70 millioner år gamle dinosauræg scannet - der har været liv i flere af dem

For første gang i Danmark scannede man sidste år langhalsæg. Nu slår forskere fast, at de 13 fossile æg har udklækket og givet liv til ni dinosaurer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

13 æg fra en europæisk langhals har givet liv til ni levende dinosaurer for 70 millioner år siden, viser en røntgenscanning udført af Aarhus Universitet. 

quote Det er helt fantastisk, for så er der kommet ni friske dinosaurer ud i verden fra denne rede

Christoffer Knuth, lensgreve og direktør for Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark

Det oplyser lensgreve og direktør for Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth.

Undersøgelserne af de fossile æg begyndte tilbage i oktober ved brug af en kraftig CT-scanner. 

På scanningsbillederne har forskere set tegn på, at flere af æggene har været klækket.

Sådan forestiller man sig, at Hypselosaurus har set ud for 70 millioner år siden, hvor de boede i det, der i dag er Sydeuropa.
Sådan forestiller man sig, at Hypselosaurus har set ud for 70 millioner år siden, hvor de boede i det, der i dag er Sydeuropa. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

- Vi har haft billederne forbi flere forskere, og konklusionen i rapporten er, at ni af de 13 æg rent faktisk er klækket, siger Christoffer Knuth.

- Det er helt fantastisk, for så er der kommet ni friske dinosaurer ud i verden fra denne rede.

Efterlyste æg

Reden med de fossile dinosauræg blev oprindeligt fundet i Frankrig i september sidste år, før de blev opkøbt og transporteret til Evolutionsmuseet i safariparken.

Før fundet i Frankrig havde museet udsendt en efterlysning.

- Vi sendte ud i alle retninger, at hvis der var nogen, der hørte om fund af æg, så måtte de meget, meget gerne sige til, siger Christoffer Knuth.

- Det er helt fantastisk, for så er der kommet ni friske dinosaurer ud i verden fra denne rede, fortæller Christoffer Knuth om den nye afgørelse.
- Det er helt fantastisk, for så er der kommet ni friske dinosaurer ud i verden fra denne rede, fortæller Christoffer Knuth om den nye afgørelse. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Hvor meget Christoffer Knuth og Evolutionsmuseet har måtte betale for køb af reden og de fossile langhalsæg, ønsker han ikke at oplyse.

- Det eneste der sker, hvis du siger noget med pris, der er, at så tænker folk pris. Så bliver det noget, man måler i forhold til noget andet. Og det er rigtig ærgerligt, fortæller museumsdirektøren.

- Det ødelægger simpelthen den kulturelle oplevelse.

Læs også
Nyt museum fortæller 300 millioner års evolutionshistorie
Læs også
Nyt museum fortæller 300 millioner års evolutionshistorie

De 13 æg, der står udstillet på Evolutionsmuseet, stammer ifølge forskere fra en langhals, hvis formelle navn Hypselosaurus betyder højeste øgle. 

Den kunne angiveligt blive omkring 12 meter i længden og veje syv til fjorten tons.

Dyr fra en fjern fortid

Siden 1860 har Knuthenborg Safaripark udviklet sig fra en engelsk landsskabspark til en dyrepark med pensionerede cirkuselefanter og løver hentet ud af det krigsramte Ukraine.

Med ønsket om at sætte parken på verdenskortet blev evolutionsmuseet med den store dinosaursamling bygget og åbnede sommeren 2023.

Evolutionsmuseet har ægte og sjældne skeletter af blandt andre Allosaurus, Triceratops, Archaeopteryx samt perm- og istidsdyr udstillet.
Evolutionsmuseet har ægte og sjældne skeletter af blandt andre Allosaurus, Triceratops, Archaeopteryx samt perm- og istidsdyr udstillet. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

Ifølge Christoffer Knuth var det en naturlig udvikling for den store safaripark at udvide parken med et evolutionsmuseum.

- Knuthenborg blev oprindeligt bygget som en stor botanisk park, og så tilføjede man dyrere. Nu tilføjede man så deres historie. Det var en ide, der opstod, før vi byggede dinoskoven.

- Når man har de store, fantastiske dyr, som vi har, er det naturligt, at man kigger på, hvad der egentlig er deres historie - hvor er det de store dyr stammer fra.

Med ønsket om at sætte parken på verdenskortet blev evolutionsmuseet med den store dinosaursamling bygget og åbnede sommeren 2023.
Med ønsket om at sætte parken på verdenskortet blev evolutionsmuseet med den store dinosaursamling bygget og åbnede sommeren 2023. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

Da æggene blev scannet i oktober, var det første gang, at langhalsæg blev scannet i Danmark. 

Hvorfor de resterende fire æg ikke er klækket som øvrige æg, har forskerne ikke kunne finde et entydigt svar på. 

- Man har på scanningerne kunne se hyperintense objekter indeni. Det betyder, at der er et eller andet indeni æggene, men som man ikke kan finde ud af, hvad er, uden at slå hul på æggene. Det ønsker vi ikke at gøre, siger han.


Nyhedsoverblik