Fra kirken begiver meddeleren sig på vej mod Hummingen ad Gloslunde Kovej: Ved overkørslen til Lilleskovsland ligger til venstre et hus uden vægge og uden tag. På det nøgne loft tilbragte familien hele onsdagen og torsdag nat, mens bølgerne hvert øjeblik truede med at overskylle huset, og de nærmest-boende kunne høre familien råbe om hjælp. Noget på den anden side træbroen stod til højre for overkørslen et tildels nyopført hus, tilhørende Hans Sok og beboet af ham og hans familie. Det er nu aldeles forsvundet og intet – aldeles intet – er blevet tilbage, som kan fortælle om, at her ligger en hel families flerårige slid og anstrengelser begravet. Vandet overskyllede byggegrunden og kun et par stikkelsbærbuske viser det sted, hvor huset har stået. Til højre og til venstre, hvor der har været dels pløjemarker, dels eng, der nu er intet andet end en stor sø. Nogle få hundrede alen længere fremme, men på tørt land, ligger nogle rester fra et ligeledes forsvundet hus. Foden af skorstenen, nogle murbrokker spredt hist og her – det er alt. Her boede Jacob Christensen; han og familien reddede ligesom de foregående livet, men alt hvad han ellers ejede, indbefattet en ko, er tillige med hus og indbo drevet ad Østersøen til.
Man når derefter Hummingeland: Kast blikket til højre, og de vil straks tæt op til landevejen finde levninger af et bortskyllet hus, der tilhørte R. P. Christensen, men heldigvis var ubeboet. Det har derfor ikke så meget krav på opmærksomhed som ruinerne af et andet hus, der ligger længere fremme i terrænet. Her boede Frederik Hjulmand med sin hustru. Vi talte med manden oppe ved kirkegården, “Ja, jeg slap da med livet, men min kone – hende har Østersøen taget”, udtalte han med et suk og førte hånden til øjet. “Vi havde søgt frelse på loftet over sovekammeret; men det knagede og bragede i huset, så vi troede det skulle styrte omkuld. Da mente min kone, at det sikreste var at krybe over i foderladen, og vi var netop lige kommet derover, da et heftigt vindstød i forening med en stærk bølgegang skilte huset i to dele. Jeg blev af en sammenhængende lap af taget kastet ind på loftet igen, og herfra så jeg den fraskilte del af huset tumle omkring i bølgerne med min kone begravet under taget”. Således lød den stakkels mands simple og trohjertige beretning.
Til venstre og noget syd herfor hvor Ramus Jensens Musses hus har stået; heraf findes imidlertid ikke spor, familien bestod af 9 medlemmer, nemlig mand og kone og 7 børn, men ingen kender de nærmere omstændigheder ved deres skæbne, og der er ingen af dem tilbage, der kan skildre den dødskval, som denne ulykkelige familie har udstået, inden Østersøens kolde vover lukkede sig over dem alle. Østen herfor boede en mand, ligeledes ved navn Ramus Musse, en fætter til den foregående. Heller ikke af hans hus findes der noget spor, men han reddede sig over til en af naboerne, hvis hus holdt sig; det vil sige: Vægge og vinduer blev slået i stykker, kreaturerne druknede, og indboet og øvrigt inventar er bortdrevet. Denne bemærkning gælder for øvrigt samtlige gårde på Hummingen.
Kilde: Nakskov Tidende 25. November 1872
(I en senere artikel fremgår det, at Frederik Hjulmands hustru blev fundet tredje marts året efter af tre drenge, der legede ved Dudstrand. Da de pirkede til liget med en kæp, er det beskrevet, hvordan luften stod rallende ud af munden på det oppustede lig).