- I 1968 var det de gamle, der bestemte, og de unge, som demonstrerede. I dag er det de unge, der bestemmer, og de gamle, der protesterer.
Sådan siger Karen Zubari, der som formand for ældrerådet i Lolland Kommune bruger torsdagen på at deltage i en demonstration foran Nakskov Bibliotek, hvor byrådet i Lolland Kommune holder møde.
I sidste ende kan det blive dyrere for kommunen
Til mødet skal byrådet førstebehandle kommunens sparekatalog, hvor der hvert år frem til og med 2028 skal skæres cirka 37 millioner af det kommunale budget.
Godt gemt på side 56 i sparekataloget, der er udarbejdet af embedsværket i kommunen, står der et forslag om at nedlægge fire stillinger som frivillighedskoordinatorer i de åbne aktivitets- og træningstilbud for ældre borgere.
De åbne aktivitets- og træningscentre findes på fire af kommunens plejecentre i Holeby, Maribo, Rødby og Nakskov. Her spilles der blandt andet banko, males og tilbydes motion for hjertepatienter.
Nedlæggelsen af de fire stillinger kan spare kommunen for 1,2 millioner kroner om året.
Men står det til Karen Zubari og de 2.442 medunderskrivere af en protestskrivelse, der bliver afleveret til byrådet inden mødet torsdag, skal politikerne glemme alt om at fjerne de fire stillinger.
- I kommunens sundhedspolitik gør de meget ud af, at det handler om, at de ældre skal have så mange muligheder for fysisk aktivitet som muligt og muligheder for socialt samvær for at forebygge sygdomme og ensomhed, siger Karen Zubari og fortsætter:
- Men på den anden side vil politikerne slippe tøjlerne i de åbne aktivitets- og træningscentre ved at skille sig af med frivillighedskoordinatorer. Det eneste, de får ud af det, er at lægge ansvaret over på de frivillige, men de kan ikke tage sig af alle de opgaver, der er med at arrangere ture, sørge for at fordele lokaler og alt det andet arbejde.
- Og hvorfor skulle de også det? De frivillige kommer ikke for at arbejde, men for at gøre brug af de samme aktiviteter og så hjælpe lidt til. Så vi ender med at det hele sejler, tilføjer hun.
Frygter nedlukning og ensomhed
Derfor frygter Karen Zubari, at de åbne aktivitets- og træningstilbud bliver ubemandede og i sidste ende må lukke ned.
Det vil ifølge ældrerådsformanden betyde, at kommunens hensigt om at forebygge sygdom og ensomhed blandt ældre kører af sporet.
Hvis politikerne vedtager det, så håber jeg, at de frivillige boycutter det hele.
- I sidste ende kan det blive dyrere for kommunen, når de ældre skal have behandling, som kunne have været undgået, hvis de havde haft mulighed for at deltage i blandt andet gymnastik og få socialt samvær på centrene, siger hun.
Den holdning deler hun med brugerne og de frivillige på det åbne aktivitets- og træningstilbud på plejehjemmet Skovcenteret i Nakskov.
Her kommer pensionister for at deltage i aktiviteter som hjertegymnastik, billard og tegning tilsat en masse kaffe og socialt samvær.
- Hvis der sker et uheld, som skal anmeldes, hvem af os frivillige skal tage sig af det og hjælpe den tilskadekomne, spørger Jane Fritz, der er frivillig i Skovcenteret, retorisk.
- Det er umuligt for os. Det kan ikke lade sig gøre, understreger hun.
Håber på kollektivt boykot
Jane Fritz forudser derfor, at alle frivillige vil stoppe omgående, hvis de mister deres koordinator.
Det tror og håber Jan Jensen fra Nakskov også. Som bruger på Skovcenteret kommer han hver torsdag eftermiddag for at spille billard sammen med en flok andre gamle gutter.
- Hvis politikerne vedtager det, så håber jeg, at de frivillige boycutter det hele.
- Så kommer der til at stå et billardbord her til 30.000 kroner, som aldrig bliver brugt, siger Jan Jensen, der også selv giver en hånd med som frivillig.
Vil være bedre til at gå i dialog
De fire frivillighedskoordinatorers fremtid skal afgøres af Lolland Kommunes byråd.
Men selvom politikerne til byrådsmødet torsdag aften skal tage stilling til det samlede sparekatalog, så bliver de fire frivillighedskoordinatorers fremtid næppe afgjort på aftenens møde.
Der kommer da helt sikkert til at være en diskussion
Sparekataloget skal nemlig kun til førstebehandling i byrådet.
Herefter skal der forhandles om de enkelte dele i budgetforhandlingere, der kommer til at foregår frem til andenbehandlingen til næste byrådsmøde den 10. oktober.
Derfor vil de lollandske byrødder, som TV2 ØST har talt med også nødig fortælle, hvor de står i forhold til at nedlægge eller bevare de fire stillinger.
- Sparekataloget er lavet af administrationen, og så skal vi politikere tage stilling til de forskellige dele.
- Der kommer da helt sikkert til at være en diskussion om mange af de forslag, som bliver lagt frem i sparekataloget, siger Vibeke Grave (S), der er 2. viceborgmester.
Hun vil ikke løfte sløret for sin holdning til sagen om de fire frivillighedskoordinatorers fremtid.
Men de mange underskrifter og dagens demonstration mod forslaget om at nedlægge de fire stillinger har gjort indtryk på hende.
- Det har vist mig, at vi fra byrådets side skal blive bedre til at gå i dialog, så borgerne ikke oplever vores beslutninger som nogen, der bliver truffet henover hovedet på dem.
1. viceborgmester Henrik Jacobsen (K) maner også til besindighed.
- Intet er afgjort endnu. Nu må vi se, hvordan budgetforhandlingerne kommer til at gå de næste uger.
- Men hvis jeg skal komme med et bud, så tror jeg, at der kommer nedskæringer blandt frivillighedskoordinatorerne og deres rolle, men en komplet nedlæggelse tipper jeg ikke på.