Flere ungdoms- og erhvervsuddannelser på Lolland er under tilsyn

Det er ikke kun folkeskolerne, den er gal med på Lolland. Flere ungdoms- og erhvervsuddannelser er også under tilsyn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

TV2 ØST kunne i sidste uge afsløre, at 75 procent af alle folkeskoler i Lolland Kommune er under tilsyn. Ifølge Styrelsen for Undervisning og Kvalitet - kaldet STUK - er der så massive problemer med lave karaktergennemsnit, fravær, test- og eksamensresultater, at seks ud otte folkeskoler i kommunen er sat under tilsyn af STUK.  

Men nu viser en aktindsigt, som TV2 ØST har fået, at flere ungdoms- og erhvervsuddannelser i Lolland Kommune også er under tilsyn.

Mange muligheder - og mange kritikpunkter

Ifølge dokumenterne drejer det sig om Nakskov Gymnasium og HF samt Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster - kaldet CELF. 

I sidstnævnte er det både afdelingerne i Nakskov samt i Nykøbing Falster i nabokommunen, Guldborgssund.

Især CELF i Nakskov har mange linjer med mange unge og voksne studerende. Ifølge deres egne tal, er der 1800 studerende, og centret har 27 ungdomsuddannelser, teknisk gymnasium, handelsgymnasium samt en lang liste af efteruddannelser og kurser. CELF omsætter for 217 millioner kroner om året.

Kort sagt - listen over muligheder er lang. Men listen af STUK's tilsyn af CELF er også lang.

Siden skoleåret 2016/17 har CELF i Nakskov været under tilsyn - og der har været mange forskellige kritikpunkter af uddannelsen. 

CELF i Nakskov har været under tilsyn i flere år
CELF i Nakskov har været under tilsyn i flere år Foto: Google Street View

Ifølge rektor hos CELF i Nakskov, Charlotte Maegaard Kristiansen, er det ærgerligt at man er under tilsyn, men man skal kigge på andre faktorer, for at forstå helheden.

- Vi er nu under tilsyn for vores karaktergennemsnit, der ligger under de laveste ti procent. Og det er helt ærligt virkeligt brandærgerligt. Tidligere har vi været under tilsyn pga. nogle af de andre parametre, som STUK bruger, men vi er faktisk inde i en god udvikling, og STUK bruger nogle parametre, som kan være en smule misvisende, fortæller rektoren.

Den erfarne rektor ønsker at forklare de ulemper - men også fordele der kan være ved tilsyn. Og hun kommer gerne med helt konkrete forslag til, hvordan STUK kan blive en bedre samarbejdspartner for især yderkommunerne.

Hånden på kogepladen

- At være under tilsyn kan også være fint, for der kommer mere opmærksomhed på uddannelsen og de problemer, som vi arbejder med. Jeg er jo helt enig i, at man ikke kan sammenligne Lolland med landsgennemsnittet i forhold til den sociale sammensætning, men omvendt, så skal STUK også have nogle generelle parametre, som de arbejder ud fra, siger Charlotte Maegaard Kristiansen.

Læs også
Seks ud af otte folkeskoler under tilsyn
Læs også
Seks ud af otte folkeskoler under tilsyn

Men STUK bør også være bedre til at sparre og dele erfaring, siger rektoren.

- Helt ærligt, så bør STUK have hånden mere på kogepladen, når de sætter uddannelser i vores og lignende områder under tilsyn. Jeg synes, at de skal engagere sig mere i løsninger på problemerne. Det kan være mere tilstede og være bedre til opfølgning og forståelse af  lokalområdet. Derudover bør de dele erfaring med lignende yderkommuner - og tilbyde mere sparring, siger Charlotte Maegaard Kristiansen.

Sidste mand over hegnet

Ifølge rektor på Nakskov Gymnasium og HF, Peter J.O. Rasmussen drejer det sig om et lavt karaktergennemsnit, der er grunden til, at skolen er under tilsyn.

- Det er vores HF, der er under tilsyn - ikke gymnasiet, fortæller rektoren, der lige som sin kollega fra CELF, også mener, at STUK ikke kigger på helheden. Især STUK's fokus på gennemsnit finder han kan være et problem. 

quote Jeg vil hellere have, at vi får sidste mand over hegnet og alle får en uddannelse, end at flere dropper ud af skolen

Peter J.O. Rasmussen, rektor, Nakskov Gymnasium og HF.

- Det er reelt nok i forhold til STUK's parametre, at vi er under tilsyn, men er et lavt gennemsnit det samme som en dårlig uddannelse? Jeg vil hellere have, at vi får sidste mand over hegnet og alle får en uddannelse, end at flere dropper ud af skolen, hvis de ikke kan gennemføre skolegangen. Vi har mange elever, der ikke har den stærkeste baggrund - og der kan være en række problemer, som de kæmper med. Så vil jeg hellere være med til, at give dem et rygstød og få dem i mål med et lavt gennemsnit - end slet ikke komme i mål, siger Peter J.O. Rasmussen

Ifølge rektoren har skolen lavet en indsatsaftale med STUK og de forventer at lave en afrapportering omkring, hvilke tiltag skolen vil igangsætte for at løfte gennemsnittet i slutningen af august. 

Seks ud af otte folkeskoler på Lolland er kommet under tilsyn. Se mere her:

seks ud af otte folkeskoler er kommet under tilsyn. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet kritiserer undervisningsniveauet

Nyhedsoverblik