Arkitektonisk perle skabte forargelse - nu kan du selv træde indenfor

Da den anerkendte arkitekt fik opført sit eget hus i Nakskov, skabte det røre i nabolaget. Nu er huset blev istandsat og byder folk indenfor.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var med skeptiske og skæve blikke, at borgerskabet i Nakskov så på det lyserøde hus, som arkitekt Ejnar Ørnsholt byggede til sig selv i 1918.

I dag ser man anderledes på huset, som efter to års istandsættelse er tilbage til sin oprindelige stil og udtryk.

- Jeg synes, det er et fantastisk hus. Det er også grunden til, at vi har købt det, siger Frants Frandsen, arkitekt og projektchef i Realdania By & Byg.

quote Huset var meget, meget udskældt

Frants Frandsen, arkitekt og projektchef i Realdania By & Byg

Realdania By & Byg tog huset under sine vinger i 2021, hvor selskabet købte huset med henblik på at bringe det tilbage til sin oprindelige stand.

Huset på Svingelsvej er opført i nyklassicistisk stil med strejf af bedre byggeskik og engelsk cottage-stil.
Huset på Svingelsvej er opført i nyklassicistisk stil med strejf af bedre byggeskik og engelsk cottage-stil. Foto: Privatfoto

Ørnsholts hus blev dermed en del af selskabets samling af historiske ejendomme, som har én ting til fælles.

- De skal ligge på den hylde, hvor vi mener, at de er umistelige for den danske kulturarv, siger Frants Frandsen.

Ørnsholt var tydeligt glad for farver. Her er gæsteværelset som var malet i en brunlig rød og lyserød farve. Gulvet er originalt, men slebet, bejdset og lakeret.
Ørnsholt var tydeligt glad for farver. Her er gæsteværelset som var malet i en brunlig rød og lyserød farve. Gulvet er originalt, men slebet, bejdset og lakeret. Foto: Anders Sune Berg

Lørdag den 22. juni åbner dørene for nysgerrige gæster, der har lyst til at gå en tur i husets farverige interiør. 

Tomt og forfaldent

Efter Ejnar Ørnsholt forargede byen med sit særlige arkitektoniske hus, blev han sidenhen Nakskovs mest brugte og anerkendte arkitekt, og har tegnet flere end 60 huse i området.

Herreværelset er genskabt med rød dør og blå vægge.
Herreværelset er genskabt med rød dør og blå vægge. Foto: Anders Sune Berg

Ifølge Realdania vidner huset om Ørnsholts arkitektoniske styrke og den store regionale betydning, han fik. Især har han sat et arkitektonisk aftryk på udviklingen af bygningskulturen i Nakskov.

- Han har tegnet 250 forskellige huse, alt fra villaer til biografer, apoteker og stationsbygninger. Han var betydningsfuld, siger Frants Frandsen.

Ørnsholt har blandt andet tegnet stationsbygningen i Nakskov fra 1925.
Ørnsholt har blandt andet tegnet stationsbygningen i Nakskov fra 1925. Foto: Nakskov Lokalhistorisk Arkiv

Med sine anderledes farver og design faldt villaen helt udenfor, hvad man dengang anså som flot arkitektur. Også indendørs var væggene både blå, grønne og dørene lyserøde.

- Huset var meget, meget udskældt. Det var mærkeligt, at det var rødt, og at døren ikke var placeret i midten men forskudt lidt til siden, siger Frants Frandsen.

Det var blandt andet husets lyserøde farve og hoveddørens placering, der skabte forargelse i området. Her ses huset før istandsættelsen.
Det var blandt andet husets lyserøde farve og hoveddørens placering, der skabte forargelse i området. Her ses huset før istandsættelsen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Det lyserøde arkitekthus har længe stået tomt og forfaldent tilbage efter de sidste ejere forlod ejendommen - men nu er det endelig blevet restaureret.

Originalt snedkerkøkken

Ørnsholt boede i huset, indtil hans død i 1978. 

Da Real Dania overtog huset, var det bygget om til en mere moderne stil af de mennesker, der siden boede i villaen.

Husets køkken er ifølge Frants Frandsen tilbage i dets originale stand - et blåt snedkerkøkken.
Husets køkken er ifølge Frants Frandsen tilbage i dets originale stand - et blåt snedkerkøkken. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I dag står huset, som arkitektens barnebarn, Hannah Ørnsholt Ring, husker det. Også det blå snedkerkøkken står, som det gjorde i 1918.

- Jeg tænker, at det er dejligt, at det er blevet sat i stand. Og, jeg synes, det flot, siger hun.

Hannah Ørnsholt Rings fotoalbum er fyldt med billeder fra hendes fars barndom. Billedet er fra oktober 1918, året huset blev bygget.
Hannah Ørnsholt Rings fotoalbum er fyldt med billeder fra hendes fars barndom. Billedet er fra oktober 1918, året huset blev bygget. Foto: Privatfoto

Hannah Ørnsholt Rings far voksede op i huset på Svingelsvej 43, og selv kom hun en del i huset som barn.

- Det kunne godt være, at det var sådan, det så ud, dengang de flyttede ind i 1918. Det kunne jeg godt forestille mig, siger hun.

Arkitekten Ejnar Ørnsholt på dørtrinnet til 'forargelsens hus' med sin søn på skødet.
Arkitekten Ejnar Ørnsholt på dørtrinnet til 'forargelsens hus' med sin søn på skødet. Foto: Privatfoto

Ejnar Ørnsholt døde i 1978 efter at have boet 61 år i Nakskov. Huset vil fremover blive lejet ud som familiebolig for knap 11.000 kroner om måneden. 

Lørdag den 22. juni kan du komme ind og se det færdigrestaurerede hus.

Dørene er åbne mellem klokken 13 og 16.


Nyhedsoverblik