Den internationale folkeskole er næsten fyldt - skoleleder ønsker at udvide

Lolland International School er blevet godt taget imod, flere familier flytter til og nu ønsker skolelederen at udvide med flere pladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Jeg er fra Tanzania. Jeg er fra Tyrkiet. Og jeg er fra Tyskland. Jeg er fra Indien", lyder det fra en gruppe glade engelsktalende børn. 

De er alle elever på Danmarks første internationale folkeskole, der ligger i Maribo. Her et år efter skolens åbning, er antallet af elever allerede så højt, at skolen snart har ramt loftet for hvor mange flere nye udenlandske elever, de kan tage imod. 

60 procent af eleverne har international baggrund og kommer fra familier, der er flyttet til Danmark i forbindelse med arbejde. 

quote Jeg har ærligt haft et af mine bedste udlandsophold her i Maribo

Maria Biswalo, mor til elever på Lolland International School

En af de familier er familien Biswalo. De flyttede til Maribo, da faren fik arbejde på Femern-forbindelsen. Moren, Maria Biswalo, arbejder som vikar på skolen. 

Maria Biswalo og hendes mand er blevet glade for Lolland International School, hvor deres sønner går.
Maria Biswalo og hendes mand er blevet glade for Lolland International School, hvor deres sønner går. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

For dem var det et stort plus, at der var en international skole, som deres børn kunne gå i. 

- Vi elsker skolen. Da vi fik at vide, vi skulle flytte hertil, tænkte vi, hvad gør vi i forhold til skolen? Så da vi fandt ud af, at der var en international skole, som var tosproget, hvor den ene halvdel af undervisningen er på dansk, og den anden halvdel foregår på engelsk, tænkte jeg, at det var et perfekt mix, siger Maria Biswalo. 

Fordel at ligge i provinsen

Det kunne virke oplagt at lægge den første internationale folkeskole i København, hvor der er også er et internationalt liv, fremfor en mindre by som Maribo med blot 5700 indbyggere. 

Men faktisk er placeringen en af fordelene, hvis man spørger Maria Biswalo. 

- Det er et plus. Jeg ved, at det kan virke lidt overvældende, men det har jeg ikke følt. Vi har følt os meget velkomne. Selv os, der taler så dårligt dansk, er blevet taget godt imod af de lokale. Og jeg har ærligt haft et af mine bedste udlandsophold her i Maribo, fortæller hun. 

quote Selv os, der taler så dårligt dansk, er blevet taget godt imod af de lokale

Maria Biswalo, mor til elever på Lolland International School

Familien Biswalo har tidligere boet og arbejdet i Holland, Tyskland og Tanzania.

Dominic Maher, der er skoleleder på Lolland International School, mener også, at placeringen i Maribo er en fordel for skolen. 

På Lolland International School foregår undervisningen både på dansk og engelsk, da 60 procent af eleverne har udenlandsk baggrund.
På Lolland International School foregår undervisningen både på dansk og engelsk, da 60 procent af eleverne har udenlandsk baggrund. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- De fleste internationale skoler ligger i København eller andre større byer. Men vi har bevist, at der er behov for en skole som vores i provinsen og i denne del af landet. Vi har tiltrukket mange familier fra København, som er flyttet til Maribo på grund af arbejde, og fordi de vil bo uden for storbyen, fortæller han. 

quote Vi har bevist, at der er behov for en skole som vores i provinsen

Dominic Maher, skoleleder på Lolland International School

Dominic Maher oplever ikke, at der er nogen begrænsninger for skolen ved at ligge i provinsen. Tværtimod oplever han mange fordele ved at være en del af skolevæsnet i en mindre kommune.

- Vi er en del af det offentlige skolesystem, og derfor under Lolland Kommune. Så vi får støtte både finansielt, men også en anden støtte, som kommunen yder til skolerne. Vi får også meget opbakning fra lokalsamfundet og ikke mindst gymnasiet, som vi deler matrikel med, siger han. 

Vil udvide med flere pladser

Lolland International School holder til i bygningerne, som tidligere blev brugt af VUC. Det ligger på samme matrikel som Maribo Gymnasium og Borgerskolen, som er en del af Mariboskolen. 

International School har plads til 100 elever, og med de godt 80, der går her nu, er der stadig plads til nogle få, men ikke mange. 

Dominic Maher vil gerne opnormere skolen med flere pladser, men det kræver også mere fysisk plads. 

- Vi vil gerne udvide. Jeg tror, det vil være godt for Lolland, hvis vi fortsat kan tiltrække familier eller ansatte til de lokale firmaer, siger han. 

Lolland International Schools leder Dominic Maher vil gerne udvide skolen med flere pladser.
Lolland International Schools leder Dominic Maher vil gerne udvide skolen med flere pladser. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Men en udvidelse kræver godkendelse fra kommunen. Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Thomas Østergaard (S), er for idéen og arbejder på at få et flertal for det i byrådet.

- Det er jo et positivt problem, at vi på den første internationale folkeskole i Danmark nu skal til at forholde os til pladsproblemer. I de bygninger, vi har her, kan vi opnormere til 120 elever, og det har vi på dagsordenen i Børne- og Skoleudvalget, og det er da vores håb, at hele byrådet vil bakke op om, at vi laver en udvidelse, siger han. 

Læs også
Flyveklub giver svævetur til børn med særlig hjerneskade
Læs også
Flyveklub giver svævetur til børn med særlig hjerneskade

Hvis der ikke er politisk opbakning til en opnormering, så klarer skolen også det, men det kan forringe tilbuddet til de familier, der flytter til området i forbindelse med arbejde, påpeger Dominic Maher.

- Vores faciliteter er gode, så ingen problemer med at klare det. Men udfordringen bliver i takt med, at flere familier kommer til Lolland, og det er ikke kun på grund af tunnelen, det kunne også være sundhedssektoren eller i ældreplejen, så må vi sige, at vi desværre ikke har plads eller ja, vi kan godt modtage et barn i tredje klasse, men der er ikke plads til broren i sjette klasse. Hvilket jo ikke ville være godt for familierne, forklarer han. 



Nyhedsoverblik