Torsdag eftermiddag blev det nye Femern videns- og læringscenter indviet af erhvervsminister Simon Kollerup (S).
- Man kan godt mærke, at pulsen stiger lidt ekstra i Rødbyhavn i dag, fordi det er så stort det, der sker lige nu. Det er jo en måde på den ene side at understøtte vækst og udvikling i alle dele af landet. Også her i Rødby og lokalområdet. Og så er det samtidig en måde at videreføre noget af det, man lærer ved at bygge Femern Bælt-forbindelsen til fremtidige byggerier, siger erhvervsministeren.
Allerede fra den 1. september kan studerende fra DTU, RUC og Erhvervsakademiet Zealand bruge det nye videns- og læringscenter, som ligger lige ned til Rødbyhavn.
Ifølge Jacob Christensen, der er lektor på Zealand, vil det gøre en væsentlig forskel for undervisningen, når den finder sted midt i danmarkshistoriens største byggeprojekt.
- Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at vi har mulighed for at koble vores studerende og erhvervsliv tættere på hinanden, når vi har det her kæmpe projekt, som vi har i Femern. Jeg synes også, det er ærgerligt, hvis ikke det kommer vores lokale erhvervsliv og vores studerende til gode. Så jeg synes, det er unikt, at vi har fået lov til at etablere os hernede.
Videns- og læringscentret kommer i første omgang til at ligge helt tæt på færgehavnen, men det er dog kun midlertidigt. I løbet af næste år forventer man, at et nybygget center står klar helt tæt på byggepladsen, og det vil komme både studerende og virksomheder til gode.
- Det kommer til at betyde det, at man i virkeligheden får en adgang til noget helt specialiseret viden. Man får et sted, hvor man kan få testet sine produkter, hvor man kan komme med sine gode idéer, og man får nogle kvalificerede folk, der kan hjælpe en til at sparre med, hvordan man egentlig kommer videre med de her tanker eller idéer, man har, forklarer Mads Kragh, der er direktør for Erhvervshus Sjælland.
Bæredygtigt på flere måder
Det overordnede kodeord på centret vil være bæredygtighed. Det handler om valg af materialer og bæredygtige måder at bygge på, men også om en mere social dimension.
- Bæredygtighed handler om meget mere end den grønne klimabeviste dagsorden. Den vi alle sammen tænker på, når vi affaldssorterer derhjemme. Det handler også om den sociale dimension, siger Emilie Juel-Helwig, direktør for bæredygtighed hos Femern A/S.
- Med vores projekt kan vi løfte et ansvar i forhold til at være med til at uddanne fremtidens arbejdskraft. Vi har en målsætning om minimum 500 lærlinge årsværk, og det vil altså sige mere end 500 enkeltpersoner på projektets anlægstid. At vi tager det ansvar og siger, det vil vi gerne være med til, fordi man siger, at vi inden 2030 mangler 100.000 faglærte i Danmark.
I sidste ende så bliver det byggerier rundt omkring i hele verden, der får glæde af det, vi åbner i dag
Stedet er nu klar til, at virksomheder og studerende rykker ind. Men erhvervsministeren forventer, at stedet vil gavne mange flere end de relativt få, der får en hverdag i lokalerne.
- Det lyder vildt at sige det, men altså det her kan få en meget større indflydelse på verden i virkeligheden, fordi den læring og den viden, der bliver skabt her, det er unikt. Det er et af de få steder i verden, hvor den bliver skabt, og hvor den kan deles. Så det er studerende, forskere, erhvervsliv og lokalområdet. I sidste ende så bliver det byggerier rundt omkring i hele verden, der får glæde af det, vi åbner i dag, lyder det fra Simon Kollerup (S).