Det giver både sved på panden og ømme arme, når man skal lære at redde liv.
Det kan Elias Kristensen fra Svendborg skrive under på. Onsdag skulle han nemlig lære at give hjertemassage på en dukke.
- Det er lidt mærkeligt at give hjertemassage, fordi man ikke er vant til det, siger han.
Vi gør det for at skabe opmærksomhed på, at folk kan få hjælp af en hjertestarter, hvor som helst og når som helst. Og så kan folk gøre en forskel
Tilbuddet om at lære førstehjælp kunne alle passagerer, der onsdag rejste med færgen mellem Tårs på Lolland og Spodsbjerg på Langeland, tage imod. Det skete som en del af den internationale hjertestarterdag, som Dansk Folkehjælp markerede flere steder i regionen.
- Vi gør det for at skabe opmærksomhed om, at folk kan få hjælp af en hjertestarter, hvor som helst og når som helst. Og så kan folk gøre en forskel. Vi gør det for at gøre folk opmærksomme på, at de kan tage kurser, der kan undervise dem i det, siger Erik Sørensen, der er formand i Dansk Folkehjælp Lolland.
Artiklen fortsætter under billedet.
Flere skal kunne redde liv
Det er vigtigt at kunne give livreddende førstehjælp ifølge Dansk Folkehjælp. De står bag projektet Danmark Redder Liv, der stod for dagens undervisning på færgen.
For hvert år får knap 4000 mennesker hjertestop uden for et hospital. Men jo flere, der kan yde førstehjælp, jo bedre. Det handler nemlig om liv og død.
Det måtte Anders Færk fra Næstved sande. En dag i september sidste år stoppede hans hjerte med at slå, mens han lå på sofaen.
Lyset er slukket. Jeg husker ingenting
- Der sker jo det, at jeg har fået hjertestop, så der er bare ingen kontakt til mig, og lyset er slukket. Jeg husker ingenting, sagde han til TV2 ØST tilbage i oktober sidste år.
Artiklen fortsætter under billedet.
Heldigvis var hans kone og søn hjemme. Deres hurtige indsats og siden ambulancefolk og lægehelikopter betød, at Anders Færk blev genoplivet og fik reddet sit liv.
Tilbage på færgen mellem Lolland og Langeland var Hannibal Madsen fra Børkop frisk på at lære noget nyt. Så han prøvede at give dukken hjertemassage, hvilket var en speciel oplevelse.
- Heroppe på brystet var der noget, så når man trykkede, så sagde det "dut". Og længere nede på maven kunne man presse sygt langt ind, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Selvom det var lidt hårdt og svært at lære, så kom Hannibal Madsen i mål. Nu kan han også yde førstehjælp på andre, hvilket han også fik bevis på i dag.
- Det er fedt at vide, at jeg kan redde en person, som ikke kan trække vejret, siger han.
Det er hvert år den 16. oktober, at der bliver afholdt international hjertestarterdag.