Ægtefæller og samlevere må krydse grænsen, men det må kærestepar ikke: - Det er virkelig hårdt

Grænselukningerne har adskilt kærestepar i månedsvis, mens ægtefæller og faste samlevere kan se hinanden. Det giver ingen mening, udtaler ordfører.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Afstanden fra Holland til Lolland er stor.

Faktisk er der over 600 kilometer mellem Charlotte Dyrberg i Græshave og hendes kæreste, der bor i Maslow i det sydlige Holland.

quote Skal man have papir på hinanden for at kunne være i et ægte forhold?

Charlotte Dyrberg

Normalt tager kæresten, Jan Ruiter, turen til Lolland hver anden måned for at besøge Charlotte Dyrberg og hendes to børn, men det har coronavirussen og grænselukningerne sat en brat stopper for.

- Sidst vi så ham var den 29. februar, og det var meningen, at han skulle have været tilbage i april, siger Charlotte Dyrberg.

Kæresteparret mødte hinanden i et online computerspil, og de har levet i et langdistanceforhold siden 2017.

Selvom de er vant til, at der går længe mellem deres gensyn, så er det blevet sværere at håndtere savnet, nu hvor det er uvist, hvornår de får lov at se hinanden igen.

- Det er hårdt. Det er virkelig hårdt. Et langdistanceforhold er altid svært, men lige nu er det ekstra hårdt, siger Jan Ruiter fra en videoforbindelse i Holland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kæresteparret er vant til at se hinanden hver anden måned.
Kæresteparret er vant til at se hinanden hver anden måned. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ulige regler

Dét der i virkeligheden får bægret til at flyde over er, at kæresteparret er nægtet adgang til hinanden, mens udenlandske ægtefæller og faste samlevere har lov til at krydse grænserne.

quote Jeg synes, at staten skulle tage at beskytte danskernes familieliv og parforhold i stedet for at skille folk fra hinanden

Andreas Steenberg (R), udlændingeordfører

Den 22. april slog udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nemlig fast, at besøg fra ægtefæller, faste samlevere, børn og forældre generelt skal anses for at være et anerkendelsesværdigt indrejseformål.

Kærestepar hører altså indtil videre ikke i den gruppe, der har et anerkendelsesværdigt formål, og det forstår Charlotte Dyrberg ikke.

- Skal man have papir på hinanden for at kunne være i et ægte forhold? Er det ikke anerkendelsesværdigt at man har et forhold i det hele taget? Det forstår jeg ikke helt, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Dyrberg mener ikke, at der skal gøres forskel på ægtefæller og kærester i denne sammenhæng.
Charlotte Dyrberg mener ikke, at der skal gøres forskel på ægtefæller og kærester i denne sammenhæng. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ordfører: - det giver ingen mening

Andreas Steenberg, der er udlændingeordfører for Radikale Venstre, kan heller ikke se logikken.

- Jeg synes, at staten skulle tage at beskytte danskernes familieliv og parforhold i stedet for at skille folk fra hinanden. Derfor synes jeg, at det er en forkert beslutning helt fra start, at borgerne ikke må få lov at se en kæreste eller et familiemedlem fra udlandet – det giver ingen mening, siger han.

Bro over Guldborgsund
Læs også
Borgmestre efterlyser strategi for genåbning af grænser
Bro over Guldborgsund
Læs også
Borgmestre efterlyser strategi for genåbning af grænser

Til den næste spørgetid, der traditionen tro afholdes i Folketinget hver onsdag, vil Andreas Steenberg derfor spørge ind til netop denne problematik.

- Jeg vil helt specifikt spørge til det med kærester, jeg kalder det partnere i bred forstand, og så i forhold til familiemedlemmer. Der var for eksempel en bedstemor ovre ved den jysk-tyske grænse, der ikke kunne få lov at se sit barnebarn, siger Andreas Steenberg.

Store følelser på spil

I mellemtiden krydser Charlotte Dyrberg og Jan Reiter alt for, at det lykkes at få lavet reglerne om.  

- Det, vi beder om, er at føje kæresteforhold til anerkendelsesværdige formål. De er i samme stil som ægteskab. Bare fordi vi ikke er gift endnu, er det ikke ens betydende med, at vores forhold ikke er reelt.

Læs også
Krammere forbudt:
Glade og tætte efterskoleelever kan se frem til helt ny hverdag
Læs også
Krammere forbudt:
Glade og tætte efterskoleelever kan se frem til helt ny hverdag

Indtil videre må kæresteparret dog nøjes med at se hinanden på en skærm.

- Men det er ikke det samme som at give hinanden et kram. Som at kunne kigge hinanden i øjnene og kunne sidde og grine sammen eller se film sammen – bare kunne lave sådan nogle små åndssvage hverdagsting sammen.

Charlotte Dyrberg og Jan Ruiter mødte hinanden i 2017 i computerspillet "World of Warcraft".
Charlotte Dyrberg og Jan Ruiter mødte hinanden i 2017 i computerspillet "World of Warcraft". Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

TV2 ØST har forsøgt at få en udtalelse fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), men dette har ikke været muligt, da han vil svare på spørgsmål om sagen herunder også spørgsmålet om kærester i folketingssalen onsdag.


Nyhedsoverblik