Det går rigtigt godt på Lolland, fastslog borgmester Holger Schou Rasmussen (S)torsdag aften ved byrådsmødet.
- Jeg tror faktisk, at det er det første budget, jeg har været med til, hvor vi har større indtægter end udgifter, sagde Holger Schou Rasmussen.
Og han sagde videre:
Men samtidig er det også vigtigt, at vi i fremtiden sikrer den kommunale velfærd, fastholder serviceniveauet og tager fat på at imødekomme de store udfordringer, der venter
- Vi kan med tilfredshed fastslå, at Lolland Kommune - efter flere år, hvor det er gået den forkerte vej - nu oplever en stigning i indtægterne fra tilskud og udligning på 77 millioner kroner.
- Samtidig med, at vi nu får flere indtægter fra tilskud og udligning, har vi gennem en lang årrække arbejdet målrettet med at holde igen med de kommunale udgifter. Denne kombination gør, at vores økonomi nærmer sig en fornuftig situation.
Undgår ikke besparelser
De små 42.000 indbyggere i kommunen slipper dog ikke for besparelser. I det budget, som borgmesteren lagde frem torsdag aften, er der indregnet driftsreduktioner på næsten 41 millioner kroner næste år.
Det er Børne- og Ungeudvalget og Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, der står overfor de største besparelser. Men måske behøver det ikke at blive helt så slemt, når politikerne går i gang med at forhandle om kommunens husholdningsbudget. Borgmesteren var i hvert fald uhyre optimistisk
- I vores fremlagte budgetforslag er der et overskud på bundlinjen på 31 millioner kroner. Fokus i budget 2019 har været at få skabt stabilitet i den kommunale drift. Men samtidig er det også vigtigt, at vi i fremtiden sikrer den kommunale velfærd, fastholder serviceniveauet og tager fat på at imødekomme de store udfordringer, der venter, sagde Holger Schou Rasmussen.
Mangler det sidste ben
Borgmesteren pegede på, at det også går rigtig godt med beskæftigelsen på Lolland.
Vi mangler det sidste ben: Det er bosætning og rekruttering af arbejdskraft
- På Lolland ser vi lige nu et kraftigt fald i ledigheden. Faktisk i et omfang så både kommunen og private arbejdsgivere oplever udfordringer med at rekruttere. Det åbner for muligheden for at forstærke vores indsats for at fremme bosætning og muligheden for også at beskæftige de af kommunens borgere, der er lidt længere væk fra arbejdsmarkedet, sagde han.
Og han blev suppleret af Henrik Høegh (V).
- Vi har to ben, som Lollands fremtid skal stå på. Det er arbejdspladser. Det er investeringer, Vi mangler det sidste ben: Det er bosætning og rekruttering af arbejdskraft. Og det bliver den udfordring, vi skal arbejde videre med hen mod næste behandling af budgettet, sagde han.
Munter stemning
Uden mørke skyer hængende over de kommende budgetforhandlinger var stemningen indimellem munter under aftenens møde. Leo Christensen (Lokallisten) fik smilene frem:
- Der var engang en gammel, klog politiker, der fortalte mig, at kommunal økonomi var ligesom en arvesag. Folk skændes ikke så meget, når der er gæld, men når der kommer penge i kassen, så kan der virkelig komme rav i den. Så lad os håbe, vi kan bevare roen og enigheden, trods den mere gunstige økonomiske situation, som kommunen befinder sig i, sagde han.
Nu går de politiske forhandlinger for alvor i gang. Budgettet skal andenbehandles ved byrådsmødet torsdag den 11. oktober.