Malerbøtter, ruller og andet værktøj står i klynger på gulvet midt i det elleres tomme lokale. Ovre i den ene ende af lokalet er Erik Rasmussen i fuld gang med at male kanter.
- Jeg er i gang med at tage det sidste ned til fliserne, så der ikke kommer maling på fliserne med den store malerrulle, siger han.
Han er en af de mange frivillige, der er ved at lægge sidste hånd på den gamle købmandsbutik i Kramnitze, som ligger på det sydlige Lolland.
Jeg synes, resultatet er blevet så flot.
Købmandsbutikken, som har fået en gennemgående renovering, skal huse et kulturhus med tilhørende café og købmand.
Lige nu arbejder frivillige og håndværkere på højtryk, så det kan stå klar til åbning i foråret.
Artiklen fortsætter under billedet.
Formand: - Resultatet er blevet så flot
Stedet skal være byens nye samlingspunkt under navnet Kulturhuset Kramnitze og Hummingen.
Foreningen 1872 står bag projektet, og formanden er meget tilfreds med det foreløbige resultat.
- Jeg synes, resultatet er blevet så flot. I starten var der ikke ret mange, der troede på det her, men med gåpåmod skal det lykkes, og det er det. Det er blevet så godt, siger Bent Hansen.
Jeg synes, det er et rigtigt godt projekt, der er blevet sat i værk
Erik Rasmussen er også glad for, at byens borgere snart får kortere til en købmand.
- Jeg synes, det er et rigtigt godt projekt, der er blevet sat i værk. Vi har jo haft købmandsforretning her før, og vi mangler det. Der er 10 kilometer til det nærmeste indkøbssted i enten Rødby eller Dannemare. Så den her nye købmand vil blive alletiders. Det er jeg sikker på, siger Erik Rasmussen.
Artiklen fortsætter under billedet.
130 lokale har sat penge i bygningen
Idéen til kulturhuset fik de for fire år siden.
Her købte Foreningen 1872 den nedlagte købmandsforretning med hjælp af indskud på 1.000 kroner per medlem af foreningen. I alt har de bidraget med 130.000 kroner.
GRAFIK: Se, hvordan den gamle købmandsforretning har forandret sig siden 2017.
Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.
Og med støtte fra blandt andre Lolland Kommune og Fonden Realdania har de frivillige dermed kunne renovere bygningen for cirka to millioner kroner.
Realdania har støttet projektet med en million kroner som et led i kampagnen Underværker. Desuden har kommunen postet 500.000 kroner i projektet fra Energistyrelsens pulje Grøn Ordning. Dernæst har de frivillige fået 270.000 kroner fra Landdistriktspuljen og 225.000 fra LAG-midler.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det har dog krævet hårdt arbejde at nå så langt, som de er i dag. Erik Rasmussen må da også indrømme, at han var en af de frivillige, der tvivlede på projektet i starten.
- Der var et tidspunkt, hvor man tænkte, Gud, det her når vi aldrig nogensinde med. Det stod som en ruin, siger han.
Men han blev mere overbevist om, at kulturhuset nok skulle blive en realitet, jo længere håndværkerne nåede i renoveringsprocessen.
- Det blev jo sjovere og sjovere, jo længere vi kom frem. Nu er det rigtig sjovt, for nu kan vi se resultatet af, hvad der er sket, siger Erik Rasmussen.
Håber at åbne i påsken
I dag glæder de frivillige sig til, at kulturhuset kan slå dørene op til hyggelige arrangementer og caféstemning i fremtiden.
- Jeg synes, at det betyder rigtig utroligt meget, at man lige kan komme ned, og så er der nogen, man kender. Det gør man ikke altid i Brugsen i Dannemare. Men her kender jeg de fleste - i hvert fald ansigterne om ikke andet. Man kan hurtigt komme i snak med nogen, siger Connie Renard Bendtsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det bliver rigtig flot og rigtig godt. Jeg tror, at det turistmæssigt vil være helt op at køre, siger Bent Hansen.
Foreningen 1870 forventer at kunne åbne kulturhuset skærtorsdag i påsken det nye år.