Anklager efter dom i sag om vold mod børn: - Det er en særlig grov sag

Anklageren i sagen om vold udøvet af ansatte ved det tidligere opholdssted Take Care er tilfreds med dagens dom, selvom hun havde håbet på strengere straffe mod de dømte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Alle straffesager er grove. Men det er særlig groft, når der er tale om børn - og i særlig grad, når der er tale om så udsatte børn som i denne sag. Det er meget alvorligt.

Sådan siger anklager Siw Olsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, efter en række tidligere ansatte hos opholdsstedet Take Care i Maribo tirsdag fik fængselsstraffe for deres ageren på opholdsstedet.

- Vi har ikke uddelt betingede domme, da der er tale om misbrug af ens stilling overfor værgeløse børn, sagde dommer Britt Frimann i forbindelse med afsigelsen af dommen ved Retten i Nykøbing Falster. Her blev fem af seks anklagede idømt ubetingede domme. Kun en enkelt tiltalt blev frikendt i sagen.

Læs også
Børn udsat for vold og ulovlig tvang på opholdssted - nu fængsles fem medarbejdere
Læs også
Børn udsat for vold og ulovlig tvang på opholdssted - nu fængsles fem medarbejdere
Anklager Siw Olsen mener, at der er tale om en meget alvorlig sag.
Anklager Siw Olsen mener, at der er tale om en meget alvorlig sag. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

Overgreb på video

TV2 ØST kunne første gang fortælle sagen om overgreb mod anbragte børn på opholdsstedet Take Care i Maribo på Lolland i 2021. 

Her blev børn udsat for vold eller voldslignende forhold. Nogle af hændelserne var blevet optaget på video, og sammen med en række stærke vidneudsagn fra de unge var videoerne tirsdag med til at få hovedparten af de tiltalte dømt.

- Jeg er glad for, at retten - ligesom vi selv - fandt børnenes forklaringer utroligt troværdige. Der er mange detaljer i beretningerne om de ting, som de har oplevet. Samtidig har både vidner og videoer understøttet børnenes forklaring under retssagen, siger Siw Olsen.

Læs også
To voldsdømte arbejdede på tvangslukket opholdssted
Læs også
To voldsdømte arbejdede på tvangslukket opholdssted

Hun havde krævet de tiltalte idømt mellem tre og syv måneders fængsel - men retten valgte at idømme lavere straffe på mellem 40 dages fængsel og fire måneder.

Derfor har Siw Olsen også forbehold, når hun skal tale om dommen. Hun vil dog have lov til at læse dommens betingelser igennem, før hun afgør, om hun skal indstille til statsadvokaten, at sagen skal ankes.

Knytnæveslag og vold

Flere af de dømte i sagen er tidligere dømt for anden kriminalitet. Blandt andet har en af de dømte i sagen tidligere været dømt for grov vold, og en anden af de dømte er tidligere dømt for vold og medvirken til røveri.

Den strengeste straf ved tirsdagens domsafsigelse lød på fire måneders ubetinget fængsel. Her blev den dømte pædagogiske medarbejder også frataget retten til at arbejde med børn og unge de kommende to år, og blev samtidig advaret om en risiko for udvisning fra Danmark.

Den dømte er blandt andet fundet skyldig i ved en episode at have skubbet en beboer på ind på hans værelse, hvor han fik flere knytnæveslag på overarmen. Ved en anden episode tog den dømte halsgreb på en beboer, der legede med en sutsko - og ved en tredje episode tog han fat i huden på en beboer og skubbede ham ud på en gang, efter beboeren ville hente en isterning i et køkken.

I en af episoderne blev en beboer skubbet væk, efter at han ville hente en isterning i et køkken. Episoden er blevet dokumenteret på video.

- De her unge er udsatte børn. De er fjernet fra hjemmet, og er placeret her på et sted, som de ikke kan komme væk fra, og hvor de sidder med en følelse af, at der ikke er nogen der tror på dem. Det er noget, der rammer, siger anklager Siw Olsen efter dommen.

Alle parter udbad sig betænkningstid i forhold til spørgsmålet om at anke sagens afgørelse.

Det kan også hænge sammen med, at spørgsmålet om troværdigheden af de tvangsfjernede børn, der boede på opholdsstedet, er blevet centralt i retssagen.

Læs også
Opholdssted lukket efter voldelig adfærd mod børn - nu vil personer bag åbne nye opholdssteder
Læs også
Opholdssted lukket efter voldelig adfærd mod børn - nu vil personer bag åbne nye opholdssteder

Under sagens procedure hæftede flere forsvarere sig ved, at et af børnene flere gange havde spurgt til muligheden for at få erstatning efter hændelserne.

Retten i Nykøbing Falster fandt dog, at børnenes vidneudsagn var troværdige og velunderbyggede af andre forhold.

Det blev de dømt for:

En 26-årig er dømt for at have presset en ung mands hoved ned i en toiletkumme. Episoden fandt sted, efter den unge havde taget et indkøbskort tilhørende opholdsstedet - og mens hovedet var i toilettet, blev den unge spurgt, om han havde taget andre ting. Derefter blev han låst inde alene på WC'et.

To dommere mente, at den 26-årige var skyldig - en tredje mente, at han skulle frifindes. Han blev dog idømt 30 dages straf. En 31-årig mand, der var tiltalt for at have medvirket til episoden, blev dog frifundet i sagen.

En 35-årig mand fik den strengeste straf ved tirsdagens dom. Han arbejdede som pædagogisk medarbejder på Take Care, og blev idømt fire måneders ubetinget fængsel. Han blev samtidig frataget retten til at arbejde med børn og unge de kommende to år, og blev samtidig advaret om en risiko for udvisning fra Danmark.

Den 35-årige blev skyldig i ved flere forskellige episoder at have skubbet til beboere - nogle gange voldsomt. Desuden havde han ved en lejlighed uddelt flere knytnæveslag til de unge på opholdsstedet.

En 37-årig mand blev fundet skyldig i at have taget fat i en af de unge, som stod i en sofa, trukket ham hen over et sofabord og ned på gulvet, hvor han trak afsted med ham. Det gav 40 dages fængsel. Sagen var blandt andet blevet dokumenteret på video.

En 25-årig mand blev kendt skyldig i at sparke stolen væk under en beboer på opholdsstedet, som han ikke mente, skulle stå på stolen. Han blev dog frikendt for ved samme lejlighed at have kastet en gamecontroler på den unge også, da det var under bagatelgrænsen for vold. Han blev dog samtidig også sammen med en 29-årig mand dømt for at have uddelt såkaldte 'magtanvendelser' som en straf for eksempelvis en ødelagt spritdispenser, og for flere gange i den sammenhæng at have lagt den unge ned på gulvet. Både den 25-årige og den 29-årige blev idømt 40 dages fængsel for forholdet.


Nyhedsoverblik