Den blev filmet gennem seks år - og flere rigtig mange danskere har undervejs fulgt dens liv og problemer. Nu er havørnen fra Saksfjed-Hyllekrog blev fundet skudt på Lolland.
En undersøgelse af den døde fugl har vist, at ørnen er blevet skudt – og at det med meget stor sandsynlighed er årsagen til dens død. Der er således fundet et hagl og en helt frisk blødning i fuglens ene lunge.
Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.
Risikerer to års fængsel
Fuglen blev fundet død den 15. februar.
Lige præcis denne ørn har de seneste år fået stor opmærksomhed i offentligheden, hvor den gennem flere år er blevet fulgt opfostre sine unger af et webcam tilhørende Dansk Ornitologisk Forening på det såkaldte ØrneTV.dk. Alt i alt har ørnen opforstret 13 havørne.
Havørne er totalfredede i Danmark, og der venter gerningsmanden en hård straf, hvis han pågribes og dømmes.
Man risikerer således op til to års fængsel for at skyde en totalfredet rovfugl. Ørnen har været totalfredet i Danmark, siden de blev jagtet til udryddelse for omkring 100 år siden. Ørnene genindvandrede først til Danmark igen i 1990’erne.
Miljøstyrelsen har anmeldt sagen til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Berørt af dødsfaldet
Hos Dansk Ornitologisk Forening er man vrede over drabet på ørnen.
- Det er dybt uetisk at skyde sådan en smuk og fredet ørn. Netop den dræbte havørn har været en populær ambassadør for de store vingefangs genopdukken i vores natur, og hundredtusindvis af mennesker har fulgt hendes liv med begejstring på vores live-tv fra reden. Jeg tror, at de hundredtusindvis af mennesker, der har haft stor fornøjelse af vores tv fra reden, tager ligeså skarpt afstand fra drabet på hunørnen, som jeg gør, siger Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn i en pressemeddelelse.
Hunnen blev i februar set i reden, hvor hun arbejdede på at gøre den klar til næste ynglesæson. Få dage senere blev hun fundet død omkring en kilometer fra sin rede.
Svær sag at efterforske
Det er anden gang på få år, at en dansk ørn bliver dræbt i Danmark. For snart tre år siden blev en kongeørn skudt ved Limfjorden, og de seneste år er mindst seks ørne fundet dræbt med gift på landsplan.
- Det er rigtig svært med disse sager, fordi vi jo nok kun finder en lille del af de ørne, der bliver dræbt. Det vi finder, er jo nok bare toppen af isbjerget, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening.
Trods de mange dræbte fugle, så mindes formanden ikke, at det rent faktisk er lykkedes at få straffet dem, der står bag de ulovlige ørnedrab.
- Politiet står jo med nogle sager, hvor det kan være svært at løfte bevisbyrden. Og det er jo en skam, fordi det er meget sjældne fugle, der bliver dræbt.
Ny ørn i reden
Ørne har livslange forhold, og derfor havde det også undret ornitologerne, at der var kommet en ny hun i reden, sammen med den gamle han.
De to blev set sammen dagen før hunnen blev fundet død, og det betyder, at hannen allerede da har vidst, at han var endt som enkemand.
De to har dog siden sammen arbejdet for at forbedre og udbygge reden. Derfor ventes der også at komme æg og måske unger i reden i 2019, oplyser foreningen.