Efter et års forberedelse – faldskærmsudspringere sætter verdensrekord

Lørdag aften lykkedes det for 17 faldskærmsudspringere at sætte både danmarks- og verdensrekord ved at lave lysformationer i mørket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lad champagnepropperne springe.

Lørdag aften lykkedes det endelig for 17 faldskærmsudspringere at lave et ganske særligt rekordforsøg. De 17 udspringere skulle springe i mørke og danne lysformationer i luften over Lolland. Det vil sige, at de mødes med hænderne i frit fald.

Det er aldrig sket i Danmark før lørdag aften, og dermed satte de danmarksrekord. Men da de lavede hele to formationer i samme spring, er der også tale om en ny verdensrekord.

- Det vigtigste var verdensrekorden, men fordi det er en verdensrekord, er det også en danmarksrekord, siger Carsten Cooper-Jensen, organisator i Faldskærmsklubben.dk.

Rekordforsøg i faldskærm over Lolland
Læs også
Faldskærmsudspringere forsøger at slå rekord i mørke
Rekordforsøg i faldskærm over Lolland
Læs også
Faldskærmsudspringere forsøger at slå rekord i mørke

Problemer med at dokumentere det på video i mørket

De 17 faldskærmsudspringere forsøgte allerede fredag aften at sætte danmarks- og verdensrekorden.

Her lykkedes de med at gennemføre springet, men sværere var det med en tydelig video-dokumentation. Derfor blev springet ikke godkendt af de tre dommere.

quote Det store problem var at få sat lysene rigtigt op og få sat videoerne op i fredags

Carsten Cooper-Jensen, organisator i Faldskærmsklubben.dk

- Det store problem var at få sat lysene rigtigt op og få sat videoerne op i fredags. Men efter vores spring lørdag aften, var der tre mand, der brugte timer på at optimere alting, og så blev det skarpt nok til, at man kunne dømme det, siger Carsten Cooper-Jensen.

Der var én dommer på pladsen, én i Norge og én i Tyrkiet, som alle sammen så videoen igennem og sagde god for det.

- Det var faktisk meget sjovt. De lavede prøvespringet. Inden de var hoppet ud, var det gået fra skumring til nat. Så sender vi videoen til dommerne, som godkender rekorden. Carsten sagde ikke noget til dem. Så da de alle stod med gearet på og troede, de skulle springe igen, sagde Carsten til dem, at nu kunne de godt tage udstyret af igen, for de havde sat danmarks- og verdensrekord, siger Tim Lyhne, der er altmuligmand hos Faldskærmsklubben.dk.

- Så blev der ellers serveret champagne og kage.

Læs også
Borgmester sprang ud i fire kilometers højde
Læs også
Borgmester sprang ud i fire kilometers højde

Har brugt et års tid på forberedelser

At springe faldskærmsudspring i mørke 17 mand er ikke noget, man bare lige gør. Det er et år siden, at Carsten Cooper-Jensen første gang fik tanken om forsøget.

quote Jeg har brugt et års tid på forberedelser, på at få tilladelse, få snakket med springerne og få udviklet idéen

Carsten Cooper-Jensen, organisator i Faldskærmsklubben.dk

- Jeg har brugt et års tid på forberedelser, på at få tilladelse, få snakket med springerne og få udviklet idéen, så vi kunne gøre det sikkert. Det er klart, at når man skal flyve om natten, så skal man lige tænke sig om, så man ikke laver nogen fejl, siger Carsten Cooper-Jensen.

faldskaermsudspringere_lolland.jpg
Læs også
Faldskærmsudspring i mørke lykkedes – men sætter endnu ikke rekord
faldskaermsudspringere_lolland.jpg
Læs også
Faldskærmsudspring i mørke lykkedes – men sætter endnu ikke rekord

Han er utrolig lettet og træt, efter det nu endelig er lykkedes for de 17 mand at gennemføre rekordforsøget.

- Man falder helt sammen af udmattelse. Jeg er selvfølgelig stolt, men jeg er også rigtig, rigtig træt, siger Carsten Cooper-Jensen.

Kræver tillid til hinanden

Når 17 mand skal hoppe ud fra et fly, møde hinanden i luften og holde hinanden i hænderne i mørke, kræver det en stor portion tillid. Derfor var det da også en fordel, at springerne kender hinanden på forhånd.

- Det har været vildt sjovt. Det er folk, jeg har sprunget med i mange år, og det er alle sammen nogen, jeg kender rigtig godt og har sprunget på hold med. Alle kender hinanden rigtig godt. Vi er en lille sport, specielt i Danmark. Alle havde det godt, og alle hjalp til, siger Carsten Cooper-Jensen.

quote Der er ikke noget her i verden, der er helt ufarligt

Carsten Cooper-Jensen, organisator i Faldskærmsklubben.dk

- Det, jeg lagde ud med fra start af, da jeg begyndte at rekruttere springere, var, at det allervigtigste var, at det blev gjort sikkert. Det absolut vigtigste er, at der ikke var nogen, der kom til skade.

Det er vel heller ikke helt ufarligt at lave den her form for spring så mange mennesker, når det ikke er lyst?

- Der er ikke noget her i verden, der er helt ufarligt. Vi går over en gade 100 gange om dagen. Alt, hvad vi gør, har en vis risiko. Så må man vurdere, om man synes, at det var risikoen værd. Det synes de her 17 personer, at det var, siger Carsten Cooper-Jensen.


Nyhedsoverblik