Fandt massevis af knogler: Museum undersøger 5000 år gammel boplads

Museum Lolland-Falster skal takket være en bevilling fra Slots- og Kulturstyrelsen undersøge en stenalderboplads i en inddæmmet fjord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En helt særlig og flere tusind år gammel stenalderboplads ved Lidsø på det sydlige Lolland skal nu undersøges af arkæologer fra Museum Lolland-Falster.

Det sker takket være en bevilling på 300.000 kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen, oplyser Museum Lolland-Falster.

Bjørnar Måge, museumsinspektør og arkæolog ved museet, forklarer, at bopladsen er truet af dyrkning. Han har gennem længere tid fundet knogler og tænder, som er pløjet op under dyrkning af jorden.

quote Det er meget specielt, fordi der er mange hundekranier og kokranier

Bjørnar Måge, museumsinspektør og arkæolog ved Museum Lolland-Falster

- Knogler og tænder nedbrydes meget hurtigt, når først de pløjes op, og derfor haster det med at undersøge bopladsen, inden de skrøbelige ting nedbrydes og forsvinder, siger Bjørnar Måge.

Bopladsen ligger længst mod øst på Lidsø, der i stenalderen var en ø i den nu inddæmmede Rødby Fjord.

Den blev fundet tilbage i 1970, og året efter udgravede daværende forvalter og arkæolog på Lolland-Falsters Stiftsmuseum Kjeld Snedker nogle meget fundrige affaldsgruber, som indeholdt flintredskaber og potteskår fra bondestenalderen samt masser af knogler.

Fandt en offerplads

Netop det store antal dyreknogler, som Kjeld Snedker udgravede, er interessant, vurderer Bjørnar Måge.

- Det er meget specielt, fordi der er mange hundekranier og kokranier i fundet, og fordi stedet dengang må have ligget lige i strandzonen, hvilket er en atypisk placering for en boplads, siger han og tilføjer: 

Artiklen fortsætter under billedet.

Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster viser, hvor han og museets arkæologer skal udgrave en boplads ved Lidsø.
Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster viser, hvor han og museets arkæologer skal udgrave en boplads ved Lidsø. Foto: Museum Lolland-Falster

- Det minder meget om det, vi har udgravet i Syltholmfjorden i forbindelse med Femernprojektet, hvor vi i et område, som vi tolker som en offerplads, fandt især underkæber fra hunde, geder og køer nedlagt i strandkanten.

Flere udgravninger i gang

Bjørnar Måge håber, at udgravningerne ved Lidsø kan supplere fundene fra Syltholmfjorden og gøre arkæologerne lidt klogere på, om beboerne ved Rødby Fjord havde særlige ritualer dengang i bondestenalderen. 

vo1_arkaeologisk_fund_fra_cng11.jpg
Læs også
Udgravning af hus fra middelalderen skaber begejstring: - Det er ret unikt
vo1_arkaeologisk_fund_fra_cng11.jpg
Læs også
Udgravning af hus fra middelalderen skaber begejstring: - Det er ret unikt

Desuden regner arkæologerne med at undersøge, hvilke andre aktiviteter, der er foregået på stedet. Der er fundet mange såkaldte skrabere, og arkæologerne håber at finde ud af, hvad de har været brugt til.

Lige nu graver arkæologerne på Museum Lolland-Falster ved afkørsel 48 ved Maribo. Sidst i juli genoptages Femern-udgravningerne, og med Slots- og Kulturstyrelsens bevilling kan museet snart begynde sin tredje udgravning.

Udgravningerne ved Lidsø begynder i midten af august og forventes at vare tre uger.


Nyhedsoverblik