I Nykøbing Falster og Nakskov ligger Danmarks næstmest CO2-forurenende virksomhed, Nordic Sugar. Ifølge EU-regler skal de allerede i 2022 og 2023 blive grønnere. Problemet er nemlig, at de i dag kører på kul og olie.
Løsningen var en ny 115 kilometer lang gasledning fra Sydsjælland til Lolland og Falster, og den skulle i første omgang levere naturgas og på sigt biogas til blandt andre sukkerfabrikker.
Det er dybt problematisk
Men på grund af for lang sagsbehandlingstid på Christiansborg, så hænger gasledningen nu i en tynd tråd, og det frustrerer borgmester Holger Schou Rasmussen (S).
- Det er dybt problematisk. Det er ærgerligt, når vi snakker denne her grønne omstilling. Min drøm er, at vi skal leve af landbruget og produktionsapparatet her på Lolland, siger han.
Også i Guldborgsund Kommune kommer borgmesteren med opråb:
- Man kunne godt have truffet den her beslutning langt tidligere og sideløbende sendt en ansøgning til EU. Så havde der ikke været den her panik klokken fem minutter i tolv, som Nordic Sugar står tilbage med nu, siger John Brædder (Guldborgsundlisten).
Et sort alternativ
Hos Nordic Sugar er det afgørende, at klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) træffer en beslutning inden årets udgang.
- Hvis vi ikke får en godkendelse inden jul, så skal vi i gang med et LNG-anlæg (flydende naturgas, red.) her i Nakskov i begyndelsen af det nye år. Vi har absolut sidste frist inden jul, siger Jesper Thomassen, der er administrerende direktør i Nordic Sugar.
Afgørelsen om en gasledning har været forsinket siden i sommer. EU-reglerne betyder, at Nordic Sugar har brug for en dispensation til at kunne køre videre på kul og olie, indtil den nye gasledning er bygget. Den er planlagt til at kunne være færdig i 2024.
Hvis ikke sukkergiganten får en dispensation, er virksomheden nødt til fra januar at skifte fra kul og olie til flydende naturgas, såkaldt LNG-gas. Dét skal hver eneste dag fragtes med 15 lastbiler til Lolland og Falster fra Gøteborg i Sverige.
Dét kalder de to borgmestre for en sort molboløsning:
- Jeg håber på, at Folketinget og regeringen siger, at vi selvfølgelig skal omlægges til biogas. Alternativet er, at så får vi naturgas, der skal fragtes ind med lastvogne hver evig eneste dag, og det er jeg ikke tilhænger af, siger Holger Schou Rasmussen.
Det er en stor investering, vi sætter i værk
Ifølge borgmester John Brædder burde klimaministeren hurtigst muligt få truffet en beslutning, så EU ville kunne udstede en dispensation til Nordic Sugar:
- Vi har brug for en klar udmelding fra Dan Jørgensen, og lad os få den nu. EU har jo behov for at vide, om det her er noget, den danske regering vil. De har jo selv sagt, at biogas er et led i den grønne omstilling, siger han.
Sukkerfabrikker i fare
Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har i dag ikke villet kommentere sagen til TV2 ØST. Ministeriet oplyser dog, at de i øjeblikket afventer Miljøstyrelsen, som også er inde over sagen. Ifølge Nordic Sugar kan det ikke lade sig gøre at skifte tilbage til gasledningen, hvis først virksomheden lægger om til LNG-gas, og ministeren vender tilbage med en afgørelse i januar 2021.
- Det er en stor investering, vi sætter i værk, så det mener jeg ikke er realistisk, siger den administrerende direktør i Nordic Sugar, Jesper Thomassen.
VIDEO: Se eller gense indslaget om sukkerfabrikkerne, som skal til at være grønnere.
Hvis gasledningen udebliver, spår de to borgmestre, at det vil få dystre konsekvenser for sukkerfabrikkerne.
- Så er de her sukkerfabrikker i fare. Jeg tror nok, at Nakskov-fabrikken kommer til at køre videre på LNG-gas, men i Nykøbing Falster vil man måske udfase anlægget. Det vil være en katastrofe for vores anlæg, siger Holger Schou Rasmussen.
For Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder, handler gasledningen om fremtidssikring:
- Hvis ikke vi får gasledningen, så bliver vi koblet fuldstændigt af den grønne omstilling. Vi er det eneste sted i Danmark, hvor der ikke er en ledning, og så er det hele Lolland-Falster, der taber på dét her, siger han.