Naturen er endnu en gang blevet et yndet tilflugtssted midt i et ellers lukket samfund. Mange drager ud i det fri, og også Merritskov ved Bandholm på Lolland oplever således mange flere besøgende end normalt.
Men på Knuthenborg Gods, som ejer skoven, har man imidlertid observeret en ikke blot uhensigtsmæssig, men decideret livsfarlig adfærd blandt nogle af gæsterne.
I en advarsel på Facebook skriver kommunikationschef Camilla Ellehammer Haxgart, at mange ønsker et godt billede af de store bisonokser eller vildsvin, som bor i skoven.
Det kan være direkte livsfarligt for de besøgende, som følger dyrene ind på deres område
I jagten på det gode billede, går nogle derfor tæt på dyrene – også for tæt – hvilket kan være farligt:
- Vi har i de seneste par uger kunnet se, at der har været nogle mennesker, som har været tættere på bisonokserne end 100 meter. Og nogle lader deres hunde løbe frit, og det må man ikke, siger Camilla Ellehammer Haxgart til TV2 ØST, som forklarer, at retningslinjerne handler om sikkerhed for de besøgende.
- Det kan være direkte livsfarligt for de besøgende, som følger dyrene ind på deres område, men også for de mennesker som man potentielt jager dyrene ud til. Det stresser også dyrene utrolig meget. De har deres fristeder, og dem skal man respektere.
Skoven er åben
Merritskov er åben for offentligheden, men der er tre hovedregler i skoven, som besøgende skal overholde, forklarer kommunikationschefen.
- De står skrevet ved alle indgange.
Reglerne er, at man skal holde sig til stierne, hunde skal føres i snor og til bisonokser og vildsvin skal holdes en afstand på mindst 100 meter.
Selvom det er Knuthenborg Gods, der ejer skoven, så kan man ikke bare lukke den for offentligheden, når interessen for at besøge skoven stiger, forklarer Camilla Ellehammer Haxgart, som henviser til, at der som udgangspunkt er offentlig adgang til private skove i Danmark:
- Det er meningen, man skal kunne komme og nyde naturen, og det kan man sagtens, siger hun og uddyber:
- Dyrene er som udgangspunkt ikke farlige – kun hvis de føler sig truede – og det gør de ikke, hvis de besøgende overholder retningslinjerne.
Livsfarlige vildsvin
De vildsvin og bisonokser, som bor i Merritskov, er udsat for at skabe en bedre biodiversitet. Det skete tilbage i 2017 i samarbejde med Miljøstyrelsen.
Selvom der som udgangspunkt er tale som fredelige væsner, så er der tale om voldsomme dyr, hvis de føler sig truede. En fuldvoksen bisonokse vejer op til et ton, og måler to meter i højden, imens vildsvinet vejer omkring en tiendedel med en højde på 120 centimeter.
- Snart får vildsvinene unger, og de har det som udgangspunkt fint med publikum – men kun på afstand, og ikke uden for de afmærkede stier. En so, der føler sig truet, kan i værste fald også være livsfarlig, siger Camilla Ellehammer Haxgart.