På en forsøgsmark ved Holeby eksperimenterer Henrik Knudsen med forskellige afgrøder.
Hans familie har haft landbrug på Midtlolland i seks generationer, og det er planen, at Henrik Knudsen med tiden skal overtage.
Og når den unge planteavler på et tidspunkt gør det, så ligger der ham meget på sinde, at familiens landbrug i fremtiden bliver dyrket efter regenerative principper.
Børn af bønder
I en ny serie følger TV2 ØST tre unge landmænd, der alle drømmer om at overtage forældrenes gård.
Henrik Knudsen er en af dem, og han er i fuld gang med at undersøge, hvordan familiens planteavl kan blive mere bæredygtig.
- Regenerativt landbrug handler om, at man så vidt muligt skal opbygge så sund en jord, som overhovedet muligt, fortæller han.
Ny serie
I serien Børn af bønder følger TV2 ØST tre unge landmænd, der alle drømmer om at overtage familiens gård.
Du kan se hele serien på TV2 ØST PLAY.
Derfor eksperimenterer han med forskellige afgrøder på en af de mange marker på familiens 800 hektar.
- Jeg er meget opmærksom på, hvad er det for en verden, jeg ser ind i, den dag jeg har det sidste ord. Fordi det er vigtigt, at jeg kan levere noget, der bliver efterspurgt, siger Henrik Knudsen.
- Blandt andet Carlsberg har lavet en målsætning om, at i 2040 skal 100 procent af deres korn være regenerativt korn, siger han.
Fra København til Falster
Henrik Knudsen flyttede fra Lolland til København for at læse på universitetet for ti år siden.
Og han arbejder fortsat i hovedstaden, men er flyttet tilbage til Sydhavsøerne for at være tættere på familien og det landbrug, han håber at kunne overtage med tiden.
- For et halvt år siden besluttede jeg at købe et hus nede på Falster, sådan så jeg er placeret godt og grundigt midt imellem gården og så mit arbejde, fortæller han.
Men der går noget tid, før Henrik Knudsen overtager gården.
- Det ligger jo nok nogle år ude i fremtiden, for min far er still going strong og synes stadig, at det er fantastisk at drive det her landbrug. Og det skal han bare gøre, siger den unge planteavler.
Og i mellemtiden hjælper Henrik Knudsen med så meget som muligt på gården og lærer en masse af sin far, så han er klar til at overtage, når det bliver nødvendigt.
- Den dag, det sker, så glæder jeg mig til det. Og jeg glæder mig til at kunne rulle min forsøgsmark ud på et meget større område og virkelig se det i fuld skala, siger han.
Færre maskiner
Når Henrik Knudsen en dag overtager landbruget, så er det planen at skære ned og dyrke mere regenerativt.
- Den måde, mine forældre driver landbrug på, det er jo i høj grad en storproduktion, hvor man har store maskiner, dygtige medarbejdere og mange hektarer. Og den dag, jeg overtager, der er det ikke nødvendigvis den retning, jeg gerne vil gå, fortæller han.
- Det regenerative landbrug lægger op til, at man har mindre maskiner, og langt færre maskiner, fordi du ikke har brug for det, fordi du rør langt mindre ved jorden, forklarer han.
Ved regenerativt landbrug sår man blandt andet forskellige afgrøder og udnytter de egenskaber, planterne har.
- Jeg vil prøve at nedbringe mit kunstgødningsforbrug til de efterfølgende afgrøder, fordi hvidkløver og rødkløver er så smart en plante, at den kan producere sit eget kvælstof, fortæller Henrik Knudsen.
Kom som en overraskelse
Det kom lidt bag på Henrik Knudsens far, Knud Knudsen, at sønnen ville overtage bedriften.
- Jeg har altid sagt til Henrik; det er dit valg. Hvis du vil være landmand, så er det superfint med mig, men hvis du ikke vil, så er det ikke magtpålæggende, at du skal være landmand. Det skal være lysten, der driver værket, siger han.
Men når nu sønnen gerne vil overtage, så er han også glad for det.
- Jeg er sjette generation her på stedet, og jeg er glad for, at Henrik vil tage over og forhåbentligt få en god tilværelse her, siger faren.
Du kan se hele serien Børn af bønder på TV2 ØST PLAY.