I denne uge har blodige billeder af aflivede heste, kaniner, grise og høns floreret på Facebook. De er taget på Vestlolland i forbindelse med en vanrøgtssag, og billederne blev blandt andet delt på TV ØSTs Facebook-side.
Billederne er fjernet igen, men har alligevel ført til en politianmeldelse af to mænd.
Vi efterforsker flere sager, hvor folk er kommet med trusler i samme forbindelse
I forbindelse med opslaget er der nemlig skrevet hårde ord og navngiven en politimand. Det ser politiet som en trussel mod dem, og to mænd på 20 og 27 blev onsdag eftermiddag anholdt. De blev afhørt samme eftermiddag, men løsladt kort tid efter.
Der er dog rejst tiltale mod dem.
Det var på den 20-årige mands landbrugsejendom, at landbrugsdyrene blev aflivet, og det er det, der i sidste ende affødte en reaktion på Facebook.
- De trusler, der er fremsat på Facebook, er kommet i anledning af aflivningen. Vi efterforsker flere sager, hvor folk er kommet med trusler i samme forbindelse, siger Peter Damgaard, vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV ØST.
Anmeldelse af vanrøgtede dyr
Den 9. februar modtog politiet en anmeldelse om, at landbrugsdyrene på adressen ikke blev behandlet ordenligt. Samme dag tog politiet ud på adressen, hvor de vurderede, at vand- og foderstanden ikke var i orden. Derefter tog de kontakt til Fødevarestyrelsen.
Politiet har ikke ret til at aflive dyrene. Det er dyrelægen på stedet, der tager sig af det
Tirsdag vendte politiet tilbage til adressen med en dyrelæge fra Fødevarestyrelsen, der tog den endelige beslutning i sagen.
- Fødevarestyrelsens dyrelæge vurderer, at der er anledning til, at dyrene skal aflives. Da sagen stadig er i gang, kan jeg ikke komme nærmere ind på årsagen, siger vicepolitiinspektør Peter Damgaard.
Og til dem, der er bekymrede for, om politiet tager sig af aflivningen i sådan en sag her, kan vicepolitiinspektøren fortælle:
- Politiet har ikke ret til at aflive dyrene. Det er dyrelægen på stedet, der tager sig af det. Derefter har ejeren pligt til en række tiltag, såsom at dække dyrene til for at undgå ådselædere.