Frivillige tager til ukrainsk grænse for at hjælpe efterladte kæledyr: - Hvis vi ikke kommer, så dør de

Jonathan Beck og Trine Elgstrøm er nogle af de danskere, som er taget til grænsen ved Ukraine for at hjælpe efterladte kæledyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere millioner mennesker er lige nu på flugt fra Ukraine, men flere frivillige er også taget til grænsen mellem Polen og Ukraine for at hjælpe kæledyr ud af Ukraine. 

En af dem er Jonathan Beck fra Lolland, som til daglig er køkkenchef. Hans hjerte banker for at hjælpe dyrene og siden krigen begyndte har han været afsted to gange for at hjælpe til ved grænsen.

- Jeg har grædt meget de gange, jeg har været hernede. Det er hårdt, siger han. 

Jonathan Beck fra Lolland var kun hjemme i Danmark én dag mellem de to ture, da han ikke kunne holde ud, at dyrene i Ukraine havde brug for hjælp.
Jonathan Beck fra Lolland var kun hjemme i Danmark én dag mellem de to ture, da han ikke kunne holde ud, at dyrene i Ukraine havde brug for hjælp. Foto: TV2 Nord

Også Trine Elgstrøm har taget turen til grænsen. Hun bor i Vemmetofte nord for Faxe Ladeplads og er koordinator for dyreværnsorganisationen Fair Dog. 

- Dyrene er jo hjælpeløse, de kan ikke selv komme væk eller skaffe føde. De er afhængige af, at nogle kommer og hjælper dem, siger hun. 

Trine Elgstrøm er taget til grænsen for at hjælpe med at opbygge modtagecenteret for dyrene.
Trine Elgstrøm er taget til grænsen for at hjælpe med at opbygge modtagecenteret for dyrene. Foto: TV2 Nord

Pop-up internat

Både Jonathan Beck og Trine Elgstrøm hjælper til ved et pop-up internat, der ligger få kilometer fra grænseovergangen ved Medyka i Polen.

Det er frivillige og hjælpeorganisationer, som tager indover grænsen for at hente de efterladte kæledyr. Jonathan Beck rejser blandt andet med ind i Ukraine for at hente flere hunde og katte.

- De skal bare herud. De har ikke noget mad. De sidder i et shelter, hvor de er blevet efterladt. Hvis vi ikke kommer, så dør de, siger Jonathan Beck, der skal på arbejde i Danmark igen mandag, men allerede nu planlægger at komme tilbage en tredje gang.

Pop-up internat har senest fået opvarmede containere til de hentede kæledyr.
Pop-up internat har senest fået opvarmede containere til de hentede kæledyr. Foto: TV2 Nord

Pop-up internatet er vokset, siden russerne startede invasionen. Mange donationer er blevet sendt og senest har de modtaget opvarmede containere, hvilket var tiltrængt, da den sibiriske kulde er på vej til området.

Læs også
Jacob og Albert hjælper flygtninge væk fra Ukraine: - Vi har alle ressourcer for at hjælpe
Læs også
Jacob og Albert hjælper flygtninge væk fra Ukraine: - Vi har alle ressourcer for at hjælpe

Trine Elgstrøm er taget til grænsen for at hjælpe med at bygge modtagecenteret op, og hun har taget en professionel dyretransport med. 

- Lige nu er problemet, at folk kommer i deres små biler, så derfor kan de ikke have de store hunde med, siger hun. 

Dyrene er kun på centeret et par dage, og derefter bliver de sendt videre til forskellige internater i Polen. Hun fraråder danskere, at tage ned og hente de efterladte dyr.

Det er primært katte og hunde, der er på modtagecenteret.
Det er primært katte og hunde, der er på modtagecenteret. Foto: TV2 Nord
Dyrene bliver tjekket af en dyrelæge og er i modtagecenteret et par dage, inden internater i Polen tager imod dem.
Dyrene bliver tjekket af en dyrelæge og er i modtagecenteret et par dage, inden internater i Polen tager imod dem. Foto: TV2 Nord

- Der er risiko for rabies i Ukraine. Hvis vi får rabies til Danmark, er det katastrofalt. Så dør vores hunde, siger Trine Elgstrøm.

I sidste uge modtog internatet omkring 250 dyr, og lige nu er det borgere fra Polen, som kan overtage dyrene. 


Nyhedsoverblik