Bankekspert advarer mod at sælge Lollands Bank - det kan ramme lokalsamfundet

Fem større aktionærer har foreslået at sætte Lollands Bank til salg. Men det kan ifølge en bankekspert går hårdt ud over lokallivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sælger man en lokal bank, forsvinder det lokale islæt.

Sådan lyder det fra Kim Valentin, der er uafhængig økonomisk rådgiver og direktør i Finanshuset Fredensborg, da han hører, at fem større aktionærer har foreslået at sætte Lollands Banken til salg. Tilsammen besidder de fem aktionærer mere end fem procent af bankens aktiekapital.

Aktionærerne i Lollands Bank blevet indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling tirsdag den 27. november i Nakskov Teatersal, hvor de skal stemme om forslaget. Hvis over 50 procent af aktionærerne stemmer for forslaget fra storaktionærerne ved den ekstraordinære generalforsamling, vil banken indlede en salgsproces.

quote Der kan godt ligge nogle lokale konsekvenser i det her, som ikke er så behagelige. Man flytter jo penge fra et lokalsamfund og et andet sted hen

Kim Valentin, uafhængig økonomisk rådgiver og direktør i Finanshuset Fredensborg

- Der er mange områder i dag, der står og mangler en lokal bank, og hvor man har ærgret sig over, at man ikke har sådan en lokal bank. Hvis jeg skal give de her lokale aktionærer et godt råd - så overvej lige om det er det værd, siger Kim Valentin.

udklip.jpg
Læs også
Storaktionærer vil sætte lokal bank til salg - men bestyrelsen er imod
udklip.jpg
Læs også
Storaktionærer vil sætte lokal bank til salg - men bestyrelsen er imod

Lokale banker betyder flere penge til lokale projekter

Ifølge Kim Valentin kommer salget i første omgang ikke til at få den store betydning for kunderne, fordi der udadtil ikke sker så meget. Men på den lange bane kan det alligevel få stor betydning for de lokale borgere.

- Der kan godt ligge nogle lokale konsekvenser i det her, som ikke er så behagelige. Man flytter jo penge fra et lokalsamfund og et andet sted hen. Så er lokale penge lige pludselig ikke så nemme at få ind i lokale projekter, som det tidligere har været, siger Kim Valentin.

I forbindelse med Finanskrisen var der en del lokalbanker, som enten lukkede, eller hvor større banker lukkede afdelinger i lokale områder. Blandt andet blev Sparekassen Lolland opkøbt af Jyske Bank, hvor en større bank fjernede det lokale fokus.

quote Lige præcis det engagement, man har i idrætslivet eller kulturlivet, forsvinder på lokalplan

Kim Valentin, uafhængig økonomisk rådgiver og direktør i Finanshuset Fredensborg

- Det er klart, at hvis en bank eksempelvis dækker hele Sjælland og København med - så er de mest motiveret til at kigge dér, hvor der er størst vækst - altså København. Hvis det er en lokal sparekasse, vil der være flere penge til lokale projekter, for de er jo ikke motiveret for at investere i København, for der har de ingen afdeling. Derfor vil flere penge ryge ind i lokale projekter.

- Lige præcis det engagement, man har i idrætslivet eller kulturlivet, forsvinder på lokalplan. Men endnu mere vigtigt er det, at man støtter op omkring de virksomheder, der er lokale.

Bestyrelse er imod salg

De fem storaktionærer hæfter sig ved, at Lollands Bank de seneste år har fremvist gode resultater og derfor kan være et attraktivt opkøb for et større pengeinstitut. Men forslaget møder modstand i bestyrelsen hos Lollands Bank.

- Jeg vil sige, at jeg tvivler på, om det overhovedet bliver til noget, når bestyrelsen er imod, siger Kim Valentin.

- Typisk er det bestyrelsen, der er den stærke i det her. Hvis nogle af de store aktionærer, går sammen, så skal det jo være mere end 20 procent. 20 procent kan ikke bestemme, at man sætter banken til salg. Der skal mere til. Der skal typisk et solidt flertal til for at gøre det.


Nyhedsoverblik