Sammenhold er et af nøgleordene i Errindlev på Lolland. Borgerne har tidligere været med til at redde den lokale købmand. Det har betydet, at købmanden nu har vendt underskud til overskud og er klar til at give lidt tilbage.
I 2013 var byens købmand nemlig lukningstruet, men ved hjælp af 40 borgerlån fra beboerne i byen på i alt 167.000 kroner, overlevede købmanden. På et bestyrelsesmøde i sidste uge blev årsregnskabet for 2015 så præsenteret. Det viste et overskud på 171.563 kroner. Det 150.000 kroner mere end i 2014.
- Det er en fornøjelse at gå på arbejde hver dag. Vi får nogle skulderklap fra både kunderne og bestyrelsen, der siger godt gået og det lykkedes, siger Karin Kristiansen, der er den ene ud af de to daglige ledere i Min Købmand i Errindlev.
Overskuddet betyder at dem, der har givet et lån til købmanden nu får muligheden for at få pengene tilbage – hvis man altså har lyst.
- Vi står ikke lige og har behov for dem nu, så hvis de synes, det er godt at have dem stående, så lader vi dem stå, siger Bodil Schjelde fra Errindlev.
To fuldtidsansatte
Holdet bag købmanden består af bare to fuldtidsansatte, der til dagligt også er daglige ledere, og 23 frivillige. De frivillige hjælper til med at fylde på hylderne, vaske gulve og sidde bag kassen. Uden dem ville der ikke være meget købmand i Errindlev.
- Havde vi ikke de frivillige, og vi blev nødt til at ansætte folk, det ville ikke kunne lade sig gøre. Der er der simpelthen ikke kroner og øre nok til i sådan en forretning. Så det afhænger af de frivillige, og at kunderne bliver ved med at støtte os, siger Karin Kristiansen.
Handlekraftige borgere
Støtten til købmanden ser dog ikke ud til at svinde foreløbig. Historien om borgerne og købmanden går helt tilbage til 2010. Her blev købmanden solgt til Errindlevs 287 borgere. 115 købte en anpart, og det er blandet andet en stor del af dem, der har givet et borgerlån.
Og tager man en smut forbi Min Købmand i Errindlev, er man ikke tvivl om, at de bakker butikken op.
- Det betyder alt, vi har den. Vi kan ikke eksistere uden den, siger Bodil Schjelde.
Marie Nielsen er enig.
- Der dejligt, så er der ikke så langt, når man skal ud og handle. Jeg bor nede ved havnen, så det er dejligt man lige kan tage knallerten. Det er hyggeligt. Kunderne er glade, og det er dem, der arbejder her også, siger Marie Nielsen.