Samtlige siddepladser var besat og mange af tilhørerne måtte stå op langs væggene. Det var bekymring for skolerne i Horslunde og Holeby, der fik borgerne til at møde talstærkt op.
Det er et 68 sider langt sparekatalog, der har skabt røre. Spareforslagene fra administrationen løber op i 31,4 millioner kroner næste år. Forslagene drejer sig blandt andet om at nedlægge landsbyordningerne i Horslunde og Holeby – og altså også skolerne i de to byer.
Jeg er ikke mindre bekymret nu end før mødet
Allerede inden mødet fastslog Thomas Østergaard (S), der er formand for Børne- og Skoleudvalget overfor TV2 ØST, at besparelserne på de to landsbyordninger var taget af bordet. Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) sagde det også under førstebehandlingen af budgettet.
- Vi kommer ikke til at beslutte skolelukninger i forbindelse med budgettet for 2023. Men på længere sigt er vi nødt til at se på skolestrukturen. Vi har nogle bygninger, der i værste fald er i fare for at styrte sammen. Det skal vi finde en løsning på, sagde borgmesteren.
Borgmesteren henviste til, at kommunen tilbage i maj 2021 blev opmærksom på, at skolerne i Holeby og Horslunde var bygget uforsvarligt. I første omgang blev dele af bygningerne spærret på grund af nedstyrtningsfare. Siden er bygningerne blevet midlertidigt udbedret.
Alene på Holeby Skole er der blevet skruet 6.000 bolte ind i væggene for at stabilisere bygningerne. I sparekataloget bliver det anslået, at det vil koste omkring 175 millioner kroner i alt at renovere de to skoler.
Men politikernes forsikringer beroligede ikke de fremmødte borgere.
- Jeg er ikke mindre bekymret nu end før mødet. Vi ved godt, at de ikke kan nå at lukke skolen i 2023. Men nu har vi så usikkerheden frem mod 2024. Jeg har været medlem af skolebestyrelsen i 10 år, og i alle årene har skolen været lukningstruet. Først var det faldene elevtal, nu er det bygningerne, sagde næstformanden i bestyrelsen for Horslunde Skole, Lasse Præstegaard, der var grundig træt af situationen.
Mangler 85 millioner
Det bliver traditionen tro en gyser, når politikerne skal forsøge at få pengene til at passe på budgettet for 2023 i Lolland Kommune. Kommunen står overfor massive besparelser på alle områder.
- Vores økonomiske situation lader meget tilbage at ønske. Vi kan ikke fortsætte med at finde besparelser på driften. Vi bliver nødt til at lave en ny aftale med staten om vores økonomi, sagde Vibeke Grave (S).
Tine Vinther Clausen (V) supplerede:
- Vi kan formentlig godt lappe et budget sammen for 2023. Men i overslagsårene hænger økonomien slet ikke sammen. Vi skal derfor allerede nu træffe nogle svære og langsigtede beslutninger, der kan nå at slå igennem de kommende år, sagde hun.
En hel række af byrådspolitikerne rettede en skarp kritik mod den to år gamle udligningsreform. Også borgmester Holger Schou Rasmussen.
- Den 30. august fik vi tilsagn fra Indenrigsministeriet om et særtilskud på 75 millioner kroner i 2023 oveni i den partnerskabsaftale på 120 millioner kroner, som vi har. Det gør situationen en smule nemmere. Men der er stadig langt til målet. Udligningsreformen har faktisk hevet 280 millioner kroner ud af Lolland Kommune, og så giver man os 195 millioner og siger, at nu må I da være glade? Men det betyder, at vi mangler 85 millioner kroner til at drive kommune med i forhold til i 2020, sagde Holger Schou Rasmussen.
Lolland Kommunes store husholdningsbudget for 2023 løber op i godt 3,9 milliarder kroner.
Byrådet skal 2. behandle budgettet den 13. oktober.