Adskellige medier har udråbt Susanne Hovmand som 'Danmarks økodronning' på grund af sit mangeårige engagement indenfor økologisk og biodynamisk landbrug.
Men sidste år blev hun nødt til at sælge sit kongerige i form af Knuthenlund Gods, fordi økonomien ikke hang sammen.
- Det har været et turbulent år. Det siger sig selv, at det jo ikke har været specielt sjovt alt sammen, siger Susanne Hovmand.
Et fyrtårn på Lolland
Knuthenlund Gods blev betragtet som en af de helt store fyrtårne på Lolland. Godset havde vundet flere store, internationale priser for sine oste og været frontløber inden for økologisk og biodynamisk landbrug.
Hvert år havde godset over 50.000 besøgende, og derfor kom det også som en overraskelse for de fleste, da godset sidste år blev solgt, og gårdbutikken og mejeriet lukkede.
Artiklen fortsætter under billedet.
For Susanne Hovmand, der var fjerde generation på godset, betød det ikke blot et farvel til familiens gods, men også et farvel til hendes livsværk og fremtidsdrømme.
- Det er klart, lige de første par måneder skulle jeg helt klart sunde mig over beslutningen. Det var da en svær tid, men man finder jo faktisk også ud af, at livet er så meget mere, siger hun og fortsætter:
- Selvfølgelig er det ens barndomshjem, og der er mange følelser i det sted, men vi er her jo endnu, og vi nyder det stadigvæk hver dag, siger Susanne Hovmand. Hun har af de nye ejere fået lov til at blive boende i hovedbygningen på Knuthenlund Gods.
Artiklen fortsætter under billedet.
Flere ting gik galt
Ifølge den tidligere godsejer havde godset kæmpet med økonomien i noget tid, blandt andet på grund af nogle røde malkekøer, der havde et for højt celletal til, at man kunne bruge mælken i fødevareproduktionen; på grund en af vandskade, der ødelagde oste for flere millioner kroner; et skybrud, der ødelagde hvedehøsten og et salg, der var langt mindre end forventet.
- Der er ikke kun én grund til, at vi blev nødt til at sælge, og noget af det er selvfølgelig også ledelsesmæssige ting, vi har gjort forkert. Det er et samsurium af flere årsager, der er faldet uheldigt ud samtidig, fastslår Susanne Hovmand.
Godset er blevet solgt til det lokale brødrepar Erik og Andreas von Rosen for over 200 millioner kroner.
- For mig har det været dejligt, at det er Erik og Andreas, der har overtaget det. Det er nogen, jeg har kendt, siden jeg var barn, og det fungerer rigtigt fint. De fortsætter den økologiske drift. Det er det, der har betydet allermest for mig, siger Susanne Hovmand.
Hilsner varmede i en svær tid
Efter salget har den tidligere godsejer modtaget hilsner fra nær og fjern.
- Vi har jo fået flere hundrede breve fra folk fra hele landet, siger hun og fortsætter:
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi fik en dug af en dame, som hun selv havde vævet til sin mand i bryllupsgave, de havde aldrig selv turde lægge den på bordet, fordi den betød så meget for dem, den syntes de så, vi skulle have, og den er simpelthen så utrolig smuk, det er helt fantastisk flot håndarbejde.
De mange hilsner har været med til at få familien igennem den svære tid.
- Det påvirker jo en enormt meget i en periode, hvor det er svært i ens liv, og hvor det selvfølgelig har været svært for os at sige farvel, der har det her været med til, at man har holdt sig selv oppe, siger hun og fortsætter:
- Det er jo det, der gør, at man også har lyst til at komme igen, man har lyst til at starte forfra og komme på banen igen. Det er jo den kærlighed, der gør, at det er det hele værd, siger Susanne Hovmand.
Kurs mod nye drømme
Og hun er i den grad ved at melde sig på banen igen. Hun dyrker fortsat biodymnaiske grøntsager på syv hektar jord, som hun fortsat råder over.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi har stadigvæk en mission om, at vi vil levere sunde fødevarer til specielt folk fra Lolland-Falster og til Danmark, det ligger os stadigvæk på sinde, siger Susanne Hovmand.
Artiklen fortsætter under billedet.
Grøntsagerne sælger hun til Helsehuset i Nakskov og til flere restauranter i regionen. Hvad fremtiden ellers skal bringe, holder hun for sig selv lidt endnu:
- Vi skal levere endnu flere grøntsager og sorter i år, og så har jeg et par projekter, jeg arbejder på. Det bliver rigtig spændende, siger hun.