel i forhold til øvre arbejdstid, ret til fridøgn og aflønninger.

Det sagde Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F’s Byggegruppe til TV2 ØST i foråret.

- Det vil selvfølgelig have stor betydning for Femern-byggeriet, men det vil også få betydning for opførelsen af energiøerne, og det vil være noget som entreprenørerne spekulerer i. 


Nyhedsoverblik