Grænsekontrollen har kostet politiet dyrt

755.000 polititimer har politiet lagt i grænsekontrollen, siden den blev indført i begyndelsen af 2016.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er velkendt, at opgaven med den midlertidige grænsekontrol trækker hårdt på politiets ressourcer.

Helt præcist hvor hårdt har Rigspolitiet nu opgjort på forespørgsel fra De Radikale.

Politiet har brugt omkring 755.000 timer - svarende til 525 årsværk - i forbindelse med grænsekontrollen i 2016 og 2017.

Det oplyser justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et svar til Folketingets Retsudvalg.

Heri understreger Justitsministeriet samtidig, at politiets ressourceforbrug ved den dansk-tyske grænse er "reduceret væsentligt" i forhold til perioden lige efter grænsekontrollens indførelse.

- Indsatsen i grænseområderne justeres løbende i lyset af blandt andet efterretningsbilledet og den aktuelle situation ved grænsen, lyder det.

Flere års arbejde

De 525 årsværk på godt 1,5 år er inklusiv transporttid til og fra de assisterende politikredse.

Herudover anvender de to grænsekredse, Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, cirka 55 årsværk til "normalindsatsen" i grænseområderne.

Endelig bidrager Hjemmeværnet også til den midlertidige grænsekontrol. Hjemmeværnets bidrag har udgjort 195.900 timer - svarende til 138 årsværk.

Danmark indførte grænsekontrol 4. januar 2016 og har siden forlænget den adskillige gange. Schengen-reglerne tillader i helt ekstraordinære situationer midlertidig grænsekontrol i op til to år.

EU-Kommissionen har bedt Danmark om at udfase grænsekontrollen inden november, men regeringen har meddelt, at grænsekontrollen opretholdes, så længe det er nødvendigt.


Nyhedsoverblik