Femern A/S og entreprenøren Femern Link Contractors har skrevet under på at levere i alt 470 såkaldte lærlingeårsværk. Planen er, at de kommende lærlinge skal arbejde på byggeriet og samtidig kunne færdiggøre deres uddannelse.
Nu rejser fagforeningen 3F spørgsmål, for ifølge dem er der endnu ikke lagt en plan for, hvilke typer lærlinge der skal bruges, og hvordan de skal finde sig til rette.
Hvordan skal det være fedt at være lærling hernede, og hvordan skal man få et ordentligt ungdomsmiljø?
- Vi savner en plan for, hvordan man vil have det til at løbe af stablen, og hvilke uddannelsesforløb der skal være, siger Jens Kirkegaard, der er uddannelseskonsulent hos 3F, til TV2 ØST.
3F er bekymrede for, at Femern Link Contractors og bygherren Femern A/S allerede er for sent ude i forhold til at kunne lægge det komplicerede puslespil i tide.
- Hvordan skal det være fedt at være lærling hernede, og hvordan skal man få et ordentligt ungdomsmiljø?
Sigurd Nissen- Petersen er CSR-direktør i Femern A/S, og han mener, at de allerede er godt i gang med at få ansat lærlinge.
- FLC, som har det store lærlingekrav, har kun været i gang i tre uger, og de har allerede ansat den første lærling. Det må siges at være imponerende. Men det er klart, vi skal se på, hvordan vi rekrutterer, siger han.
Udenlandske arbejdere og danske lærlinge skal klinge sammen
Et af punkterne, hvor 3F rejser kritik, er ved mødet mellem de udenlandske arbejdere på byggeriet og de danske lærlinge, der kommer friske fra erhvervsskolerne.
Det er jo en af måderne, hvor det her kæmpe byggeprojekt kan give tilbage til lokalsamfundet.
- Der er meget udenlandsk arbejdskraft her. Mødet mellem danske lærlinge og udenlandske arbejdere er ikke nødvendigvis helt uproblematisk, siger Jens Kirkegaard.
Heller ikke her er Femern A/S i tvivl om, at der er styr på det.
- Vi har erfarne og store virksomheder bag vores konsortier, som er vant til at uddanne folk. Vi er sikre på, at de virksomheder er i stand til at håndtere opgaven professionelt og ansvarligt, siger Sigurd Nissen- Petersen.
Efterlyser synlighed
Direktøren ved CELF, erhvervsskolen på Lolland og Falster, ville ønske, at bygherren havde brugt mere krudt på at gøre sig lækker overfor de unge.
- At de simpelthen går ind i kampen for at beskrive, hvor spændende det er at arbejde på en international arbejdsplads for et ungt menneske. At de går ud og gør sig synlige og attraktive, siger Kim Normand.
Han understreger dog, at de glæder sig meget til at levere elever til projektet, og at de vil forsøge at blive klar, så snart de ved, hvilke typer der skal bruges. Hos 3F handler lærlingepladserne om mere end bare byggeriet.
- Det er jo en af måderne, hvor det her kæmpe byggeprojekt kan give tilbage til lokalsamfundet. En uddannelse her er noget, de unge kan tage med sig og bruge resten af livet, siger Jens Kirkegaard.
Vi har en god og åben dialog med alle parter. Nu skal vi i arbejdstøjet og have realiseret det her lærlingemål
Den officielle plan for lærlingene skal først ligge klar til sommer. Derfor medgiver CSR-direktøren hos bygherren, at arbejdet skal op i gear.
- Vi har en god og åben dialog med alle parter. Nu skal vi i arbejdstøjet og have realiseret det her lærlingemål, siger Sigurd Nissen-Petersen.
De 470 årsværk skal fordeles over otte år, hvilket giver cirka 60 årsværk om året til lærlingene.