Barn på tvangslukket bosted: - Han skubber mig op ad væggen og kvæler mig

Seks pædagogiske medarbejdere gav fredag deres forklaring på en række anklager om vold og ulovlig tvang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag var anden retsdag i sagen om mulig vold og ulovlig tvang mod fire børn på det nu lukkede opholdssted Take Care i Maribo.

Tirsdag blev videoafhøringerne af de fire børn afspillet, så retten kunne høre deres forklaring. Fredag var det så de seks tiltalte medarbejdere, der skulle fortælle deres side af sagen om den eller de forhold, de er tiltalt for.

Fire af personerne er tiltalt for vold, mens to af medarbejderne er tiltalt for ulovlig tvang i i alt syv episoder. Det er disse episoder, som de seks forsvarsadvokater og anklageren afhørte de tiltalte omkring. De har indtil nu nægtet sig skyldige.

Dreng blev hevet over sofabord

I det første forhold er en pædagogisk medarbejder tiltalt for vold for i løbet af 2021 at have hevet en 11-12-årig dreng hen over et sofabord og ned på gulvet.

Her skulle den tiltalte have taget fat i benet og trukket drengen hen ad gulvet. Denne episode er filmet af de unge selv, som kan ses herunder:

I retten blev tre yderligere videoer af episoden vist. De viser drengen, der hopper i sofaerne på opholdsstedet og på sofabordet. Dette bliver dog stoppet af medarbejderen, da han hiver fat i ham.

Læs også
Unge blev udsat for overgreb på opholdssted - så begyndte de selv at filme
Læs også
Unge blev udsat for overgreb på opholdssted - så begyndte de selv at filme

Selv bekræfter medarbejderen episoden fredag i retten. Her forklarede medarbejderen, at drengen hoppede rundt i sofaerne og på sofabordet.

- Der kommer mere og mere gang i ham. Jeg siger til ham, at han skal stoppe. Så tager jeg fat i ham og lægger ham ned på bordet. Så gør han sig helt slap. Jeg løfter ham ned fra bordet, fordi jeg er bange for, han falder og slår sig. Man skal ikke tro, jeg tager fat i ham og så bare hiver ham ned, siger den tiltalte i retten.

Anklaget for at proppe en drengs hoved i et toilet

Det andet forhold i anklageskriftet drejer sig om, at to personer skal have begået ulovlig tvang mod en dreng.

Drengen skal angiveligt have stjålet et indkøbskort fra Take Care og i den forbindelse have fået holdt sit hoved ned i toilettet og er blevet låst inde. Denne episode nævner drengen også i forbindelse med sin videoafhøring.

Sådan startede sagen:

Sagen om Take Care startede i 2021, hvor Socialtilsyn Øst havde fået underretninger fra flere anbringelseskommuner og børn om bekymrende forhold på stedet.

Børnene var begyndt at filme nogle af medarbejderne, da de mente, at deres adfærd ikke var i orden. Det er også nogle af disse videoer, som er blevet vist i retten og som kan genkendes i anklageskriftet.

Socialtilsyn Øst valgte at lukke opholdsstedet i november 2021. Politiet gik videre med sagen og har altså tiltalt seks medarbejdere.

Ifølge de to tiltalte har denne episode dog aldrig fundet sted. De bekræfter, at den unge skulle have taget et indkøbskort, men at de tog en stille og rolig snak med ham tilbage på opholdsstedet. Direkte adspurgt om de har foretaget en magtanvendelse på drengen, svarer de begge:

- Nej, det har vi ikke.

Derudover fortæller de begge, at dørene på toiletterne, hvor magtanvendelsen skulle være fundet sted, slet ikke kan låses udefra.

Tiltalt for at have skubbet og slået et barn

I det tredje forhold er en medarbejder tiltalt for vold ved at have skubbet en ung flere gange ned ad en gang og ned på hans værelse. Her skulle den tiltalte have holdt drengen op ad døren og derefter, inde på værelset, have slået drengen på overarmen med knyttet nævne.

Læs også
På kant med loven - omstridt opholdssted brugte kommunale kroner på nødhjælp
Læs også
På kant med loven - omstridt opholdssted brugte kommunale kroner på nødhjælp

Denne episode har de unge selv filmet og kan ses herunder. Drengen selv nævnte også episoden, da han blev afhørt.

- Jeg ramte pædagogen, da jeg åbnede en køkkenskuffe. Men jeg var ikke flabet. Så skubber han mig ned af gangen og bokser mig på overarmen. Det var ikke for sjov, det var alvor, siger drengen i sin videoafhøring.

Den udlægning er medarbejderen dog ikke enig i. Han mente, det var nødvendigt at få drengen væk fra køkkenet, da han var ved at komme op at slås med en anden dreng.

- Han fægter med armene. Han giver udtryk for, han gerne vil slås, så jeg går ind i mellem dem, siger han og fortsætter:

- Jeg bliver utryg og bange i situationen. Jeg prøvede at tale ham ned, men det lykkes ikke. Så skubber jeg ham, fordi jeg er bange for, han skader mig og den anden unge, siger han.

Læs også
Ekspert i socialret: Det er voldsomt og uhensigtsmæssigt
Læs også
Ekspert i socialret: Det er voldsomt og uhensigtsmæssigt

Anklageren viste videoen af episoden og spørger, om medarbejderen har slået ud efter drengen. Det svarer medarbejderen nej til. Han erkender dog, at han nok ville have handlet på en anden måde i dag.

- Med de briller, jeg har i dag, så er det en forkert magtanvendelse. Så ville jeg gøre det anderledes, siger han.

Tiltalt for halsgreb på 11-12-årig

Det er dog ikke det eneste forhold, som samme medarbejder er tiltalt for. Også forhold seks og syv omhandler medarbejderen.

I forhold seks er han tiltalt for at have udøvet vold mod en 11-12-årig dreng, da vedkommende skulle have leget med en sutsko. Den tiltalte skal angiveligt have grebet fat i barnet, skubbet ham op ad væggen og taget halsgreb på ham.

Take Care - Munksgaard
Læs også
Personer med forbindelse til tvangslukket opholdssted får afslag på at oprette nye opholdssteder
Take Care - Munksgaard
Læs også
Personer med forbindelse til tvangslukket opholdssted får afslag på at oprette nye opholdssteder

Medarbejderen kan godt genkende situationen. Han fortæller i retten, at drengen ofte er grænsesøgende, og at han godt kunne finde på at drille eller provokere. Drengen legede ifølge medarbejderen med sutskoen, som ramte medarbejderen, hvorefter sutskoen blev taget fra drengen. Sådan foregik det dog ikke, hvis man spørger drengen.

- Jeg kedede mig, og så tog jeg min sutsko, kastede den op i luften og greb den igen. Så tager han den, skubber mig op ad væggen og kvæler mig, fortæller han i sin videoafhøring.

Hvad er Take Care?

Take Care drev opholdssted på tre adresser ved Maribo.

Take Care var godkendt til at have 20 børn og unge i alderen 10-22 år.

Børnene kunne være tidligere dømt, have alkohol- eller stofmisbrug, være udadreagerende eller lignende.

Take Care eksisterer stadig som virksomhed, men har skiftet navn flere gange siden.

Lederne bag Take Care forsøgte i 2022 at åbne et nyt opholdssted, men fik afslag.

Det syvende forhold og dermed tredje forhold for medarbejderen handler om en dreng på 13-14 år, der ifølge anklageskriftet ville tage en isterning i fryseren. Men medarbejderen tog fat i huden ved drengens hals og bryst og skubbede ham ud på gangen.

Dette forklarede drengen også i sin videoafhøring. Denne episode kan medarbejderen dog ikke huske. Drengen forklarede flere gange, at de blev truet med magtanvendelser.

Flere tiltalt for at feje benene væk under dreng

I det fjerde forhold er to personer tiltalt for vold i forbindelse med, at en ung angiveligt har ødelagt en spritdispenser. De skulle have udtalt, at derfor skulle han have en magtanvendelse, hvorefter den ene tiltalte, der i forvejen er dømt for forsætligt legemsangreb, skulle have fejet benene væk under drengen og holdt hans arme.

Derefter skulle en anden medarbejder være kommet ind på værelset og udtalt, at nu tog de drengens TV, hvilket drengen protesterede imod. Derefter skulle de igen have fejet benene væk under ham og holdt hans arme.

- De siger, at de vil tage mit TV, og så lægger de mig ned og holdt mig fast, forklarer drengen.

Den ene af medarbejderne, som ifølge drengen havde været til stede, kan dog ikke huske episoden. Han kan godt huske, der var noget med et TV, men ikke episoden med spritdispenseren.

Læs også
Socialrådgivere om lukning af opholdssted: - Bekymrende, at man ikke har flere uddannede
Læs også
Socialrådgivere om lukning af opholdssted: - Bekymrende, at man ikke har flere uddannede

Den anden medarbejder kan ikke huske, hvad han specifikt har sagt til den unge, men han forklarer, at den unge godt kan være utilregnelig og udadreagerende nogle gange.

Samme medarbejder er også tiltalt for vold i forhold nummer fem, hvor en ung fortalte, at han ville have en pandekage. Det måtte han dog ikke på grund af en fast aftale. Så bliver han sur, men får stadig et nej, hvorefter medarbejderen skal have kaldt ham ”sorte neger” og ”fede”.

Ifølge anklageskriftet skal medarbejderen have kastet en spilcontroller efter drengen og sparket stolen væk under ham, så han faldt ind i væggen og ned på gulvet. Det nægter medarbejderen at have gjort.

- Jeg har aldrig kaldt ham de ting. Jeg har aldrig kastet en controller efter ham. Det ville være super utilstrækkeligt. Det har jeg aldrig gjort, forklarer han.

Tiltalte er ikke uddannede pædagoger

I retten fredag kom det også frem, at der ikke var nogen af de tiltalte, der er uddannet som pædagoger. I anklageskriftet står der, at de har haft en stilling som pædagog, mens både børnene og medarbejderne omtaler dem som "pædagoger".

I retten forklarede fem ud af de seks tiltalte dog, at de ikke har en pædagogisk uddannelse. Nogle af dem havde erfaring med børn og unge fra andre jobs, men altså ikke en konkret uddannelse indenfor feltet. En enkelt af de tiltalte fortalte dog, at vedkommende er uddannet som pædagogisk assistent.

Det har tidligere været et kritikpunkt fra Dansk Socialrådgiverforening, at 42 procent af de ansatte på Take Care i september 2021 ikke var udannede pædagoger.

En af de tiltalte gjorde i retten opmærksom på, at han flere gange havde nævnt overfor ledelsen på opholdsstedet, at de var for få på arbejde, og han godt kunne tænke sig at være bedre uddannet.

Retsmødet på mandag den 9. januar er aflyst, da man fik afhørt alle tiltalte fredag.

Næste retsmøde er på fredag den 13. Der forventes afsagt dom den 1. februar.

Der er nedlagt påstand om udvisning for to af de tiltalte.


Nyhedsoverblik